Leto 2011

STAREJŠE NOVICE

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RAZSTAVA "GRADOVI V OBLAKIH"

Mengeš, 13. oktober 2011
 
V četrtek je bila ob 18. uri v preddverju KD Mengeš otvoritev likovne razstave z naslovom »GRADOVI  V  OBLAKIH«. Gre za razstavo del, ki so nastale na septembrskem srečanju slikarjev na gradu Jablje. Srečanje sta pripravili Kulturno društvo Antona Lobode iz Loke pri Mengšu in Likovno društvo iz Mengša. V kulturnem programu je sodeloval zbor Rž iz Loke pri Mengšu, povezovalka pa je bila Maruša Loboda. O samem srečanju je spregovorila predsednica KD Antona Lobode gospa Nataša Vrhovnik Jerič, otvoritev razstave pa je z besedami pospremila predsednica Likovnega društva Mengeš gospa Leonida Goropevšek Kočar. Zbralo se je lepo število slikarjev, ki so ustvarjali na naslovno temo. Vsak si je po svoje predstavljal grad v oblakih , čeprav se jih je veliko odločilo za slikanje prav gradu Jablje. Kot je v otvoritvenem govoru dejal predsednica Likovnega društva Mengeš  » za zidanje takih gradov ne potrebuješ gradbenega dovoljenja, soglasja sosedov, zidakov, malte, elektrike,… potrebuješ domišljijo, slikar pa še čopič, barvo in platno. Zelo lepo je »zidati » take gradove in…..rezultati so predstavljeni na zanimivi današnji razstavi:«
Razstavo si lahko ogledate v preddverju KD Mengeš do 13. novembra, vsak delavnik od 18.-20.ure.
 

JUTRANJA TELOVADBA V MENGŠU

Mengeš, oktober 2011
 
V parku ob Oranžeriji se vsako jutro pred osmo uro pričnejo zbirati vsi, ki želijo kaj narediti za svoje zdravje. Ob prvih udarcih cerkvene ure točno ob osmih se prične vadba, ki jo vodijo tisti udeleženci oz. udeleženke, ki vaje že dobro poznajo , saj so se take telovadbe udeleževale v drugih okoliških krajih (v Domžalah, v Trzinu  ali celo v Piranu). Gre za vsakodnevno polurno vadbo na svežem zraku ob vsakem vremenu, ki je povrhu vsega še brezplačna. Ker vaje niso težke, lahko rečemo, da gre za telovadbo za vse generacije. Avtor projekta je Dr. Nikolaj Grishin. Sestavil je sklop 100. vaj s katerimi obdelamo vse sklepe in mišice telesa. Seveda jih v pol ure ne naredimo vseh sto, jih je pa več zato , da ne postane vadba monotona.Vse, ki pomišljajo ali bi se priključili vabimo, da si pridejo pogledati in, da se ne izgovarjajo na jutranje obveznosti, na starost ali bolezen. Skoraj vsi, ki pridejo, tudi ostanejo. V skupinah, kjer vadijo že dlje časa opažajo vsi udeleženci pozitiven vpliv na zdravje in počutje.
   
Fotogalerija...   
 
 
 

15. OBLETNICA USTANOVITVE SMUČARSKO SKAKALNEGA KLUBA MENGEŠ

Mengeš, 9. oktober 2011
 
V nedeljo 9. oktobra 2011 je v čudovitem sončnem vremenu, v skakalnem centru Zaloke, potekala simbolična počastitev 15. obletnice ustanovitve Smučarsko skakalnega kluba Mengeš. V ta namen je bila organizirana tekma Slovenskega pokala v kategoriji dečkov in deklic starosti do  9, 10, 11, 12 in 13 let. Tekmovanje je potekalo na skakalnicah K-15, K- 20 in K-30. Vsi obiskovalci so bili navdušeni nad neustrašnostjo mladih orlov, ki so suvereno dosegali najdaljše daljave.  Ob 12.00 uri pa je mengeški župnik gospod Janez Avsenik blagoslovil novo vozilo Renault Trafic. Častni gost je bil župan Občine Mengeš gospod Franc Jerič. Novo vozilo je pomembna pridobitev Smučarsko skakalnega kluba Mengeš, kajti staro vozilo je bilo že precej dotrajano. Več informacij lahko najdete na http://skakalni-klub-menges.s5.net/ .
 
 
 
 

TENIŠKI TURNIR DVOJIC

Mengeš, 9. oktober 2011
 
Za Teniškim klubom Mengeš je izjemno uspešna sezona. Zaokrožili so jo to nedeljo s sklepnim turnirjem dvojic, na katerem sta slavila Boris Žnidaršič in Stane Žugelj, ki sta v finalu premagala Marjana Mušiča in Tima Janežiča. Izidi sicer tokrat niso bili v ospredju; bolj je šlo kratek pregled dogajanja v minulega pol leta. Sem je seveda sodila tudi podelitev priznanj najboljšim v internih ligah; med posamezniki je v konkurenci 14ih tekmovalcev zmagal Matjaž Loboda pred Marjanom Mušičem in Ladijem Hribarjem, v še bolj privlačnem prvenstvu dvojic pa sta naslov prepričljivo osvojila Boris Žnidaršič in Dušan Planinšek. Drugo mesto je zasedel par Mušič/Loboda, tretje pa Mahorič/Vrhovnik. Sezona 2011 je sicer postregla s številnimi zelo uspelimi turnirji tako posameznikov kot dvojic. Veseli tudi dejstvo, da loparje vihti vse več mladih, zato verjamemo, da se za prihodnost tenisa v Mengšu ni treba bati.
 
 
 
 

GASILSKO TEKMOVANJE REGIJE III ZA ČLANICE IN ČLANE

Kamnik, 8. oktober 2011
 
V soboto, 8. oktobra 2011 je v dopoldanskem času v Športnem parku v Mekinjah pri Kamniku potekalo gasilsko tekmovanje regije Ljubljana III za članice in člane v naslednjih disciplinah: vaja z motorno brizgalno, štafetni tek na 400 m z ovirami in vajo razvrščanja. Gasilsko zvezo Mengeš so zastopale ekipe iz PGD Topole in PGD Mengeš, ki so dosegle naslednje rezultate: Člani B PGD Topole 1. mesto, Članice B PGD Topole 3. mesto, Člani A PGD Topole 6. mesto, Člani B PGD Mengeš 7. mesto.
Prvaki regije so tako postali člani B PGD Topole, ki so skupaj s članicami B PGD Topole izpolnili kvalifikacijsko normo za državno tekmovanje, ki bo organizirano v letu 2012.
Za dosežen uspeh je tekmovalcem čestital župan Občine Kamnik Marjan Šarec, prav tako pa tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič, ki je ekipam zaželel uspešen nastop tudi na državnem nivoju.
 
 
 
 

TURNIR V NAMIZNEM TENISU ZA MLAJŠE KADETE IN KADETINJE

Šenčur, 8. oktober 2011
 
Namiznoteniška sekcija Partizan  Mengeš je v soboto, 8. 10. 2011 organizirala 1. odprti turnir RS za mlajše kadete in kadetinje. Na tekmovanju je sodelovalo 109 tekmovalk in tekmovalcev iz 22. slovenskih klubov. Mengeš je predstavljalo sedem tekmovalce in dve tekmovalki. Tekmovanje je odlično uspelo tako po organizacijski, kakor tudi po tekmovalni plati. Tekmovanje je najprej potekalo po skupinah. Štirje tekmovalci oziroma tekmovalke so se pomerili vsak z vsakim. Prvo in drugo uvrščeni so se uvrstili v finalni del tekmovanja, tretje in četrto uvrščeni pa v tolažilno skupino. Pet tekmovalcev in dve tekmovalki so se uvrstili v veliki finale, dva tekmovalca pa v tolažilno skupino. Dva tekmovalca sta se uvrstila na 5. do 8. mesto, ostali pa na 9. do 16. mesto. V tolažilni skupini je naš tekmovalec Peter Topič premagal vse tekmovalce in osvojil 1. mesto.
 
 
 
 

31. DRŽAVNO SREČANJE DRUŠTEV MLADI GASILEC

Puconci, 7. in 8. oktober 2011
 
V Puconcih se je 7. in 8. oktobra 2011 odvijalo 31. srečanje društev Mladi gasilec. Tema letošnjega srečanja je bila "Zakaj postati gasilec?". Med najboljšimi ekipami iz celotne Slovenije, ki so se uvrstile na državno tekmovanje so bile tudi tri ekipe iz Osnovne šole Mengeš. Vsi mladi gasilci, ki so zastopali OŠ Mengeš pa so člani Prostovoljnega gasilskega društva Loka pri Mengšu. Po prihodu in prijavi vseh tekmovalnih enot so zbrane pozdravili organizatorji srečanja, ki so pripravili tudi bogat spremljevalni program. Predvsem so bile v ospredju razne raziskovalne, preventivne, glasbene, usvarjalne in ekološke delavnice. V popoldanskem času so mladi gasilci opravili teoretično testiranje oziroma pisni preizkus znanja iz gasilstva. Naslednji dan pa so sledile še praktične naloge, kot so vaja z vedrovko, nudenje prve pomoči, metanje torbice v krog, vezanje vozlov in izbira gasilnika za določen tip požara. Med mladimi gasilci iz OŠ Mengeš je najboljši rezultat dosegla ekipa v sestavi Urška Brumec, Neža Testen in Kaja Ručigaj in sicer 6. mesto.
 
 
 
 

19. MIHAELOV SEJEM V MENGŠU

Mengeš, 24. in 25. september 2011
 
24. in 25. septembra je v Mengšu potekal že 19. Mihaelov sejem v organizaciji podjetja Taideja s.p. in KD Mihaelov sejem. V letošnjem letu je bila spremenjena tudi lokacija sejma, ki je bila sedaj v Športnem parku Mengeš. Staretov drevored so zasedli izdelovalci domače obrti. Prodaja na stojnicah je bila pestra tudi za druge zvrsti ponudbe od kulinaričnih dobrot do oblačil. Vsak je lahko našel nekaj zase. Glavna nit dogajanj pa je bila v šotoru, kjer so nas v soboto prijetno presenetili učenci glasbene šole pod vodstvom Hervina Jakončiča in učenci OŠ Mengeš z prijetno lutkovno igrico. Glasbene skupine so si kar podajale oder od Harmonikarjev Kluba Stopar do harmonikarjev KD Mihaelov sejem.
Nedelja se je začela z tradicionalno mašo pod šotorom. Mašo je daroval gospod dr. Anton Štrukelj, zaznamovali pa so jo tudi gasilci, ki so se je udeležili v velikem številu. Nedeljsko popoldne so zaznamovali kvintet Evropa, katerega sestavljajo znani mengeški glasbeniki, na pobudo Franca Kompareta ( Janez Per, Franci Veider, Primož Kosec in Hervin Jakončič). Sledil pa je nepozaben in navdušujoč koncert Mengeške godbe pod vodstvom dirigenta Dimitrija Ledererja. V sobotnem večeru je nastopila skupina Pop design, v nedeljo pa ansambel Saša Avsenika. KD Mihaelov sejem je podelilo tudi dve enakovredni priznanji stojničarjema za najbolj urejeno in izvirno predstavitev: to sta bila izdelovalca miniaturnih replik kmečkih vozov in orodja in izdelovalec slamnatih izdelkov. V delu in pripravi sejma je skrito veliko dela in naporov tako organizatorja, domačega gasilskega društva, požrtvovalnih članov Turističnega društva Mengeš in domačih glasbenikov. Vsem lahko izrečemo javno pohvalo za opravljeno delo.
 
 
 
 

OTVORITEV ZGRAJENE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE IN CESTE
V TOPOLAH

Topole, 23. september 2011
 
V petek 23. septembra je v Topolah potekalo slovesno odprtje zgrajene komunalne infrastrukture in ceste. Gradnja je obsegala izgradnjo fekalne kanalizacije, obnovo vodovoda s priključki, izgradnjo plinovoda, izgradnjo telekomunikacijske kanalizacije, izgradnjo elektro kanalizacije, obnovo protipoplavnega zidu in dela na brežini potoka Pšata ter obnovo cest in javne razsvetljave. Celotna investicija je znašala cca 1 mio EUR. Investitorji so bili Občina Mengeš, Evropski sklad za regionalni razvoj, Elektro Ljubljana in Petrol Ljubljana. Glavni izvajalec del v Topolah je bil Hidrotehnik Ljubljana s podizvajalci.
Na slovesnosti sta vsem zbranim nekaj besed namenila gospod Peter Jemec, predsednik Vaškega odbora Topole in župan Občine Mengeš, gospod Franc Jerič. Mengeški župnik gospod Janez Avsenik pa je blagoslovil novo pridobitev krajanov Topol. Za glasbo je poskrbela Mengeška godba, na koncu pa je sledila pogostitev in prijetno druženje.
 
 
 
 

MALI MENGEŠ TUDI LETOS BOLJŠI OD VELIKEGA

Mengeš, 17. september 2011
 
V soboto smo bili priča že 15. izvedbi najprestižnejšega tekmovanja v našem teniškem klubu; dvoboja med Velikim in Malim Mengšem. Tako kot vso sezono, je svoje k odličnemu vzdušju ob prihodu na igrišča dodalo še lepo, sončno vreme. Vodja tekmovanja Franci Zabret ter selektorja Igor Maver in Franci Rahne so že navsezgodaj opravili žreb desetih dvobojev posameznikov. Bolje je začel Mali Mengeš in po dveh urah vodil že s 4:1; toda bolj je postajalo vroče, bolj so na terenu prevladovali predstavniki severnega dela mesta. V naslednjih dveh urah so popolnoma preobrnili izid in povedli s 5:4, v zadnji partiji posameznikov pa so »južnjaki« izid vsaj izenačili na 5:5. Neodločen rezultat je bil vsekakor odličen obet za prihajajočih pet partij dvojic, ki so seveda dokončno odločile o zmagovalcu 15. jubilejnega dvoboja. Kar štiri od petih tekem so tenisači iz Malega Mengša zasluženi dobili in s končnim izidom 9:6 znova, že drugo leto zapored, ponosno dvignili prehodni pokal. Izredno dobro razpoloženje smo dvignili še z noviteto v programu srečanja - nogometno tekmo na sosednjem igrišču.
 
