ŠPORT IN REKREACIJA

 
Športni park, trim steza, pohodniške poti in telovadnici (OŠ Mengeš in TVD Partizan) dajejo vsakemu obiskovalcu možnost za vsestransko športno dejavnost. Pri Mengeškem polju, Gobavici in okoliškem hribovju so speljani številni kolovozi in pohodne poti. Z vznožja Gobavice se lahko v 20 minutah povzpnete na Mengeško kočo (najlaže od Oranžerije). Od koče se potem napotite peš naprej na Dobeno (1,5 ure) in Rašico z razglednim stolpom (641 m, 2 uri). Iz Mengša je čez Gobavico lepo speljana markirana pot do Phliškega bajarja.
 

 
Športni park Mengeš omogoča igranje tenisa na petih zunanjih igriščih, nogometa, košarke, odbojke, malega nogometa, rokometa, balinanja na trosteznem igrišču, rolanja itd. na večnamenski asfaltirani ploščadi.
 
Teniška igrišča v Športnem parku Mengeš

 
 
 
Športni igrišči v Loki pri Mengšu in Topolah obiskovalcem ponujata igranje košarke, malega nogometa ter odbojke na mivki, najmlajši pa se lahko zabavajo z igrali na otroškem igrišču.
 
Športni park Loka pri Mengšu Športni park Topole
 

 
V Mengšu so bili skoki na smučeh zelo razviti že v davnih šestdesetih letih preteklega stoletja. V samem kraju, natančneje na Zalokah pod Gobavico, so se že tedaj ponašali z lepimi skakalnicami, ki jih je načrtoval sam inženir Bloudek. Skakali so mladi in stari, saj so bili skoki krajevni šport. Zaradi napredka same športne panoge, ki je zahtevala večje objekte in seveda zaradi milih zim, je ta dejavnost počasi zamrla. Trava in grmičevje sta prerasla strmino in vse skupaj je šlo v pozabo. A le do leta 1996, ko je padla odločitev, da se vse skupaj ponovno oživi. Zadnja pridobitev smučarskih skokov v naši občini sta 14 in 20 m skakalnici s plastično podlago, ki sta bili s zgrajeni v letu 2005.
Konec leta 2008 pa se je začel nakazovati obris nove, veliko večje naprave.
Tako je v maju 2009, poleg že obstoječih, dveh zrasla še lepa 35 m skakalnica, ki je že prevlečena s plastično prevleko.
 
 
 
 

 
Po pobočju Gobavice je lepo speljana Trim steza, ki je dolga 2200m in vključuje gozdno učno pot, z nje pa je lep razgled na vse strani Mengša. Njen začetek in konec je pri Oranžeriji. Steza vključuje 26 vadbenih postaj. Je zelo dobro obiskana s strani domačinov ter tudi izletnikov iz bližnje in daljne okolice.

 
Harmonija duha, telesa in doživetij je vodilo in vsebina novega športno-rekreativnega lepotnega in wellness hotela v Mengšu. Središče ugodja Harmonija v ospredje postavlja proces ohranjanja in krepitve telesnega, duševnega in duhovnega zdravja, ki ga človek dosega s telesnimi aktivnostmi ter sprostitvami. Na prvem mestu sta človekovo zadovoljstvo in sreča. Wellness je tudi višja kakovost življenja, saj pomeni mnogo več kot le učiti se živeti zdravo, jesti zdravo, znati nadzirati stres ali biti telesno aktiven. Tisti, ki hočejo več, imajo v mislih svoj osebni wellness oziroma človekovo celovitost. Razvajanju in rekreaciji je na voljo 4.500 kvadratnih metrov pokritih površin.
 

 
Zelo zanimiva in lepa je tudi pot ob južnem vznožju Gobavice do Jezera Pristava pri nekdanji opekarni z raznovrstnimi redkimi rastlinami in živalmi. Ribiško upravljanje nad tem vodotokom izvaja Ribiška družina Bistrica Domžale. 
 
 

V koči in njenem prizidku, pa tudi zunaj, kadar je vreme primerno, se lahko v prijetnem okolju okrepčate s hrano in pijačo, ter odpočijete. Otroci se medtem lahko igrajo ali si ogledujejo manjši živalski vrt. Do koče z nadmorsko višino 433 m se pride peš ali z avtom. Mengeška koča je izhodišče za ture oz. izlete na Vrh Staneta Kosca na Rašici (641m nad.m.v.) po direktni poti 2h, ali čez Dobeno 2h 30'.
 
 
 

Dobeno je znano po kmečkem turizmu ter pohodniških in kolesarskih poteh. Pri Ručigaju na Spodnjem Dobenu lahko posedite v prijetnem okolju, se osvežite s pijačo in podkrepite z domačo hrano. Od Ručigaja jo lahko uberete po markirani poti peš do Zgodnjega Dobena, do turistične kmetije Pri Blažu, ki vam ponuja domačo hrano in prenočišče.
 
 
Pri Ručigaju Pri Blažu