 
 
 

LEP USPEH MLADINE NA DRŽAVNEM GASILSKEM TEKMOVANJU
V ORIENTACIJI

Črni vrh nad Cerknim, 17. september 2011
 
V soboto 17. septembra je na zelo zahtevnem terenu smučišča Črni vrh nad Cerknim potekalo državno tekmovanje v orientacijskem teku za gasilsko mladino, kjer so se naši otroci in mladi pomerili z najboljšimi pionirskimi in mladinskimi ekipami v Sloveniji. Tekmovanje je pod okriljem Gasilske zveze Slovenije organizirala Gasilska zveza Cerkno. Na tekmovanju so nastopile tri ekipe iz PGD Loka pri Mengšu in ena ekipa mladincev iz PGD Mengeš.  Največji uspeh je dosegla ekipa mlajših pionirk v sestavi Urška Brumec, Kaja Slabajna in Kaja Sadar iz PGD Loka pri Mengšu in sicer odlično tretje mesto. Za svojo vrhunsko uvrstitev so prejele bronaste medalje ter pokal. Po tekmovanju so se vse ekipe napotile na ogled nekdanje partizanske bolnišnice Franja, nato pa so se po razglasitvi rezultatov odpravile na zasluženo praznovanje doseženih uspehov ob pici in sladoledu. Vsem ekipam čestitamo za odlične rezultate.
 
 
 
 

TEKMOVANJE GASILSKE ZVEZE MENGEŠ ZA MLADINO IN 
STAREJŠE GASILKE IN GASILCE 2011

 
Topole, 10. september 2011
 
V soboto je v Športnem parku v Topolah potekalo občinsko tekmovanje Gasilske zveze Mengeš za mladino in starejše gasilke in gasilce. Najprej so se v vaji raznoternosti in vaji s hidrantom pomerile ekipe strejših gasilk in gasilcev. V kategoriji starejših gasilk je zmagala ekipa Loka pri Mengšu 1, med starejšimi gasilci pa ekipa PGD Mengeš. Po slovesni razglasitvi rezultatov je sledilo še tekmovanje pionirjev v vaji razvrščanja, vaji z vedrovko in štafeti 400 m z ovirami ter tekmovanje mladincev, ki so se pomerili v vaji razvrščanja, vaji z ovirami in štafeti na 400 m z ovirami. V kategoriji pionirjev je prvo mesto dosegla ekipa iz Loke pri Mengšu, prav tako pa je tudi v kategoriji mladincev zmaga odšla v Loko. Pokale in medalje je mladincem in najmlajšim podelil župan Občine Mengeš Franc Jerič.
 
 
 
 

SLIKARSKO SREČANJE Z NASLOVOM "GRADOVI V OBLAKIH"

Loka pri Mengšu, 4. september 2011
 
V nedeljo 4. septembra sta Likovno društvo Mengeš in Kulturno društvo Antona Lobode Loka pri Mengšu pripravila slikarsko srečanje z naslovom "Gradovi v oblakih". Slikarsko srečanje se je odvijalo v čudovitem ambientu gradu Jablje. Vsak udeleženec je prejel dve platni, kateri je poljubno poslikal, s seboj pa je moral prinesti stojala in barve. Slikanje je potekalo v gradu samem in na terenu. Na koncu je vsak udeleženec oddal po eno delo, ki je postalo last organizatorjev. Srečanja se je udeležilo 28 slikarjev, ki so s seboj prinesli tudi druga svoja dela in se tako predstavili obiskovalcem in mimoidočim.  Organizatorji pa bodo nato v jeseni pripravili razstavo vseh del. Poskrbljeno je bilo tudi za hrano in pijačo.
 
 
 
 

TENIŠKI TURNIR POSAMEZNIKOV

Mengeš, 3. september 2011
 
Po nedavnem turnirju dvojic je bilo tokrat na sporedu tekmovanje posameznikov; pravico nastopa so imeli le člani kluba. Vreme je bilo tudi tokrat izjemno naklonjeno in znova smo lahko videli odlične boje v štirih kategorijah, za katere se je prijavilo kar 28 tenisačev Med ženskami je slavila Liza Mušič, ki je v zgodnjem finalu odpravila Veroniko Štempelj, med otroki pa je bil prepričljivo najboljši Gašper Hren z zmago v finalu nad Anjo Janežič. V starostni kategoriji nad 50 let, kjer je tekmoval tudi župan Franc Jerič, je največ znanja in stabilnosti pokazal Ladi Hribar. Največ nastopajočih je bilo v konkurenci moških do 50 let; prvi in drugi nosilec Alen Vrhovnik in Sašo Stergar sta v polfinalu nadigrala Izidorja Grošlja oz. Matjaža Majcna ter se nato v že kar hudi pripeki pomerila v velikem finalu. Prvi niz je dobil Vrhovnik, drugega Stergar, zato je o zmagovalcu odločala podaljšana igra, v kateri je bil z 10:4 boljši mlajši Alen Vrhovnik. To je v tednu dni že njegova druga zmaga. Vse misli članov kluba pa so zdaj že uprte v 17. september, ko bo šlo za »biti ali ne biti«; pred vrati je namreč že 15. dvoboj Veliki : Mali Mengeš. Trenutni izid je 8:6 za Mali Mengeš.
 
 
 
 

"PRAZNIK DOBENA"

Dobeno, 3. september 2011
 
Turistično društvo Dobeno je v soboto 3. septembra uspešno obudilo nekdaj že tradicionalen krajevni praznik. Prireditvi so nadeli ime "Praznik Dobena" in se je odvijala med obema gornjima gostilnama. Program se je pričel ob 13. uri z zasaditvijo hruške "tepke", ob spremstvu veteranov Pihalne godbe Mengeš. Po zasaditvi hruške "tepke", ki je tudi zaščitni znak TD Dobeno, sta imela kratek nagovor župan Občine Mengeš Franc Jerič in predsednica TD Dobeno Brigita Herjavec. Program se je nato nadaljeval z igro na prostem - komedijo "Zakonci stavkajo" v izvedbi ŠKD Mekinje. Na prireditvi so se predstavili še folkloristi Kulturnega društva Svoboda, starodobni kolesarji iz društva Kamniške grče in pevke ljudskih pesmi Predice iz Kamnika. Na predstavitveni stojnici TD Dobeno je bilo odlično poskrbljeno za pogostitev, za kar so zaslužne pridne sokrajanke Dobena, ter člani TD. Na ostalih stojnicah pa so se predstavili razni rokodelci, nekateri med njim so tudi člani društva. Niso pa pozabili tudi na najmlajše, za njih je z otroško delavnico poskrbela Sandra Aleš. Prireditev je tako odlično uspela.
 
 
 
 

ŠPORTNI DAN V LOKI PRI MENGŠU

Loka pri Mengšu, 3. september 2011
 
V soboto 3. septembra so člani Športnega društva Loka pri Mengšu, v športnem parku Loka pripravili pravi športni dan. Tekmovalci in tudi naključni obiskovalci so se lahko pomerili v balinanju in odbojki na mivki, nogomet pa je žal odpadel saj ni bilo zadostne udeležbe. Tekmovanje se je pričelo že ob 9. uri in potekalo vse do večera. Loški balinarji so v goste povabili vsa sosednja balinarska društva, tako da je bila udeležba odlična. V odbojki na mivki se je pomerilo 12 ekip, zmagala pa je, po hudem boju, ekipa "Čoko". Člani ŠD Loka pri Mengšu so organizirali tudi bogat srečolov, ter skuhali golaž za vse tekmovalce in obiskovalce.
 
 
 
 

Malka Mihelčič praznovala devetdesetletnico

Mengeš, 30. avgust 2011
 
Amalija Mihelčič, po domače Malka, je 10. julija praznovala svoj devetdeseti rojstni dan, ta dan je imela ob sebi vse, ki ji največ pomenijo; svojega preljubega moža Fonzija, pet odraslih, uspešnih in zdravih otrok, petnajst vnukov in dvanajst pravnukov. Rojena Mengšanka, z dekliškim priimkom Vahtar, je končala realko na Poljanah v Ljubljani, poročila se je pri sedemindvajsetih, z možem sta si ustvarila družino v Mengšu, kjer živi še danes, v sožitju z družino najmlajše hčere Urše.
Predzadnji dan v avgustu, ko je prišel voščit tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič, se je ob mami Malki zbralo vseh pet otrok; dve hčeri in trije sinovi, ki so si ustvarili svoje družine v bližini svojega doma. Najmlajša sta arhitekta, najstarejša sta ekonomista, srednji pa je hotelski tehnik. Amalija pove, da se ob družinskih praznikih vedno zberejo. Ko so bili otroci še manjši, so imeli doma godalni kvartet, dekleti pa sta igrali tudi orgle in klavir. Veliko so skupaj ob večerih tudi prepevali.
 
 
 
 

Teniški turnir dvojic v Športnem parku Mengeš

Mengeš, 27. avgust 2011
 
Zadnjo avgustovsko soboto je Teniški klub Mengeš organiziral klubski turnir dvojic in s tem začel niz turnirjev, ki bodo sledili do konca sezone. Huda vročina in še vedno dopustniški čas sta bila najverjetnejši vzrok za nekoliko slabšo udeležbo; a kljub vsemu je 24 igralcev poskrbelo za zelo zanimivo in napeto tekmovanje. Tokrat sta bila v predtekmovanju najuspešnejša Mušič in Grošelj. Žreb je nato določil polfinalna dvoboja; v prvem je par Loboda/ A. Vrhovnik brez problemov odpravil Iztoka Mavra in Tima Janežiča, v drugem pa sta bila Marjan Mušič in Igor Založnik boljša od Janeza Lopatiča in Izidorja Grošlja. Slednja sta nato v že kar hudi pripeki po kar nekaj težavah uspela zmagati v malem finalu in osvojiti tretje mesto, v velikem finalu pa je bil dvoboj vse do šestega gema izjemno izenačen, takrat pa se je zgodil verjetno prelomni trenutek dvoboja. Prišlo je do poškodbe tekmovalca, tako da je bil dvoboj za trenutek prekinjen. Po slabih petnajstih minutah se je lahko nadaljeval finalni obračun. Žal pa poškodovani igralec ni več zmogel prikazati dotlej odlične igre in sta tako zasluženo slavila  Matjaž Loboda in Alen Vrhovnik iz Loke pri Mengšu. 
 
 
 
 

Marija Guna praznovala devetdeset let

Mengeš, 29. avgust 2011
 
Marija Guna je 17. avgusta dopolnila devetdeset let, ki jih še zdaleč ne kaže. Mati osmih otrok, babica dvanajstim vnukom in pet krat prababica, rojena v Motniku, živi v Mengšu od leta 1960. Čestitke in dobra voščila ji je ob prazniku zaželel tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič, obiskal jo je na njenem domu, kjer v veliki slogi, živi skupaj s hčerkino družino. Marija Guna je bila leta 1921 rojena v Motniku, med vojno je bila njena družina izseljena na jug Srbije, zaključila je trgovsko akademijo ter se, ko so otroci nekoliko zrasli, zaposlila v logističnem podjetju Viator-Vektor, na delovno mesto knjigovodkinje. Z veseljem pove, da jo njeni otroci, vnuki in pravnuki redno in pogosto obiskujejo, kar jo zelo osrečuje, saj jih večina živi v bližini, ena od hčera se je poročila v Švico, en sin je postal duhovnik, službuje v Adlešičih, eden pa živi v Avstriji. Pravi, da je imela ljubečega moža, ki jo je imel zelo rad, po poklicu je bil učitelj, umrl je leta 1979. 
 
 
 
 

Mladinski tabor Gasilske zveze Mengeš v Kranjski gori

Kranjska gora, 25. - 28. avgust 2011
 
Tudi v letošnjem letu si je mladinska komisija Gasilske zveze Mengeš zadala izpeljati tabor mladine. Tako so mentorji pod vodstvom Roberta Ručigaja pripravili vse potrebno, da bi se otroci na taboru zabavali in se hkrati tudi kaj naučili. Letošnji mladinski tabor je potekal v Kranjski gori. Tabora se je udeležilo 20 otrok iz PGD Mengeš, 13 otrok iz PGD Loka pri Mengšu in 22 otrok iz PGD Topole. Mladino je spremljalo, učilo, animiralo in jim dajalo zgled 15 mentorjev iz GZ Mengeš. Mlade so na taboru obiskali tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič, podžupan Bogo Ropotar in predsednik GZ Mengeš Janez Koncilija, katerim so mladi predstavili svoje znanje, ki so ga pridobili v teh štirih dneh. Na koncu so se vsi, polni lepih spominov, odpravili proti domu, upajoč, da se naslednje leto zopet srečajo.
 
 
 
 

Odbojkarski turnir trojk Topole Open 2011

Topole, 20. avgust 2011
 
V soboto 20. 8. 2011 je na razbeljeni mivki v Športnem parku Topole ponovno potekal odprti turnir trojk v odbojki na mivki. Ekipe so se v dokaj enakomerni konkurenci pomerile za medalje in skromne nagrade, manjkalo pa ni niti hrane in pijače. Med prijavljenimi ekipami so bili najmočnejši gostje iz Komende z imenom Obdojkarji. Na drugem in tretjem mestu sta jim sledili dve domači ekipi, No name in Zgube. Po tekmovanju je sledilo prijetno druženje in obilica rekreativnih iger tako na mivki, kot izven nje.
 
 
 
 

Miha Žargi bronast na Svetovnem kadetskem prvenstvu v francoskem boksu - SAVATU

Lyon, Francija
 
Iz minulega Svetovnega prvenstva kadetov v francoskem boksu – SAVATU, se je slovenska savate reprezentanca vrnila bogatejša za še eno odličje. V domovino jo je prinesel prav mengšan, Miha Žargi, član Savate kluba Domžale. Miha je svoj mednarodni nastop tako kronal z odličjem, ter samo potrdil dobre predstave iz treningov in opravičil vpoklic v reprezentanco. Nastopil je v kategoriji do 75 KG, kjer je v boju za odličja klonil šele proti izkušenejšima tekmovalcema Srbije in Francije. Po trdem delu med trenažno sezono je Miha na prvenstvu pokazal odlično tehnično in taktično predstavo ter zasluženo osvojil 3. mesto. Na Svetovnem kadetskem prvenstvu 2011, ki je potekalo v bližini Lyona v Franciji, je Miho spremljal njegov trener Luka Mljač, ki je zaslužen za dobro delo z mladimi v Savatu in vrhunski rezultat, ki se je po nekaj letih športnega dela končno tudi pojavil.
Mengšani so Mihu pripravili prisrčni sprejem pred Gasilsko godbenim domom v Mengšu, čestitat pa mu je prišel tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič.
 
 
 
 

 
OBČINA MENGEŠ SODELUJE V PROJEKTU
NAMESTITEV PRIKAZOVALNIKOV HITROSTI "VI VOZITE"
 
Podjetje Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. z blagovno znamko Goodyear
je v sodelovanju z Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa objavilo razpis za doniranje prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«.
 
Z doniranjem prikazovalnikov hitrosti želijo opozoriti voznike k strpnejši vožnji in
s tem prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v prometu, še posebej naših najmlajših.
Podjetje Goodyear Dunlop Sava Tires bo v okviru projekta namestitev prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«
doniralo 13 prikazovalnikov hitrosti v skupni vrednosti 45.000 EUR.
 
Na razpis se je prijavila tudi Občina Mengeš.
 
Vse informacije o projektu najdete na spletni strani: www.ambasador-varnosti.si.
 
 
 
 
 

Slovenski dan v Beljaku

Beljak, 1. avgust 2011
 
Prvega avgusta je bil v Beljaku (Villach) Slovenski dan v okviru celotnih prireditev ob Kirchtagu. Sodelovalo je pet slovenskih občin in sicer Goriška Brda, Slovenske Konjice, Bled, Kranj in Mengeš. Idejo o sodelovanju na tem velikem sejemskem dnevu sta dala g. Štefan Borin in g. Janez Per, ki sta v sodelovanju z g. Gerhardom Lepuschicem udejanila naše sodelovanje. Na sejemski dan so mengeško občino zastopali: Turistično društvo Mengeš, Harmonikarji in Kosci iz KD Mihaelov sejem, Klub harmonikarjev Stopar in Melodija Mengeš. S svojim pristopom in nastopom, smo navdušili občinstvo na osrednjem trgu pred občinsko stavbo. Od župana Občine Villach smo dobili tudi priznanje za sodelovanje, ki ga je v imenu Občine Mengeš prevzel podžupan Jože Vahtar.
 
 
 
 

Visok jubilej Ivanke Užmah

Loka pri Mengšu, 5. julij 2011
 
Župan Franc Jerič je v prvih julijskih dneh s svojim obiskom neizmerno razveselil gospo Ivanko Užmah, ki je pred kratkim praznovala devetdeseti rojstni dan. Županovega obiska so se razveselili tudi ostali družinski člani, začutiti je bilo, da se med seboj res lepo razumejo in skrbijo drug za drugega, najbolj pa se v teh dneh veselijo prihoda kar dveh novih družinskih članov, kar bo gospo Ivanko »ustoličilo« še kot prababico. Gospa Ivanka se je v Loko pri Mengšu preselila pred 24. leti, rojena je bila v kraju Mokric pri Kureščku, dvajset let je živela tudi v Domžalah, 28 let je bila zaposlena v Heliosu. Nasmehne se, ko pove, da je bila v službi med samimi moškimi: »Rada sem hodila v službo, z veseljem sem delala, če bi imela možnost, bi kar še nekaj časa delala«.
Pa še veliko zdravja, sreče in zadovoljstva vam želimo gospa Ivanka, še na mnogo dni!  
 
 
 
 
 

Nogometni turnir Mengeška pomlad 2011

Mengeš, 12. junij 2011
 
V Športnem parku Mengeš je 12. junija 2011 potekal nogometni turnir imenovan Mengeška pomlad 2011. Nastopilo je 25 ekip iz celotne Slovenije. 300 mladih nogometašev v selekcijah U9, U10 in U12 je v prijateljskem, a vseeno tekmovalnem ozračju prikazalo obilico nogometnega znanja in srčnosti. Vsi sodelujoči so za prikazano igro prejeli medalje, najboljši vratarji, igralci in ekipe pa so prejeli tudi pokale, ki sta jih podelila predsednik NK Mengo 28 Boštjan Marinko in župan Občine Mengeš Franc Jerič. Kot najboljši vratar v selekciji U12 je bil izbran Luka Loboda, ki je član zmagovalne ekipe NK Mengo 28. Organizator turnirja NK Mengo 28 se zahvaljuje vsem nastopajočim in jih vabi na igrišča pod Gobavico zopet jeseni, ko bo na vrsti Kraljev memorial.
 
 
 
 

Koncert harmonikarskega orkestra in orgličarskega ansambla Kosci v Gradu Jablje

Loka pri Mengšu, 1. julij 2011
 
V petek 1. julija 2011 ob 20. uri je Kulturno društvo Mihaelov sejem Mengeš ob peti obletnici delovanja harmonikarskega orkestra in orgličarskega ansambla Kosci pripravilo letni koncert, ki se je odvijal v prijetnem ambientu Gradu Jablje v Loki pri Mengšu. Harmonikarski orkester in orgličarski ansambel Kosci sicer delujeta v okviru KD Mihaelov sejem. Prireditev je vodil gospod Jure Čokl. Koncert je navdušil vse zbrane v dvorani. Harmonikarjem in ansamblu Kosci je za peto obletnico čestital tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič. Po končanem koncertu je sledilo prijetno druženje v atriju Gradu Jablje.
 
 
 
 

Slavnostni podpis Pogodbe o priključitvi občin pristopnic in sofinanciranju
»nadgradnje infrastrukturnih objektov in naprav CČN Domžale-Kamnik«

Domžale, 29. junij 2011
 
V sredo dopoldan je na sedežu Centralne čistilne naprave Domžale - Kamnik v Študi pri Domžalah, potekal slavnostni podpis Pogodbe o priključitvi občin pristopnic in sofinanciranju »nadgradnje infrastrukturnih objektov in naprav CČN Domžale-Kamnik«. Pogodbo je podpisalo pet občin dosedanjih solastnic komunalne infrastrukture CČN Domžale-Kamnik to so: Občina Kamnik, Občina Domžale, Občina Trzin, Občina Mengeš in Občina Komenda in dve občini novi pristopnici k lastništvu in sicer: Občina Moravče in Občina Cerklje na Gorenjskem. S tem podpisom je bil dodan še en manjkajoč »kamenček v mozaiku«, ki je potreben za oddajo vloge za pridobitev nepovratnih sredstev iz kohezijskega sklada za realizacijo projekta "Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju Domžale – Kamnik". Takoj, ko bo izdana odločba o pridobitvi nepovratnih kohezijskih sredstev iz razpisnega programa OP ROPI 2007-2013, se bodo realizirale pogodbene obveznosti iz podpisane pogodbe.
 
 
 
 

Tekmovanje Game of skate v organizaciji ŠD Urban folk

Mengeš, 25. junij 2011
 
V soboto je na šolski ploščadi v Mengšu potekalo tekmovanje Game of skate, ki ga je organiziralo Športno društvo Urban folk. Tekmovanja se je udeležilo 20 tekmovalcev iz občine Mengeš ter sosednjih občin. Med seboj so se pomerili v parih, napredoval je tisti, ki je najhitreje izvedel pet trikov, ki jih nasprotnik ni mogel ponoviti. Največ spretnosti so pokazali Primož Pregelj, zmagovalec tekmovanja, Tilen Pavlinič, ki je osvojil drugo mesto ter Robert Kos, ki se je uvrstil na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Poleg tekmovanja so za najmlajše pripravili tudi lutkovne delavnice ter poslikave telesa. Delavnice sta vodili Sava Kralj in Manca Griljc. Prireditev je obiskal tudi grafitar Teo Ivančič, ki se je izkazal z odlično poslikavo. Pri organizaciji tekmovanja gre zahvala predvsem sponzorjem in Občini Mengeš, ki so v veliki meri pripomogli k temu, da je tekmovanje v celoti uspelo.
 
 
 
 

Osrednja občinska slovesnost ob 20 obletnici samostojnosti Republike Slovenije

Mengeš, 24. junij 2011
 
V petek 24. junija 2011 je v Mengšu potekala osrednja občinska proslava v počastitev dneva državnosti. Letošnja proslava, ki se je začela ob 19. uri, je bila še posebno slovesna, saj letos Slovenija obeležuje okroglo obletnico osamosvojitve oziroma 20 obletnico samostojnosti Republike Slovenije. Prireditev je tokrat potekala pred Gasilsko - godbenim domom v Mengšu, pri spomeniku dnevu državnosti. Na začetku proslave sta bila najprej na vrsti slovesni dvig slovenske zastave in pozdrav. Vse zbrane je nagovoril župan Občine Mengeš Franc Jerič in v nadaljevanju skupaj s predsednikom Združenja veteranov vojne za Slovenijo – sekcija Mengeš, gospodom Vladimirjem Skokom položil venec na spomenik dnevu državnosti. Proslavo je vseskozi spremljal bogat kulturni program, v katerem so sodelovali KD Mengeška godba, Moški komorni zbor Mengeški zvon, recitatorja Miha in Jan iz KD Antona Lobode, Mešani pevski zbor Svoboda in policijski veteranski ansambel Sever. Program je povezoval gospod Niko Robavs. Po končani slovesnosti so bili vsi prisotni povabljeni na pravi vojaški golaž, za katerega je poskrbela Slovenska vojska natančneje vojaki iz vojašnice Kranj, gasilci iz PGD Mengeš pa so pripravili prostor in poskrbeli za pijačo. Za vzdušje in dobro glasbo po končani slovesnosti, so poskrbeli Harmonikarji in ansambel Kosci iz KD Mihaelov sejem. Veliko zanimanja je požela tudi projekcija kratkega filma bitke za samostojnost v Trzinu, ki se je odvijala 27. junija 1991.
 
 
 
 

Koncert z naslovom Bodi zdrava domovina

Mengeš, 25. junij 2011
 
V soboto 25. 6. 2011 sta mladinski pevski zbor sv. Mihaela in fantje iz kvarteta MI, priredila koncert narodno - domovinskih pesmi. Koncert so organizirali v cerkvi v Mengšu. Poslušalci so mlade nagradili z aplavzom za njihovo svežino, pristopom k koncertu in izvedbo. Za izvedbo in zamisel je potrebno pohvaliti Nežo, Moniko in Anžeta Hribarja.
Po maši pa so z pesmijo in blagoslovom zasadili lipo, kateri so v korenine položili listino, na kateri piše, da je bila posajena za 20 letnico slovenske države.
 
 
 
 

Župan čestital devetdesetletniku Jožetu Ingoliču

Mengeš, 23. junij 2011
 
Gospod Jože Ingolič zelo dobro skriva svoja leta, vitalen in šarmanten gospod, z zelo zanimivo življenjsko zgodbo, zadnjih dvanajst let živi v Mengšu, svojo mladost pa je preživel v Spodnji Polskavi (Slovenska Bistrica). Kljub temu, da je videl in prepotoval skoraj cel svet ter bil pomembna politična osebnost v nekdanji Jugoslaviji, pravi, da se tu, v Mengšu, odlično počuti. Opravljal je tudi delo veleposlanika; štiri leta v Etiopiji in v Kuvajtu. Trideset let je živel v Ljubljani, kjer še danes živita njegova hči in sin, ima štiri vnuke in enega pravnuka. »Nekoliko sreče sem prav zagotovo imel v življenju, to priznam«, pove gospod Ingolič, in se nasmehne. Zrasel je v veliki družini trinajstih otrok, bil je enajsti po vrsti, zelo poznan je njegov brat; pisatelj, dramatik in profesor Anton Ingolič. Gospod Jože Ingolič je pomembna oseba v našem prostoru; sodeloval je pri ustanavljanju kmetijskih zadrug, med drugim je bil tudi predsednik Glavne zadružne zveze Slovenije ter direktor uprave za gospodarsko planiranje.
Ob visokem jubileju mu je čestital tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič.
 
 
 
 

Stoletnica sestre Jožefe Marinšek

Mengeš, 23. junij 2011
 
Župan Občine Mengeš Franc Jerič je v prvih poletnih dneh, v Domu svete Katarine v Mengšu, obiskal sestro Jožefo Marinšek, ki je v aprilu praznovala okroglih 100 let. Sestra Jožefa Marinšek sicer izhaja iz Lukovice, točneje iz Golčaja. Predstojnica Doma svete Katarina, sestra Majda Šeme je povedala, da je imela sestra Jožefa v teh dneh veliko obiskov svojih domačih in da je dobrega zdravja, le sluh ji ne služi več tako, kot nekoč, zato za komunikacijo uporablja tablico in pisalo. Sestra Jožefa Marinšek je svoje življenje posvetila karitativnemu in vzgojnemu delu sester usmiljenk, vrsto let je preživela na Hrvaškem; delovala je v Voloskem in Opatiji, kjer je bila organistka in poučevala verouk, v Mengeš pa se je preselila pred dvema letoma iz Šentjakoba.
 
 
 
 

Obisk Zveze paraplegikov ljubljanske pokrajine v Mengšu

Mengeš, 18. junij 2011
 
V soboto 18. junija 2011 so občino Mengeš obiskali člani Zveze paraplegikov ljubljanskega okraja. Prišlo je okoli 120 članov zveze, ki jih je sprejelo Turistično društvo Mengeš. V uvodnem delu so jim predstavili cerkev Sv. Mihaela, Melodijo in čebelarstvo Pavrič in Blejc. Sprejeli so jih tudi pritrkovalci KD Mihaelov sejem z Francem Blejcem na čelu. Občina Mengeš jim je rezervirala prostor za druženje na parkirnem prostoru za Občino, kjer jih je pozdravil podžupan Bogo Ropotar, nekaj veselih na harmoniko pa jim je zaigral Franc Veider. Druženje je trajalo pozno v noč.
 
 
 
 
 

Odprto prvenstvo Mengša 2011 v tenisu

Mengeš, 18. junij 2011
 
V počastitev občinskega praznika je Teniški klub Mengeš organiziral teniški turnir za posameznike. Na tekmovanju je nastopilo skupno 28 tekmovalcev in tekmovalk iz bližnjih občin, seveda največ iz domače. Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah in sicer moški do 50 let in moški nad 50 let. Igralo se je na devet dobljenih iger, polfinale in finale pa na dva dobljena niza. Zmagovalci so dobili pokale, ostali trije pa medalje in praktična darila. Tekmovanje je tudi tokrat odlično uspelo, tako po organizacijski plati, kot tudi po tekmovalnih dosežkih.
 
 
 
 

Gasilsko tekmovanje za pokal Loke 2011 
in
Občinsko tekmovanje Gasilske zveze Mengeš 2011 za člane in članice

Loka pri Mengšu, 18. junij 2011
 
V soboto je v Športnem parku v Loki potekalo že 24. meddruštveno člansko tekmovanje za pokal Loke 2011, na katerem so se gasilke in gasilci pomerili v vaji z motorno brizgalno po pravilih CTIF in štafetnem teku brez ovir. Med članicami A so tekmovale štiri ekipe, zmagala je ekipa iz PGD Komenda. V moškem delu tekmovanja je sodelovalo skupno dvanajst ekip, slavila pa je ekipa PGD Zalog pri Cerkljah.
Vzporedno s tekmovanjem za pokal Loke je potekalo tudi občinsko tekmovanje Gasilske zveze Mengeš 2011 za članice in člane. Med moškimi je tekmovanje potekalo v dveh kategorijah in sicer Člani A in Člani B. V prvi kategoriji je slavila ekipa PGD Loka pri Mengšu - Člani A1. V kategoriji Člani B, pa je zmagala ekipa PGD Topole Člani B1. V konkurenci članic je bila prijavljena le ena tekmovalna desetina in sicer članice PGD Topole B1. Gasilske ekipe je na tekmovališču spodbujal tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič.
Po končanem tekmovalnem delu je potekala slavnostna podelitev pokalov najboljšim ekipam, na koncu pa je sledila še velika vrtna veselica z ansamblom Slovenski muzikantje.
 
 
 
 
 

Srečanje na vasi v organizaciji Likovnega društva Mengeš

Loka pri Mengšu, 18. junij 2011
 
Likovno društvo Mengeš je v soboto ob deseti uri ponovno organiziralo Srečanje na vasi - slikarski ex tempore. Na kmetiji Skok v Loki pri Mengšu so člani društva postavili na ogled svoja dela in v prijetnem okolju ustvarjali nova. Družina Skok je izredno lepo poskrbela za pogostitev vseh navzočih, obiskal pa nas je tudi harmonikar Uroš, ki je zaigral nekaj veselih skladb. Vse prisotne je prišel pozdravit župan Občine Mengeš Franc Jerič. Dan je minil v prijetnem vzdušju. Vsi člani Likovnega društva in obiskovalci pa smo se družini Skok zahvalili za vso gostoljubnost, ki smo je bili deležni.
 
 
 
 
 

Svečana podelitev spominske plakete Civilne zaščite ob 20. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije

Logatec, 15. junij 2011
 
V sredo 15. junija 2011 je v Logatcu potekala svečana podelitev državnih spominskih plaket Civilne zaščite ob 20. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije. Iz občine Mengeš so se podelitve udeležili Janez Koncilija, Robert Ručigaj in Slavko Sedeljšak. Med dobitniki spominske plakete pa sta tudi Franc Zabret in Zdravko Špruk.
Čestitamo vsem prejmnikom spominske plakete.
 
 
 
 
 

Koncert filmske glasbe v izvedbi Mengeške godbe

Mengeš, 11. junij 2011
 
Mengeška godba je ponovno izvedla nepozaben koncert filmske glasbe. Tokrat se je koncert odvijal pred Športnim centrom Harmonija v Mengšu. Zaigrali so glasbo iz filmov Boter, Veličastnih sedem, Ko to tamo peva, Austin Powers, Schindlerjev seznam, Pirati s Karibov, Policijska akademija ter še mnogih drugih. Vsi poslušalci so bili izredno navdušeni nad koncertom, kateremu je dala poseben pridih neumornost dirigenta Mengeške godbe, gospoda Dimitrija Ledererja.
 
 
 
 

Sprehod ob Pšati - Galerija na prostem

Mengeš, 11. junij 2011
 
Likovno društvo Mengeš sedaj že tradicionalno postavi na ogled svoja dela v Staretovem drevoredu v Mengšu. Dogodek poimenujejo Sprehod ob Pšati - Galerija na prostem. Tudi letos so v soboto 11. junija 2011 razveselili sprehajalce in obogatili pogled in prostor ob potoku Pšata. Zanimivo si je bilo ogledati razstavljena dela na prostem in ne v notranjih prostorih galerij, kot je to običajno. Razstavo si je ogledalo veliko število občanov, kot tudi naključnih sprehajalcev.
 
 
 
 
 

Zaključno pritrkovanje mladih pritrkovalcev iz Mengša

Mengeš, 11. junij 2011
 
V soboto so z zaključnim pritrkovanjem pred bingoštnim praznikom sklenili učne ure v šolskem letu 2010/2011 mladi pritrkovalci iz Mengša. Poslušati so jih prišli tudi njihovi starši. Nestor mengeških pritrkovalcev, častni občan Občine Mengeš Franc Blejc, se je zahvalil staršem in mladim pritrkovalcem ( 8 ), da so vztrajali na poti učenja. Podžupan Občine Mengeš Jože Vahtar se jim je prav tako zahvalil za njihova prizadevanja in jih priložnosto obdaril s skulpturo mengeškega "backa" in notnim zapisom zvonjenja. Trem najboljšim, pa so skupaj z mentorjima - Ano Pišek in Žigo Strmškom podelili, v imenu KD Mihaelov sejem, lične ročne svetilke. Mengeški župnik Janez Avsenik je vse mlade pritrkovalce nagradil s pico velikanko.
 
 
 
 

Tekmovanje operativnih dvojic v vlečenju B tlačnega voda v Topolah

Topole, 11. junij 2011
 
Prostovoljno Gasilsko društvo Topole je v soboto v popoldanskih urah organiziralo že 6. tekmovanje operativnih dvojic v vlečenju B tlačnega voda (gasilskih cevi). Ideja za tovrstno tekmovanje je nastala iz takšnega načina usposabljanja gasilcev v nekaterih državah in praktičnih potreb po dovajanju vode na daljše razdalje s čim manj številčno posadko. V praksi naj bi tako vsak gasilec zmogel položiti najmanj 100 m cevi, seveda pa tekmovalci to razdaljo krepko presežejo, kar dokazuje tudi letošnji rekordni rezultat, ko se je gasilec s cevmi ustavil na zavidljivih 240 m. Izvedba tekmovalne discipline je sicer videti dokaj enostavna, vendar zahteva dobro fizično pripravljenost gasilca, ki vleče cevi, prav tako pa spretnost njegovega asistenta, ki spenja cevi in skrbi, da se tlačni vod čim bolj pravilno razvija, saj tako vleka omogoča tudi nekoliko boljši rezultat. Tekmovanja, ki sta si ga ogledala tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič in podžupan Bogo Ropotar. se je v kategoriji članic, kjer je bil s 164 m prav tako dosežen nov rekord, udeležilo 6 ekip, v kategoriji članov pa 26.
 
 
 
 

Teniški turnir v Športnem parku Mengeš

Mengeš, 11. junij 2011
 
V soboto je na igriščih Teniškega kluba Mengeš potekal teniški turnir med "Mengšani" in "Nemengšani". Že petič so se med seboj pomerili tisti člani kluba, ki živijo v Mengšu in tisti, ki imajo stalno prebivališče izven kraja Mengeš. V vsaki ekipi je igralo 12 tekmovalcev, odigranih pa je bilo 10 posamičnih dvobojev in pet iger dvojic. Po hudih bojih je slavila ekipa "Mengšanov" in sicer z rezultatom 11 : 4. Med igralci ekipe "Mengšani" je bil tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič. Po zaključku teniškega turnirja je sledilo prijetno druženje pri brunarici.
 
 
 
 

Meddružinska strelska tekma v organizaciji Lovske družine Mengeš 

Mengeš, 11. junij 2011
 
Lovci Lovske družine Mengeš so v soboto 11. junija 2011 organizirali meddružinsko strelsko tekmo. Vsi strelci so morali streljanje opraviti v štirih različnih položajih. Tekmovanja se je udeležilo 45 strelcev. Najboljši med vsemi je bil Franc Barbič iz LD Šmarna gora, ki je od 200 možnih točk oziroma krogov dosegel zavidljivo število 191 krogov. Ekipno je zmagala LD Kamnik, pred LD Medvode, tretje mesto pa so zasedli domačini - LD Mengeš. Med posamezniki je iz LD Mengeš najboljše mesto zasedel Jože Vahtar in sicer je bil v kategoriji lovci veterani tretji. LD Mengeš je za vse udeležence pripravila okusen golaž. Na koncu je sledilo prijetno druženje.
 
 
 
 

14. Srečanje ljubiteljev stare kmetijske tehnike v Jabljah

Loka pri Mengšu, 11. junij 2011
 
V soboto se je na prostoru Centra za razvoj kmetijstva in podeželja v Jabljah odvijalo že 14. Srečanje ljubiteljev stare kmetijske tehnike. Srečanje je že tradicionalno in sodi med največje v Sloveniji. Tako kot v preteklih letih, se je ponovno zbralo veliko število ljubiteljev in poznavalcev stare kmetijske tehnike. Število eksponatov, ki jih ljubitelji pripeljejo na srečanje je iz leta v leto večje. Komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki s tega področja je tudi letos ocenila najbolj ohranjene ali restavrirane stare stroje. Med nastopajočimi na letošnjem srečanju so bili: ansambel Dori, Mengeška godba, ansambel Kosci in folklorna skupina Kanja.
 
 
 
 

Tradicionalni piknik Društva Sožitje pri Lovski koči v Mengšu

Mengeš, 10. junij 2011
 
V petek smo imeli člani Društva Sožitje Mengeš tradicionalni piknik, tokrat pri Lovski koči v Mengešu. Člani društva se trudimo, da organiziramo dejavnosti glede na želje in zmožnosti oseb z motnjami v duševnem razvoju. Najpomembnejše so aktivnosti, ki spodbujajo, razvijajo ali ohranjajo znanja, spretnosti in veščine, ki zagotavljajo večjo samostojnost in veljavo vsakega posameznika v družbi. Zelo pomembna so tudi družabna srečanja. Srečamo se z znanci, prijatelji, ohranjajo se stiki, sklepajo prijateljstva, izmenjujejo informacije. Našemu piknikovanju sta se pridružila župan Franc Jerič in podžupan Jože Vahtar, ki sta nam zaželela lepe počitnice, prav tako sta vsem spodbudne besede namenili naša predsednica, mag. Tatjana Novak, in predsednica Zveze Sožitje, dr. Katja Vadnal. Pravo veselje je med člani povzročil slonček Bansi, maskota RTV Slovenije, ki je s svojim obiskom popestril dogajanje, med posamezniki pa vzpodbudil, da so pokazali svoje pevske talente. Druženje smo popestrili še s srečelovom, da pa ni manjkalo plesa in odlične glasbe, so poskrbeli fantje Moravški trio z veselimi zvoki. Kako smo preživeli popoldne, si oglejte v fotogaleriji.
 
 
 
 

13. srečanje Društev mladi gasilec v Moravčah

Moravče, 4. junij 2011
 
V soboto 4. junija 2011 je v Moravčah potekalo 13. srečanje Društev mladi gasilec (DMG) regije Ljubljana III. Srečanje sta odlično organizirali in izpeljali Osnovna šola Moravče in Gasilska zveza Moravče. Po uvodnih nagovorih in pestrem kulturnem programu so mladi gasilci odšli na tekmovanje. V prostorih OŠ Moravče so najprej pisali preventivne teste na temo gasilstva, nato pa na pohodu po Moravčah, na posameznih točkah izvajali različne naloge. Ob tem so mladi spoznavali tudi sam kraj in njegove znamenitosti. Naši mladi gasilci, ki so zelo uspešno zastopali Osnovno šolo Mengeš, so pokazali veliko spretnosti in znanja ter dosegli zelo dobre rezultate in sicer eno prvo mesto, dvakrat tretje mesto, sedmo mesto in dvakrat deseto mesto. Najboljše ekipe so se uvrstile tudi na državno tekmovanje, ki bo 7. in 8. oktobra 2011 na Osnovni šoli Puconci v Prekmurju. Čestitamo vsem ekipam, ter njihovim mentorjem za trud in dobre rezultate.
 
 
 
 

Kolesarski vzpon na Mengeško kočo

Mengeš, 4. junij 2011
 
Kolesarsko društvo Mengeš je v soboto 4. junija 2011 organiziralo 3. kolesarski vzpon na Mengeško kočo. Štart je bil ob 10. uri pred Osnovno šolo Mengeš. Tekmovanje je potekalo v večih kategorijah, udeležba pa je bila do sedaj največja. Skupno je štartalo 55 tekmovalcev, največ pa je bilo otrok in mladine različnih starosti. Na cilju je vse tekmovalce s kratkim nagovorom pozdravil župan Občine Mengeš, Franc Jerič. Podžupan Občine Mengeš, Bogo Ropotar, ki je bil tudi med tekmovalci, pa je podelil medalje najboljšim. Najstarejši udeleženec vzpona je bil star 78 let, najmlajša udeleženka pa 6 let. Vsi sodelujoči so bili z izpeljano dirko zelo zadovoljni.
 
 
 
 

Primožev večer v Loki pri Mengšu

Mengeš, 4. junij 2011
 
Primožev večer v Loki pri Mengšu je vedno lepa in obiskana prireditev. Tako je bilo tudi letos, čeprav je malo ponagajal dež. Uvod v praznovanje so popestrile mengeške pritrkovalke, sv. mašo v čast loškega zavetnika sv. Primoža pa je daroval dr. Bogdan Dolenc, predavatelj na Teološki fakulteti v Ljubljani in trzinski duhovni pomočnik. Prireditev bo prav gotovo ostala v spominu tudi po tem, da sta kulturni večer v loški cerkvici svetih Primoža in Felicijana, sooblikovala dva domača pevska zbora – Otroški pevski zbor Lastovke, ki že peto leto deluje pod vodstvom Barbare Justin in premierno – pred pol leta ustanovljena Pevska skupina RŽ, pod taktirko Andreja Ropasa, nekdanjega člana Slovenskega okteta. Po odzivu obiskovalcev, ki so zadovoljni odhajali domov, je prireditev odlično uspela. Program je povezovala Maruša Loboda.
 
 
 
 

Nogometna tekma med PGD Mengeš in Mengeško godbo

Mengeš, 4. junij 2011
 
V soboto 4. junija 2011 se je dan za mengeške gasilce začel že zelo zgodaj. Člani Prostovoljnega gasilskega društva Mengeš so se že zjutraj zbrali na parkirišču za Kulturnim domom Mengeš, kjer so pripravili prostor in vse potrebno za gasilsko veselico.
V okviru gasilske veselice je bila odigrana tudi nogometna tekma med člani Mengeške godbe in člani PGD Mengeš. Tekma se je začela ob 17 uri na centralnem nogometnem igrišču v Športnem parku Mengeš in je bila izredno zanimiva. Nobeno od obeh društev ni želelo prepustiti zmage nasprotniku, na koncu pa je slavila ekipa PGD Mengeš z rezultatom 4 : 1. V ekipi gasilcev sta igrala tudi župan Občine Mengeš, gospod Franc Jerič in mengeški župnik, gospod Janez Avsenik. Tekmo si je ogledalo veliko število navijačev obeh moštev.
Ob 19. uri pa se je začela velika vrtna veselica, na kateri je igral ansambel Svetlin. Kljub temu, da je bilo vreme zelo spremenljivo pa dežja ni bilo in je veselica v celoti uspela.
 
 
 
 

12 urni maraton v metanju podkev v organizaciji Balinarskega kluba Mengeš

Mengeš, 4. junij 2011
 
V soboto 4. junija 2011 je Balinarski klub Mengeš organiziral 12 urno tekmovanje v metanju podkev. V maratonu sta sodelovali ekipa Trzina z imenom "Jakova Meta" in ekipa Balinarskega kluba Mengeš. Vsaka ekipa pa je štela po deset članov oziroma tekmovalcev. Tekmovanje je potekalo 12 ur in sicer od 8. ure zjutraj do 20.00 ure zvečer. Zmagala je ekipa Trzina z rezultatom 3450 proti 3270. Kljub občasnim padavinam so igralci pokazali veliko volje in vztrajnosti, tako da tekmovanje niti za trenutek ni bilo prekinjeno.
 
 
 
 

Tradicionalna Golažijada v organizaciji tabornikov RUP Mengeš

Mengeš, 4. junij 2011
 
V soboto 4. junija je v Letnem gledališču v Mengšu potekala že tradicionalna Golažijada v organizaciji društva tabornikov Rod upornega plamena Mengeš. Letos je sodelovalo šest ekip in vsaka ekipa je skuhala svojevrstni golaž, tako po okusu, kot po izgledu. Ocenjevalna komisija je imela ponovno težko delo, na koncu pa se je odločila, da prvo nagrado oziroma pokal za prvo mesto prejeme ekipa Likovnega društva Mengeš. Vzporedno je potekalo tudi tekmovanje v ocenjevanju dolžine vrvi, ki je bila kar dobro zavozlana. Najbližjo dolžino vrvi je uganil Urban Baloh.
 
 
 
 

Simpozij Miklavža Ocepka

Mengeš, 1. junij 2011
 
1. junija 2011 je v novem Župnijskem domu Mengeš potekal tretji Simpozij na temo Udejanjanje duhovnosti v sodobnem svetu, posvečen mengeškemu rojaku Miklavžu Ocepku. Simpozija so se udeležili številni ugledni filozofi iz Slovaške, Češke, Madžarske, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Tema, ki so jo predavatelji predstavili v Mengšu je bila transformacija verstva v duhovnost sodobnega sveta. Predstavljen je bil tudi film madžarskega režiserja z naslovom Sedem dni. V večernih urah smo se preselili na večerjo s filozofijo, pesmimi in glasbo. Pesmi je predstavila pesnica Meta Kušar, glasbo pa so oblikovali Kvartet trobil Janeza Pera.
 
 
 
 

Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Mengeš in koncert filmske glasbe v izvedbi Mengeške godbe

Mengeš, 28. maj 2011
 
Občina Mengeš praznuje svoj praznik na rojstni dan pisatelja Janeza Trdine, to je 29. maja. Letošnja obeležitev občinskega praznika je potekala v soboto 28. maja 2011 ob 19 uri v Kulturnem domu Mengeš. Na prireditvi so podelili naslednja občinska priznanja: Trdinovo nagrado je prejel mladi nadarjeni fotograf Jošt Franko, sledila so občinska priznanja: bronasti priznanji Občine Mengeš sta prejela gasilec Martin Aleš in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo. Srebrna odličja: Miro Urbanc in Peter Jemc, za zasluge na gasilskem in krajevnem udejstvovanju, zlato priznanje pa je prejel Janez Černivec in sicer za udejstvovanje v krajevnem vaškem odboru in v gasilstvu. 
Pred Kulturnim domom so pred začetkom slavnostne seje igrali harmonikarji KD Mihaelov sejem, pričetek slavnostne seje pa je pripadal fanfaristom mengeške godbe. Program sta z glasbenimi točkami popestrila Erik Košak in Miha Kosec, diplomanta glasbene akademije iz Salzburga, ter Maruša Loboda, ki je prebrala izsek iz Trdinovih del. Podelitev priznanj je vodil Jure Sešek.
V nadaljevanju programa je Mengeška godba izvedla nepozaben koncert filmske glasbe pod taktirko neumornega Dimitrija Ledererja, s solisti: violinistko Nežo Capuder, citrarjem Tomažem Plahutnikom in vokalistko Andrejo Marčun. Program sta povezovala Urša in Jure Sešek.
 
 
 
 

Zaključna prireditev Čebelarskega društva Mengeš v OŠ Mengeš

Mengeš, 27. maj 2011
 
Čebelarsko društvo Mengeš je v sodelovanju z Osnovno šolo Mengeš tudi letos, v okviru meseca čebelarstva, organiziralo vsakoletne prireditve s katerimi želijo našim otrokom predstaviti pomen čebel, čebelarstva in čebeljih pridelkov. Letošnje prireditve so poimenovali z naslovom "Ohranimo kranjsko čebelo".
Tako je v petek 27. maja 2011 v avli OŠ Mengeš potekala zaključna prireditev, na kateri so čebelarji otrokom pobližje predstavili delo Čebelarskega društva, otroci pa so pripravili zanimiv spremljevalni program. Prireditev si je ogledal tudi župan Občine Mengeš gospod Franc Jerič.
 
 
 
 

Razstava fotografij Primoža Hienga v prostorih Občine Mengeš

Mengeš, 25. maj 2011
 
V sredo 25. 5. 2011 se je v prostorih Občine Mengeš odprla razstava fotografij fotografa Primoža Hienga z naslovom MENGEŠ - PORTRET IZ ZRAKA. Vse zbrane je pozdravil tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič, v glasbenem delu odprtja razstave pa je sodelovala glasbena skupina REBULDULE - PA. Primoževi posnetki so navdušili prisotne, ki so spoznali, da je občina Mengeš tudi iz zračne perspektive izredno lepa.
Fotografije se lahko ogledate v času uradnih ur in sicer do meseca septembra.
 
 
 
 

Slovesna otvoritev novega prizidka k vrtcu Gobica

Mengeš, 19. maj 2011
 
V četrtek 19. maja 2011 ob 17. uri je potekala slovesna otvoritev novega prizidka k vrtcu Gobica. Zbralo se je veliko število ljudi, ki so si z zanimanjem ogledali nove prostore za naše malčke. Prireditev, na kateri so s svojim programom sodelovali Mengeška godba, Pevski zbor strokovnih delavk vrtca in otroci iz Vrtca Mengeš, je povezovala Helena Urbanija. Novi prizidek je blagoslovil mengeški župnik gospod Janez Avsenik. Trak so slovesno prerezali župan Občine Mengeš Franc Jerič, ravnateljica Vrtca Mengeš Mojca Novinec Babič, državna sekretarka na Ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Kovšca in direktor Cestnega podjetja Kranj Branko Žiberna. Po končani slovesnosti je sledila pogostitev.
Gradnja prizidka se je pričela v juliju 2010, projekt za prizidek je izdelalo podjetje VEMO inženiring iz Mengša. Vrtec Mengeš, enota Gobica, se je z izgradnjo prizidka povečala za 855 m2 novih koristnih površin, ki predstavljajo pridobitev šestih igralnic z vsemi potrebnimi pomožnimi prostori. Projekt izgradnje prizidka je obsegal tudi izgradnjo skupnega večnamenskega prostora in prostore za vodstvo in administracijo Vrtca Mengeš. Poleg novega prizidka je bilo preurejeno tudi notranje igrišče, vhod in parkirišča ob Šolski ulici. Objekt je v dobrih osmih mesecih zgradilo Cestno podjetje Kranj s podizvajalcem Gradbenim podjetjem Tržič. Samo gradnjo so nadzorovali nadzorniki podjetja Domplan Kranj. Notranjo opremo je izdelalo podjetje Atlas Oprema iz Ljubljane. Vrednost vseh del je 1 mio EUR, investicijo pa je v celoti financirala Občina Mengeš.
Našim malčkom želimo prijetno počutje v novih prostorih.
 
 
 
 

Košarkarski turnir trojk v Športnem parku Topole

Topole, 7. maj 2011
 
V sončni soboti se je na Topolskem, v pomladi preurejenem igrišču, odvijal že šesti košarkarski turnir trojk. Letos se je vidno dvignila kakovost in raznolikost udeležencev, saj so se poleg domače ekipe turnirja udeležile tudi košarkarsko prekaljene ekipe iz Ljubljane, ki so vajene trde in disciplinirane igre. Igra se je zaradi majhnega števila udeleženih ekip odvijala po načinu vsak z vsakim. Zmagovalna ekipa iz Ljubljane z imenom United colors (Deškovič Igor, Volovšek Anže, Guček Matej in Jarc Matej) je brez poraza končala turnir in drugo uvrščeno ekipo z imenom Osama bin Whoo (Marko Šosterič, Miško Kajumov, Primož Škrjanec in Anže Birk) v finalni igri premagala za las. Obe pa sta bile za razred boljše od domače ekipe Čmrljev (Aleš Černivec, Gregor Černivec, Rok Rebolj), ki prvih dveh ekip ni uspela premagati.
 
 
 
 

Predstavitev občine Mengeš v Arboretumu Volčji Potok

Volčji Potok, 29. april 2011
 
V petek 29. aprila se je v Arboretumu Volčji Potok v okviru praznika rož in predstavitev turističnih dejavnosti občin predstavljala občina Mengeš. Kljub oblačnemu in deževnemu vremenu se je v šotoru predstavilo kar nekaj mengeških društev in sicer: društvo AIA, Klub Harmonikarjev Stopar, sekciji Pritrkovalci in Harmonikarji iz društva Mihaelov sejem ter Mengeška godba. Predstavili pa so se nam tudi mengeški čebelarji s predstavitvijo svoje dejavnosti. Celotno organizacijo dogodka sta odlično izpeljali Občina Mengeš in Turistično društvo Mengeš.
 
 
 
 
 

Postavitev mlaja v Mengšu

Mengeš, 22 april 2011
 
V petek popoldne so gasilci iz Mengša, Loke pri Mengšu in Topol že tradicionalno postavljali praznični mlaj, ki bo stal pred Gasilsko godbenim domom v Mengšu vse do Dneva državnosti. Vsako leto prevzame odgovornost za postavitev mlaja eno izmed prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Mengeš. Letos je ta čast pripadla članom PGD Loka pri Mengšu, ki so svoje delo opravili odlično. Tako kot vsako leto je tudi letos potekala postavitev mlaja ročno, postavljanje pa je prvič vodil Franc Malus mlajši. Pri postavljanju sta sodelovala tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič in podžupan Bogo Ropotar. Na koncu so člani PGD Loka pri Mengšu pripravili zasluženo malico za vse gasilce.
 
 
 
 

Zaključna vaja tečajnikov za operativne gasilce v GZ Mengeš

Mengeš, 16. april 2011
 
V soboto 16. aprila 2011 je v organizaciji Gasilske zveze Mengeš potekala zaključna vaja tečajnikov nadaljevalnega tečaja za operativne gasilce. Na vaji je sodelovalo skupno 16 tečajnikov iz PGD Mengeš, PGD Loka pri Mengšu in PGD Topole. Vaja se je odvijala ob in v objektu Grohar. Obsegala pa je naslednje elemente: požar v naravi, zaščita vnetljivih tekočin pred požarom v naravi, požar na osebnem vozilu, požar v objektu in reševanje iz objekta. Vsi tečajniki so pokazali visoko stopnjo znanja in pripravljenosti za vse vrste intervencij, s katerimi se bodo pri svojem delu srečali.
 
 
 
 

Skupna čistilna akcija v občini Mengeš

Mengeš, 16. april 2011
 
Letošnja skupna čistilna akcija je potekala v soboto 16. aprila 2011. Zbrali smo se ob 8. uri pri Lovski koči v Mengšu, kjer smo dobili vreče za odpadke in zaščitne rokavice. Vsi udeleženci čistilne akcije smo se razdelili v več skupin, vsaka skupina pa je bila zadolžena za svojo lokacijo čisčenja. Skupno se nas je zbralo več kot 50 prostovoljcev, nabrali pa smo cca 6 m3 smeti. Delovna čistilna akcija se je končala v prijetnem vzdušju, ob dobrem golažu in pijači, zopet pri Lovski koči. Sklenili smo, da se kljub nekoliko manjši udeležbi drugo leto ponovno zberemo in pokažemo svojo skrb za čistejše okolje.
 
 
 
 

Moški komorni zbor Mengeški Zvon praznoval 35 letnico delovanja

Mengeš, 8. april 2011
 
Moški komorni zbor Mengeški Zvon je v petek 8. 4. 2011 praznoval 35 letnico delovanja z jubilejnim koncertom, ki so ga naslovili NOCOJ, PA OH NOCOJ oziroma 35 let petja s prijatelji. Na koncertu so nastopili skupaj z člani Zvona še Moški zbor iz St. Egydna (Šentilj - Avstrija), kvartet MI, ženski nonet Vigred, orgličar Marjan Urbanija, citrar Tomaž Plahutnik in ansambel Kosci. Zboru so se zahvalili za uspešno delo: župan Občine Mengeš Franc Jerič, predsednica ZKD OM Nataša Vrhovnik Jerič in predstavniki kulturnih, gasilskih in drugih društev, s katerimi je Zvon v preteklem obdobju sodeloval. Koncert je potekal v župnijskem domu Sv. Mihaela. Več kot 200 obiskovalcev je vse nastopajoče nagradilo z aplavzom za doživet koncert, kjer so tudi gledalci začutili vez petja s prijatelji, kot so člani zbora naslovili svoj jubilejni koncert - večer.
 
 
 
 
 

Šola tako in drugače

Mengeš, 6. april 2011
 
V sredo je v Kulturnem domu Mengeš, ob zaključku šolskega projekta "Knjiga", potekala prireditev z naslovom Šola tako in drugače. Na prireditvi so razglasili rezultate šolskega literarnega natečaja "Moja prva knjiga". Zmagala je Tjaša Povšnar iz 7.b razreda. Naslov knjige je Laurin in Klarin dnevnik. Zmagovalki natečaja bo Osnovna šola Mengeš omogočila natis in javno predstavitev njene knjige. Poleg pestrega programa je potekala tudi razglasitev pozitivca druge in tretje triade. Pozitivka druge triade je Jerca Potočnik iz 4.b razreda, pozitivec tretje triade pa je postal Gašper Grošelj iz 8.b razreda. Na prireditvi je zbrane nagovoril tudi posebni gost, pisatelj Ivan Sivec.
 
 
 
 
 

Redna skupščina Zveze kulturnih društev Občine Mengeš

Mengeš, 29. marec 2011
 
V torek 29. 3. 2011 je potekala 10 redna skupščina ZKD Občine Mengeš. Tokratna skupščina je bila volilna. Po 10 letnem vodenju Zveze kulturnih društev Občine Mengeš je na predsedniškem položaju Jožeta Vahtarja zamenjala Nataša Vrhovnik Jerič iz KD Antona Lobode. Na podpredsedniško mesto pa je bil izvoljen Franc Žun iz KD Mengeška godba. Ugotovitve skupščine so, da je v desetletnem obdobju opravičila svoj obstoj, da je zveza uspešna povezovalka meddruštvenega sodelovanja in da je zastopala njihove interese v organizacijskem in finančnem področju. Tudi plani za nov mandat so usmerjeni v napredek dela in razvoja zveze in društev. Navsezadnje je potrebno povedati, da so bili vsi sklepi in predlogi soglasno sprejeti.
 
 
 
 

Občni zbor društva Sožitje Mengeš

Mengeš, 25. marec 2011
 
V lepem sončnem petku, 25. 3. 2011 ob 18. uri je bil sklican redni letni občni zbor medobčinskega društva Sožitje Mengeš v prostorih na Slovenski cesti 28 v Mengšu. Po kratkem uvodnem kulturno-plesnem nastopu oseb z motnjami v duševnem razvoju, je predsednica mag. Tatjana Novak pozdravila vse navzoče, še prav posebej predstavnika Občine Mengeš podžupana g. Boga Ropotarja in podpredsednika Zveze društev Sožitje Ljubljana g. Jožeta Košmrlja. Nekaj misli je bilo namenjenih tudi mednarodnemu dnevu Downovega sindroma, ki je vsako leto 21.marca. Glede na dnevni red zbora je bilo podano in sprejeto celovito poročilo o delu v preteklem letu, tako vsebinsko kot finančno, sledila je potrditev programa dela za leto 2011 ter   finančni plan za leto 2011. Istočasno so bile izvedene volitve v organe društva za naslednje mandatno obdobje 2011-2015. Občni zbor se je zaključil z obdaritvijo mamic z rožico in kratkim medsebojnim druženjem.
 
 
 
 

Redna letna skupščina Smučarsko skakalnega kluba Mengeš

Mengeš, 25. marec 2011
 
V petek 25. marca je Smučarsko skakalni klub Mengeš v prostorih gasilsko godbenega doma priredil redno letno skupščino. Zbora se je udeležilo okoli 35 članov društva in tudi sami tekmovalci, ki so glavni akterji in zaradi katerih ta kolektiv sploh deluje. Po protokolarnem začetku in izbiri delovnih teles, so predstavniki organov društva podali svoja poročila, predsednik pa je spomnil, kaj se je dogajalo v času od zadnjega zbora, pa do danes in začrtal smernice za delo v prihodnje. Tudi samo finančno poročilo je bilo potrjeno, kar je znak, da društvo posluje po vseh pravilih in predpisih. Zbrane je nagovoril tudi podžupan Občine Mengeš, Bogo Ropotar in namenil članom društva nekaj pohval in spodbudnih besed. Po samem sestanku je bila v preddverju še skromna pogostitev. Večer je minil v klepetu in izmenjavi mnenj med člani in gosti.
 
 
 
 

Občni zbor Gasilske zveze Mengeš

Mengeš, 18. marec 2011
 
V petek 18. marca 2011 je v prostorih PGD Topole od 19. ure dalje potekal 14. redni letni občni zbor Gasilske zveze Mengeš, v katerem so funkcionarji zveze podali poročila o opravljenem delu na operativnem, organizacijskem in preventivnem področju v letu 2010 ter sprejeli delovni in finančni plan za leto 2011. Iz poročil je bilo razvidno, da so gasilci opravili vrsto intervencij gašenja, reševanja in pomoči, zelo dejavni so bili na področju dela z mladino, v delo pa so bile vključene tudi članice ter starejše gasilke in gasilci. Zbrane gasilce je pozdravil župan Občine Mengeš Franc Jerič, ki je pohvalil njihovo delo in se jim zahvalil za ves trud, ki so ga vložili v izvajanje nalog gasilske službe. Navzoče je pozdravil tudi delegat Gasilske zveze Slovenije Matjaž Markovšek in podal nekaj informacij o nadaljnjem delu na nivoju države, občni zbor pa so pozdravili tudi ostali gostje iz sosednjih gasilskih zvez regije Ljubljana III.
 
 
 
 

Občni zbor društva AIA

Mengeš, 18. marec 2011
 
V petek so se v prostorih stare knjižnice na rednem občnem zboru zbrali člani društva AIA. Predsednica društva Blanka Tomšič je predstavila poslovno poročilo za leto 2010. Mlado društvo šteje 37 članov, v dejavnostih pa se udejstvujejo tudi nečlani. V letu 2010 je AIA organizirala dve glasbeno zabavni prireditvi za mlade »Žur na ful«. Na junijski prireditvi so se predstavili kitarist Sašo Slabajna, skupini Evivarium in More iz Ljubljane, DJ Alayos in DJ dead cat. Oktobrska prireditev pa je bila obarvana v znamenju noči čarovnic. Za zabavo sta poskrbela DJ Wavo iz Mengša in DJ Patrick Beltraxx iz Portoroža. AIA je v času od aprila do maja organizirala tečaj dekorativne ornamentike. Najbolj dejavni pa so bili mladi hip hop in jazz plesalci AIE, ki so v letu 2010 pripravili kar 10 nastopov pod vodstvom mentoric Sanje Tomšič in Urške Gjergek. Med drugim so nastopili tudi na festivalu nevladnih organizacij LUPA, na velikem odru pred Prešernovim spomenikom. Prisotne člane je pozdravil tudi podžupan Bogo Ropotar, ki je pohvalil bogat program glede na to, da društvo obstaja šele od junija 2009.
  
 
 
 
 

Skupni sestanek društev s sedežem v občini Mengeš

Mengeš, 17. marec 2011
 
V četrtek dne 17. marca 2011 ob 19. uri je potekal prvi letošnji sestanek vseh društev s sedežem v občini Mengeš. Vabilu se je odzvalo preko trideset kulturnih, športnih, gasilskih in ostalih društev. Sestanek je potekal v sproščenem vzdušju. Obravnavane so bile vse točke dnevnega reda, društvom pa se je predstavil tudi novi urednik glasila Mengšan gospod Edvard Vrtačnik. Sestanek se je končal ob 21. uri.
 
 
 
 
 

Veseloigra Županova Micka v Osnovni šoli Mengeš

Mengeš, 17. marec 2011
 
V četrtek 17. marca ob 18. uri so učenci Osnovne šole Mengeš premierno predstavili veseloigro Antona Tomaža Linharta z naslovom Županova Micka. Avla osnovne šole je bila premajhna za vse, ki so si želeli pogledati predstavo. Nastopali so Brina Bagari, Terezija Skok, Luka Štruklec, Matej Štruklec, Eva Premk, Anže Arh in Tim Fermišek, pod vodstvom mentorice gospe Doroteje Šporn. Na koncu so bili vsi obiskovalci nad predstavo navdušeni, saj so mlade igralce nagradili z bučnim aplavzom.
 
 
 
 

Predstavitev prvega celovitega prevoda Slave vojvodine Kranjske

Mengeš, 16. marec 2011
 
V sredo 16. marca 2011 ob 19.00 uri je v Knjižnici Mengeš potekala predstavitev prvega celovitega prevoda SLAVE VOJVODINE KRANJSKE. Delo so predstavili Stanka Golob, Primož Debenjak in Tomaž Čeč. Ustvarjalci prevoda so nam pojasnili s kakšnimi izzivi in ovirami so se srečevali ob prevajanju tega kompleksnega dela, razkrili so nam zanimivosti, ki jih skriva Slava in predstavili veličino Valvasorjevega dela nasploh. Poslušalce je predvsem zanimalo ali je Mengeš omenjen v Valvasorjevi knjigi. Odgovor se skriva v fotogaleriji.
 
 
 
 

Občni zbor Kulturnega društva Mihaelov sejem

Mengeš, 15. marec 2011
 
15. marca 2011 je potekal občni zbor KD Mihaelov sejem. Izvoljeno je bilo novo vodstvo v UO društva. Zadnje pol leta je društvo vodil podpredsednik Jože Vahtar, ki je podal poročilo o delovanju društva v letu 2010 in delo po sekcijah. V nadaljevanju dela skupščine sta bila soglasno izvoljena Matjaž Repnik za predsednika in Janez Per za podpredsednika društva. Vodje sekcij ostajajo isti: za sekcijo Kosci Marjan Urbanija, za harmonikarski orkester  Franc Veider in za pritrkovalsko sekcijo Franc Blejc. Poročilo o izvedbi 18 Mihaelovega sejma 2010 in predstavitev dela za Mihaelov sejem 2011 je podala organizatorka Tadeja Šavrin. Člani skupščine so se za dolgoletno delo zahvalili Štefanu Borinu, ki sedaj aktivno pomaga društvu pri delu sekcij in organizaciji 15. Festivala slovenskih koračnic - Mengeš 2011.
 
 
 
 

Veleslalom za Pokal Mengša v Mojstrani

Mengeš, 12. marec 2011
 
V prelepem sončnem vremenu je v soboto 12. februarja na smučišču v Mojstrani potekalo tekmovanje v veleslalomu za Pokal Mengša. Tekmovanja, ki ga je organiziralo in pripravilo Smučarsko društvo Mengeš, tokrat le za občane in občanke Mengša, se je udeležilo skupno 38 tekmovalcev in tekmovalk. Najhitrejša tekmovalka je bila Mateja Rovanšek, med tekmovalci pa Peter Gale.
Zaključek letošnje tekmovalne sezone je bil tako popoln. Tekmovalke in tekmovalci so ob razglasitvi na Mengeški koči, poleg zasluženih diplom in kolajn, dobili tudi praktična darila sponzorjev.
 
 
 
 

Občni zbor Lovske družine Mengeš

Mengeš, 12. marec 2011
 
Lovci lovske družine Mengeš so občni zbor opravili v soboto 12. 3. 2011. Lovska družina Mengeš v letu 2011 praznuje 65 letnico delovanja. V ta namen so za začetek praznovanj, ki se bodo vrstila čez leto, povabili profesorja dr. Ferija HABETA, ki je navzočim pripravil zanimivo predavanje o Alpskem kozorogu. Lovska zveza Slovenije je odlikovala 8 posameznikov lovske družine, ki sta jih podelila Gregor Rettinger in starešina Jože Vahtar. Tokratni občni zbor je bil volilni, lovci pa so nov mandat zaupali starešini Jožetu Vahtarju in UO v isti sestavi, kot je družino vodil že v preteklem mandatnem obdobju. Med svoje vrste pa so sprejeli članico Tino in člana Dareta.
 
 
 
 
 

Redni občni zbor Športnega društva Topole

Topole, 12. marec 2011
 
V soboto 12. 3. 2011 je v prostorih PGD Topole potekal že peti redni občni zbor Športnega društva Topole. Ob številčni udeležbi članov, sta pregledu dela, opravljenega v lanskem letu, prisostvovala tudi podžupan Občine Mengeš, Bogo Ropotar in predstavnik PGD Topole, Bogdan Urankar. Člani ŠD Topole so bili v preteklem letu aktivni na vseh področjih delovanja in v skladu z zadanim programom izvedli preko 10 družabnih dogodkov vključno s tekmovanji in turnirji v košarki, odbojki, balinanju, namiznem tenisu in namiznem nogometu ter pikadu. Poleg redne rekreacije na igriščih športnega parka Topole so v avgustu zopet izvedli vesele urice za otroke, opravili več delovnih akcij in se udeležili dveh čistilnih akcij. Dobro so se povezovali s topolskimi gasilci, ki so, poleg športnega društva, edino društvo v vasi. Za uspešno leto so se zahvalili tudi Občini Mengeš, ki je finančno podprla delovanje društva.
 
 
 
 

EKO dan v Vrtcu Mengeš

Mengeš, 11. marec 2011
 
Vrtec Mengeš je v letošnjem šolskem letu pridobil Eko zastavo. Na Gregorjevo 11. marca 2011, so v dopoldanskem času med 9. in 11. uro pripravili Eko dan - dan odprtih vrat. Povabili so starše in župana. V avli vrtca so predstavili del eko projektov, v katere so letos vključeni, in sicer projekta »Čebele in cvetovi« in »Gregorjevo«. Pripravili so tudi degustacijo medenih dobrot. V vsaki igralnici so potekale delavnice, v katerih so otroci izdelovali ladjice, ki so jih nato spušali po potoku Pšata.
 
 
 
 

Spuščanje lučk na predvečer Gregorjevega

Mengeš, 11. marec 2011
 
11. marca 2011, na predvečer Gregorjevega, se je ob Bognarjevem mostu v Pristavi v Mengšu okoli 100 otrok, njihovih staršev in prijateljev ustavilo ob Pšati. S seboj so prinesli vsak svojo ladjico s prižgano svečko in jo spustili v vodo, da je odplula po rečnem toku. Ladjica je luč ponesla k soncu, ki je tako dobilo večjo moč in bo od sedaj sijalo dlje in nam bo topleje. Med ladjicami, ki so bile izdelane iz okolju prijaznih materialov in so jih otroci izdelali sami ter jih kljub naporom po toku tudi spustili, so bile nagrajene ladjice Jaka Korenjaka (1. mesto), Anžeta Pančurja in Klemna Korenjaka. Jaka je za najlepšo ladjico dobil pokal, to je kipec Gregorček, ki ga je oblikovala Jana Šmajc.
 
 
 
 

Gregorjevo v Loki pri Mengšu

Loka pri Mengšu, 11. marec 2011
 
Na predvečer svetega Gregorja je bilo v Loki pri kamnitem mostu spet živahno. Zbrali so se otroci in tudi malo starejši ljubitelji tega praznika in po Pšati spuščali svoje različno oblikovane ladjice iz papirja, kartona in lesa, v katerih so bile prižgane svečke. KD Antona Lobode je poskrbelo za tople napitke in podarilo nagrade najboljšim "gregorčkom". Prireditev je povezovala Manca Vrhovnik. Na pomoč so priskočili tudi loški gasilci, ki so poskrbeli za zaporo ceste. Večer je minil v prijetnem vzdušju.
 
 
 
 

Občni zbor Športnega društva Partizan Mengeš

Mengeš, 11. marec 2011
 
V petek 11. marca 2011 so se v telovadnici ŠD Partizan Mengeš zbrali člani društva na rednem občnem zboru. Iz poročila predsednika Jožeta Mlakarja je razvidno, da ima društvo 328 članov, od tega 139 moških in 189 žensk, ki vadijo v 31. vadbenih skupinah pod vodstvom 31 strokovno usposobljenih vaditeljev. Najaktivnejši so igralci in igralke namiznega tenisa, ki so sodelovali na 42 turnirjih, ekipa članov pa tekmuje v 1. državni ligi. Na različnih nivojih tekmovanja so v letu 2010 osvojili 17-krat 1. mesto, 9-krat 2. mesto in 33-krat 3. mesto. Kaja Skok je na državnem prvenstvu za kadetinje osvojila 3. mesto, to je uspelo tudi Andražu Avblju in Klemenu Jazbiču na članskem državnem prvenstvu v igri dvojic. Prisotne je pozdravil  tudi podžupan Bogo Ropotar, ki je čestital za pestro in kvalitetno delo. Čestitkam sta se pridružila predsednik Veteranske godbe Mengeš Vido Vrhovnik in predsednik Balinarskega kluba Mengeš Ludvik Mikola.
 
 
 
 
 

Občni zbor Likovnega društva Mengeš

Mengeš, 9. marec 2011
 
V sredo 9. 3. 2011 je Likovno društvo Mengeš na rednem letnem občnem zboru pregledalo delo društva v preteklem letu. O delu društva je poročala predsednica Leonida Goropevšek Kočar. Predsednica se je na koncu poročila zahvalila vsem članom za doprinos k realizaciji začrtanega programa, saj tako pripomorejo k uspešnosti delovanja društva. Zahvalila se je Občini Mengeš pod vodstvom župana Franca Jeriča in Zvezi kulturnih društev Občine Mengeš, ki ji predseduje Jože Vahtar, za vsakoletno finančno podporo. Člane in vabljene goste so pozdravili podžupan Jože Vahtar, predsednik Čebelarskega društva Mengeš Jože Boštjančič in predsednica KD Antona Lobode Nataša V. Jerič. Vsi gostje so pohvalili delo društva in jim zaželeli še naprej veliko ustvarjalne vneme in zagnanosti.
 
 
 
 

Predstavitev novega vodnika Plečnik na Domžalskem in Kamniškem

Loka pri Mengšu, 9. marec 2011
 
V sredo je v poročni dvorani gradu Jablje potekala predstavitev novega vodnika Plečnik na Domžalskem in Kamniškem iz zbirke vodnikov Kulturni in naravni spomeniki Slovenije, ki jih izdaja Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. V projektu je sodelovalo pet občin: Domžale, Kamnik, Komenda, Mengeš in Trzin, ki ga je koordinirala Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik. Vodnik sta predstavili avtorici Maja Avguštin in Saša Lavrinc iz ZVKD Kranj. Dogodka so se udeležili župani in podžupani omenjenih občin, okoli 100 obiskovalcev pa je s svojo udeležbo potrdilo, da je zanimanje za Plečnikova dela na tem območju izredno veliko. Za glasbeno vzdušje je poskrbel kvartet Grm, dogodek pa se je zaključil s pogostitvijo.
 
 
 
 

Pustno rajanje v Mengšu in prihod kurentov

Mengeš, 5. marec 2011
 
Na pustno soboto je bilo na ploščadi Športnega društva Partizan Mengeš zopet živahno. Zbrala se je množica čudovitih mask, pa tudi slastnih krofov ni manjkalo.  Najprej je vse zbrane maškare zabaval čarodej Jani s svojimi pustnočaro-vragolijami, nato pa so nas tako kot v preteklih letih obiskali še kurenti iz Ormoža, s katerimi smo skupaj odganjali zimo in glasno klicali pomlad. Vsekakor smo bili uspešni, saj so se proti koncu pustnega rajanja že prikazali prvi sončni žarki.
 
 
 
 
 

Otroška maškarada v Loki pri Mengšu

Loka pri Mengšu, 5. marec 2011
 
Na sončno pustno soboto je Kulturno društvo Antona Lobode Loka pri Mengšu tudi letos organiziralo otroško maškarado, ki se je že tradicionalno odvijala v Športnem parku Loka. Letos je maškare zabavalo družinsko gledališče Kolenc z opico Štefi, ki je navdušila zbrane otroke. Najboljše maske so prejele simbolično nagrado, bilo pa je poskrbljeno tudi za tople napitke in pustne krofe.
 
 
 
 
 

Maškarada v Topolah

Topole, 5. marec 2011
 
V Topolah je PGD Topole v soboto ob 15.00 uri organiziralo že tradicionalni sprevod pustnih mask. Več kot 40 mladih in mladih po srcu se je predstavilo vaščanom, spremljala pa nas je tudi glasbena zasedba. Vse otroške pustne maske so se predstavile tudi strogi strokovni komisiji. Tri najbolj izvirne in domiselne maske so prejele nagrado. S čokolado pa so se posladkali prav vsi udeleženci  sprevoda. Podelitev nagrad je omogočilo PGD Topole. Na koncu smo se vsi skupaj zavrteli ob plesu in se poslovili v upanju, da smo s svojimi norčijami pregnali starko zimo. Več na www.pgd-topole.si.
 
 
 
 

51. občni zbor Turističnega društva Mengeš

Mengeš, 2. marec 2011
 
V sredo 2. marca 2011 ob 18.00 uri je v prostorih Gasilsko godbenega doma Mengeš potekal 51. redni letni občni zbor Turističnega društva Mengeš. Prisotnih je bilo 58 članic in članov. Predsednica društva ga. Zorka Požar je najprej pozdravila vse navzoče ter nato podala poročilo o preteklem delu TD Mengeš. Ker letošnje leto ni volilno leto za organe društva, so bila na občnem zboru podana samo poročila o delovanju društva. Iz njih je razvidno, da je društvo zelo aktivno. Na koncu je sledila pogostitev.
 
 
 
 

Razstava Likovnega društva Mengeš v Piranu

Piran, 26. februar 2011
 
Likovno društvo Mengeš v teh dneh praznuje 15 obletnico svojega obstoja. Ob tem jubileju  se je društvo, s skupinsko likovno razstavo predstavilo Pirančanom. Gostitelj v Piranu je bilo Likovno društvo Solinar. Otvoritev je potekala v prostorih galerije Impresije v Piranu. Prireditev je vodila predstavnica javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ga. Elizabeta Fičur  iz Območne izpostave Piran, ki je prisotne pozdravila v obeh uradnih jezikih tega območja. Glavno besedo so imeli gostje. Gospa Teodora Blejec je v vezani besedi predstavila Mengeš in njegove pomembne može skozi zgodovino časa. Predstavila je tudi Likovno društvo Mengeš in poudarila prijateljsko sodelovanje med obema društvoma. Ob otvoritvi sta spregovorile obe predsednici likovnih društev ga. Jasna Bušič in Leonida Goropevšek Kočar. Likovno društvo Mengeš je gostiteljem v spomin na ta dogodek podarilo grafiko z motivi Mengša. Gostitelji pa so razstavljajočim umetnikom poklonili cvetje. Množico udeležencev slavnostne otvoritve sta navdušila mlada virtuoza na kljunastih flavtah Katarina in Nikolaj. Razstava bo na ogled do 26. 3. 2011 ob petkih in sobotah med 14 in 17 uro. Vabljeni k ogledu.  Fotogalerija...
 
 
 
 

Občni zbor loških kulturnikov

Loka pri Mengšu, 26. februar 2011
 
V soboto, 26. februarja, je loško Kulturno društvo Antona Lobode, pripravilo 16. redni letni občni zbor, na katerem se je zbralo kar lepo število članov, med katerimi je bilo videti tudi mlade obraze, kar je zelo razveseljivo. Prisotne, med katerimi so bili tudi povabljeni gostje – župan Franc Jerič, predsednik ZKDOM in podžupan Jože Vahtar, predsednik PGD Loka Robert Ručigaj in predstavnik ŠD Loka Marko Jerič, je najprej pozdravil dosedanji predsednik Matjaž Loboda in jim zaželel dobrodošlico in dobro počutje. Po izvolitvi delovnega predsedstva, kateremu je predsedovala Marjana Brojan, so bila na vrsti poročila o delu v minulem letu – predsednika, blagajnika in nadzornega odbora. Nato so sledile volitve predsednika društva, izvršnega odbora, nadzornega odbora in disciplinske komisije. Za novo predsednico je bila izvoljena Nataša Vrhovnik Jerič, ki se je za zaupanje lepo zahvalila. Podala je tudi delovni plan za tekoče leto in se z majhnim darilcem zahvalila Matjažu za uspešno delo skozi 12 letno obdobje njegovega predsedovanja. Občni zbor so pozdravili tudi vsi gostje, ki so v svojih razmišljanjih pohvalili delo društva in obenem zaželeli še naprej veliko uspeha. Po končanem uradnem delu je sledila pogostitev in prijetna debata med udeleženci.  
 
 
 
 
 

12. redni letni občni zbor Športnega društva Loka pri Mengšu

Loka pri Mengšu, 25. februar 2011
 
V prostorih PGD Loka pri Mengšu se je v petek odvijal 12. občni zbor Športnega društva Loka pri Mengšu. Na začetku občnega zbora je vse člane ter goste pozdravil predsednik društva Matjaž Anžlovar. Sledila so poročila predsednika, tajnika in blagajnika in nato še poročila vodij sekcij. Iz poročil je razvidno, da je bilo društvo dejavno pri organizaciji tekem, turnirjev ter ostalih aktivnosti.  Največja pridobitev je dograditev druge steze balinišča. Sodelovali smo tudi na vseslovenski čistilni akciji in poskrbeli za pogostitev vseh sodelujočih.
Ker so minila štiri leta se je dosedanjim organom društva iztekel mandat. Na novih volitvah je bilo potrjeno, da se dosedanjim organom dodeli nov štiri letni mandat.
Ob koncu se je predsednik društva zahvalil vsem članom upravnega odbora, vodjem sekcij, Občini Mengeš, Kulturnemu in Gasilskemu društvu, Vaškemu odboru, sponzorjem in donatorjem za vso pomoč in podporo društvu. Vse navzoče so nagovorili tudi posebni gostje: župan Občine Mengeš Franc Jerič, predsednik ŠD Partizan Jože Mlakar, predsednik PGD Loka Robert Ručigaj in predsednik KD Antona Loboda Matjaž Loboda.
 
 
 
 
 

63. redni letni občni zbor PGD Topole

Topole, 25. februar 2011
 
V petek je v gasilskem domu v Topolah potekal že 63. redni letni občni zbor PGD Topole. Občni zbor je s pozdravnim nagovorom otvoril predsednik PGD Topole, gospod Franc Bergant. Po izvolitvi delovnega predsedstva, so sledila poročila predsednika, poveljnika, blagajnika, tajnika, orodjarja, predsednika komisije za delo z mladimi, predsednika komisije za delo s članicami, predsednika komisije za delo z veterani, predsednika nadzornega odbora, predsednika častnega razsodišča in predsednika verifikacijske komisije. Po izčrpnih poročilih, je sledil pozdrav gostov. Prvi je vse zbrane pozdavil podžupan Jože Vahtar, potem pa so sledili še pozdravi sosednjih prostovoljnih gasilskih društev in predsednika ŠD Topole. Po končanem uradnem delu  je sledila še pogostitev, ki se je zavlekla poznov v noč.
 
 
 
 

15. odprto prvenstvo Občine Mengeš v veleslalomu

Kobla, 20. februar 2011
 
Tokratno odprto prvenstvo Občine Mengeš je Smučarsko društvo Mengeš organiziralo na Kobli. Vreme sicer ni bilo naklonjeno tekmovalcem, saj je bilo oblačno in vetrovno. Ob 11. uri je »štarter« na progo »spustil« najmlajše tekmovalce in hud boj se je pričel. Odlično pripravljena proga in dobro pripravljeni tekmovalci si niso dovolili odstopov, tako je 59 tekmovalcev in tekmovalk uspešno prevozilo nekoliko daljši in zahtevnejši veleslalom.
Na uradni podelitvi je predsednik društva Iztok Maver s pomočjo župana Franca Jeriča najboljšim trem po posameznih kategorijah podelil kolajne, vsem najmlajšim in tistim, ki so osvojili 4. – 6. mesto pa diplome. Pokala sta prejela tudi že nekaj sezon kar standardno najhitrejša tekmovalca Damjana Strehovec in Tadej Prebil. Vsi udeleženci so prejeli tudi praktična darila, ki so jih prispevali sponzorji.
 
 
 
 
 
 

27. prireditev Pod mengeško marelo

Mengeš, 19. februar 2011
 
V soboto, 19. 2. 2011, je bila v organizaciji KD Mengeška godba že 27. prireditev Pod mengeško marelo. Organizatorji sledijo pred leti zastavljeni ideji o predstavitvi slovenskih dežel na prireditvi. Tokrat je bila na vrsti Koroška. Na prireditvi so nastopili: ansambel Štirje kovači, Milan Kamnik, Kvintet bratov Smrtnik, humorist Gašper, Harmonikarji KD Mihaelov sejem, ansambel Veseli Begunjčani in ansambel Alpski kvintet. Povezovalka programa je bila Tanja Vidic. Predstavila pa se je tudi turistična kmetija Lešnik iz Slovenj Gradca.
 
 
 
 

31. redni letni občni zbor Društva tabornikov RUP Mengeš

Mengeš, 16. februar 2011
 
31. redni občni zbor društva tabornikov Rodu upornega plamena Mengeš je potekal na Gobavici v Mengeški koči. Zbrane je najprej pozdravil starešina (predsednik) društva, Jure Šinkovec, nato pa so sledila poročila. Po razpravi na podana poročila so rezrešili rodovo upravo in izvolili novo, ki se je letos še bolj pomladila. Predstavili so program dela za tekoče leto, ki bo ponovno zelo pester. Prisotne so nagovorili tudi podžupan Občine Mengeš, gospod Ropotar, predstavnik PGD Mengeš, gospod Novak in predstavnik planinskega društva, gospod Šuštaršič. Občni zbor se je zaključil s pogostitvijo udeležencev.
 
 
 
 

Odprtje razstave Likovnega društva Mengeš v prostorih Občine Mengeš

Mengeš, 16. februar 2011
 
Likovno društvo Mengeš je v sredo, 16. 2. 2011, odprlo razstavo v razstavišču hodnika na sedežu Občine Mengeš. Predstavili so se z deli slikarskih miniatur svojih članov. Na otvoritvi so navzoče pozdravili predsednica Likovnega društva Leonida Goropevšek Kočar, župan Občine Mengeš Franc Jerič in podžupan Jože Vahtar. Odprtje razstave je z glasbenimi vložki popestril mladi harmonikar Primož Cerar. To je že četrta razstava v prostorih Občine Mengeš. Razstava je odprta v času uradnih ur, postavljena po bo do konca marca 2011. Vabljeni!
 
 
 
 
 

Slavnostna akademija v počastitev kulturnega praznika 2011

Mengeš, 7. februar 2011
 
V KD Mengeš je v ponedeljek na predvečer praznika  potekala osrednja občinska proslava ob kulturnem prazniku 2011. Akademijo z naslovom RAZSVETLJENSTVO je oblikovala Zveza kulturnih društev Občine Mengeš po zasnovi ga. Nataše Vrhovnik Jerič. V programu so sodelovali: KD Mengeška godba, KD Mihalev sejem s harmonikarji, Klub harmonikarjev Stopar, Ženski nonet Vigred, Moški komorni zbor Mengeški zvon, KD Svoboda - folklorna skupina in mešani pevski zbor, KD Franca Jelovška, KD Antona Lobode, Drago Plevel, Klemen Stopar, Jan, Miha in Nataša - učenci OŠ Mengeš pod vodstvom učiteljice Doroteje Šporn. Scenska postavitev je bila delo Likovnega društva. Gospa Tadeja Šušteršič in predsednik ZKD OM, Jože Vahtar sta v imenu IO ZKD OM podelila kulturna priznanja za leto 2011, in sicer Štefki Mlakar,  Milici Tomšič in Nataši Vrhovnik Jerič. Akademijo je povezovala Maruša Loboda, slavnostni govornik pa je bil predsednik IO ZKD OM Jože Vahtar.
 
 
 
 
 
 
 

78. redni letni občni zbor PGD Loka pri Mengšu

Loka pri Mengšu, 4. februar 2011
 
V petek je v gasilskem domu v Loki potekal že 78. redni letni občni zbor PGD Loka pri Mengšu. Občni zbor se je začel s pozdravnim nagovorom predsednika PGD Loka pri Mengšu, gospoda Roberta Ručigaja, nato pa so sledila poročila. Predvsem je vse zbrane navdušilo poročilo mladih, ki je bilo predstavljeno na zelo zanimiv način. Vse navzoče pa je nagovoril tudi podžupan Občine Mengeš, gospod Bogo Ropotar.
 
 
 
 
 

Slavnostna seja ob 40. letnici delovanja Smučarskega društva Mengeš

Mengeš, 4. februar 2011
 
V petek je na Mengeški koči potekala Slavnostna seja ob 40. letnici delovanja Smučarskega društva Mengeš. Praznovanja se je udeležilo toliko ljudi, da bi bil prostor kmalu premajhen za vse. Člani Smučarskega društva so pripravili zanimivo fotografsko in slikovno predstavitev vseh 40 let obstoja Smučarskega društva v Mengšu. Vse navzoče pa je pozdravil tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič, ter Smučarskemu društvu Mengeš zaželel še veliko uspehov v prihodnje.
 
 
 
 

Dobrodelna akcija NLB Vite v Vrtcu Mengeš

Mengeš, 3. februar 2011
 
Malčki vrtca Gobica v Mengšu so danes prejeli odsevne brezrokavnike, ki jih bodo lahko nosili na sprehodih in tako v krajših zimskih dneh, ko je vidljivost dodatno zmanjšana, opozarjali voznike na večjo previdnost.
NLB Vita z donacijo 4700 vidnih brezrokavnikov, malčkom v 120 vrtcih po Sloveniji, izraža skrb za večjo varnost predšolskih otrok na sprehodih in na ta način zagotavlja njihovo večjo opaznost pri voznikih.
 
 
 

Občina Mengeš na sejmu Alpe Adria - Turizem in prosti čas

 
Ljubljana, 28. januar 2011
 
Občina Mengeš se je v okviru združenja Srce Slovenije predstavila na letošnjem sejmu Alpe Adria - Turizem in prosti čas v petek 28. 1. 2011.
Najprej je ob 14 uri potekalo srečanje vseh županov iz občin, ki delujejo v okviru razvojnega partnerstva. Nagovoril jih je župan Občine Mengeš g. Franc Jerič.
Na predstavitvi so sodelovali s svojo predstavitvijo Melodija Mengeš, Mengeška koča z Juretom Repanškom, Osnovna šola Mengeš, Turistično društvo Mengeš je pripravilo pogostitev z "bizgecom" in "hvancati" ter še mnogo drugimi izvirnimi domačimi dobrotami. Kulturni predstavitveni program pa so izvajali Kosci iz KD Mihaelov sejem, kvartet trobil Janeza Pera in Folklorna skupina Svoboda Mengeš.
 
 
 

Dobrodelni koncert Župnijske karitas Mengeš ob 20 - letnici delovanja

Mengeš, 22. januar 2011
 
V soboto se je v Kulturnem domu Mengeš odvijal Dobrodelni koncert ob 20-letnici delovanja Župnijske karitas Mengeš. Med nastopajočimi so bili Anastazija in Miran Juvan, Barbara Štimec in Katarina Kozjek, Hervin Jakončič, Urška Urbanija Žun, Franc Kompare, Tomaž Plahutnik, Maja Vrabec in Sara Marinko, Tone Kompare, Mladi Stoparji, Nina Pušler ter Prifarski muzikantje, ki so še dodatno popestrili večer, katerega je vodila Nataša Vrhovnik Jerič. Ob koncu koncerta je predsednici Župnijske karitas Mengeš, gospe Jerci Stopar, za okrogli jubilej, čestital tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič. 
 
 
 
 

Kdor vesele pesmi poje

Mengeš, 13. januar 2011
 
Tako kot vsako leto je tudi letos Osnovna šola Mengeš pripravila prireditev z naslovom "Kdor vesele pesmi poje", na kateri so učenci, pod vodstvom mentorjev, ponovno dokazali, da sta glasba in ples v Mengšu doma. Predstavili so se: šolski otroški in mladinski pevski zbor, učenci glasbeno ritmične delavnice 1. razreda, plesne skupine OŠ Mengeš, otroška folklorna skupina OŠ Mengeš, učenci plesne šole Miki, plesalci društva AIA iz Mengša ter pevci solisti, plesalci in instrumentalisti OŠ Mengeš. 
 
 
 
 
 
Božični koncert Mepz Svoboda Mengeš

 
 
Mengeš, 27. december 2010 – V župnijski cerkvi Sv. Mihaela v Mengšu so člani MePZ Svoboda Mengeš, pripravili čudovit koncert s katerim so popestrili ponedeljkov večer. S prepevanjem božičnih pesmi so pričarali prav prijetno praznično vzdušje. Tokrat se je predstavil tudi novi dirigent, Aleksandar Spasić, ki vodi zbor od 1. septembra letos. Posebni gostje večera so bili člani Moške vokalne skupine En krap iz Črnuč, ki deluje od leta 2006.
 
 
 
 Novoletni koncert Mengeške godbe 


Mengeš, 26. december 2010-V Kulturnem domu Mengeš je potekal tradicionalni Božično novoletni koncert v organizaciji Kulturnega društva Mengeška godba in Turističnega društva Mengeš. Ob tej priložnosti so bila podeljena tudi priznanja za najbolj urejeno domačo okolico. Priznanja sta podelila predsednica Turističnega društva, Zorka Požar in častni občan Mengša, Franc Zabret.Obiskovalce je pozdravil tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič ter vsem skupaj zaželel srečno in uspešno prihajajoče se leto.