Leto 2010

                Prednovoletno srečanje 


Mengeš, 16. december 2010 – Na Mengeški koči je na petkov večer potekalo tradicionalno prednovoletno srečanje. Tako kot vsako leto, župan Franc Jerič v imenu občine povabi vse predsednike kulturnih, športnih, humanitarnih, gasilskih in ostalih društev, ter svetnike, da skupaj ob družabnem večeru zaključijo delovno leto. Vse skupaj je ob začetku srečanja pozdravil župan Občine Mengeš, Franc Jerič, in se vsem zahvalil za vse dobro storjeno v letošnjem letu in vso pomoč, ki so jo dali vsak po svojih močeh. Ob zaključku svojega govora je vsem povabljenim zaželel veliko zdravja, sreče in dobrega sodelovanja v naslednjem letu. Lepim željam in dobrem sodelovanju v prihodnje se je pridružil tudi podžupan, Bogo Ropotar.

           Miklavžev veleslalom


Mengeška koča, 5. december 2010 – Nedeljsko zasneženo dopoldan je bilo pravšnje za že tradicionalni Miklavžev veleslalom, katerega je organiziralo Smučarsko društvo Mengeš. Tekmovanja se je udeležilo več kot 30 tekmovalcev in tekmovalk, mladine in prav tako malo starejših, ki so lahko uživali na belih strminah Mengeške koče. Najboljšim so bile podeljene tudi nagrade. Seveda dan ne bi bil popoln, če nas na koči ne bi obiskal tudi Miklavž s svojim spremstvom, in pridne tudi obdaril.
 
 
                  Srečanje starostnikov 

Mengeš, 4. december 2010 – Osnovna šola Mengeš je bila gostiteljica 39. tradicionalnega srečanja starostnikov, ki je potekalo v sodelovanju z Občino Mengeš in Rdečim križem. Sobotno popoldan je skupaj ob kulturnem in zabavnem programu preživelo 130 starejših občanov. Na samem začetku srečanja je vse skupaj pozdravila predsednica Rdečega križa, Majda Trobec. V svojem govoru je podala kratko poročilo o delovanju članov skozi leto. Srečanja se je udeležil tudi župan Franc Jerič, ki je vsem skupaj zaželel vse dobro, ter veliko zdravja. Poseben pozdrav je starostnikom namenil tudi ravnatelj šole, Milan Burkeljca, in hkrati povedal, da želi , da vsi začutijo tisto posebno energijo, katero oddajajo mladi obrazi na njihovi šoli. Njihovo darilo ob srečanju je bil kratek kulturni program, katerega so pripravili učenci. 
 
 


Častni občan Franc Blejc praznoval 80. let
 
Gospod Blejc je častni občan postal predvsem zaradi zaslug za razvoj gasilstva v Mengšu, katerega prizadeven član je že dolga desetletja. Komaj 24 let je bil star, ko je postal poveljnik gasilcev in je v tej vlogi ostal skoraj trideset let. Lahko pa se pohvali tudi z nazivom častni član gasilcev. Po njegovem mnenju, mora »pravi gasilec« biti pošten človek, ki ima srce za sočloveka ter mora znati spoštovati ostale gasilce, saj je gasilsko društvo kolektiv, v katerem en človek ne pomeni nič.
Z ženo Marijo sta poročena že dolga leta in imata tudi dva sinova, tri vnukinje in celo eno pravnukinjo. Gospod Blejc nam je še zaupal, da je zelo pomembno razumevanje in podpora v družini. Vesel je, je njegova žena imela veliko razumevanja za njegovo privrženost h gasilstvu.
Gospod Blejc pa ne uživa samo v gasilstvu, temveč zelo uživa tudi v pritrkovalski skupini ter je velik ljubitelj mengeške godbe, kjer je pridobil tudi naziv častnega člana godbe.
In naj na koncu zaključimo še s stavkom, ki ga je gospod Blejc večkrat povedal mladim in, ki bi ga morali mladi tudi upoštevati:"Če hočete, da boste spoštovani, ko boste stari, spoštujte starejše sedaj, ko ste še mladi."
 

            Prednovoletno srečanje veteranov 


Mengeška koča, 3. december 2010- Komisija za veterane pri GZ Mengeš je na Mengeški koči organizirala prednovoletno srečanje za vse starejše gasilke in gasilce iz prostovoljnih gasilskih društev Mengeš, Loka in Topole. Zbrane je najprej pozdravil predsednik Komisije za veterane GZ Mengeš Štefan Borin, v nadaljevanju pa še župan Občine Mengeš Franc Jerič, poveljnik GZ Franc Hribar in predsednik GZ Mengeš Janez Koncilija, ki so pohvalili prizadevnost veterank in veteranov ter se jim zahvalili za njihov prispevek k razvoju gasilstva v preteklosti. Predsednik GZ Janez Koncilija je obenem podal še kratek pregled dela celotne zveze v letošnjem letu. V nadaljevanju so funkcionarji zveze častnemu občanu Občine Mengeš Francu Blejcu čestitali ob njegovi 80 – letnici in mu ob tej priložnosti izročili spominski album s fotografijami, ki so nastale ob postavljanju mlajev pri slovenskih zamejcih v Italiji  v kraju Jeremetišče in Rupa, kjer je Franc Blejc vodil postavitev. Nato je v prijetnem vzdušju sledil še družabni del srečanja s prazničnimi voščili za leto, ki prihaja.
 

      Razstava na Občini Mengeš 

Mengeš, 24. november 2010 – Prostore Občine Mengeš sedaj krasijo čudovite slike znanega slikarja in likovnega pedagoga Lojzeta Kalinška. To je že tretja razstava v letošnjem letu v prostorih Občine Mengeš. Odprtje razstave na sredin večer se je udeležilo veliko obiskovalcev in občudovalcev Lojzetovih slikarskih del. Posebno zahvalo za okrasitev prostorov občine je slikarju namenil župan, Franc Jerič. Za kulturni večerni program so poskrbele članice Učiteljskega pevskega zbora, Zale Svete, ki je zaigrala na flavto, ter Špela Janežič na kitaro. Program je povezoval podžupan, Jože Vahtar. Lojze je član Društva slovenskih likovnih umetnikov. Svojo likovno dejavnost združuje s pedagoškim delom z mladino na Osnovni šoli Mengeš, pa tudi kot mentor in umetniški vodja lokalnih likovnih društev. V več kot 30 letnem ustvarjalnem obdobju ima za seboj več kot 50 samostojnih in100 skupinskih razstav doma in v tujini.
 

     Zaključek natečaja meseca požarne varnosti 

Mengeš, 18. november 2010 – V Kulturnem domu Mengeš je potekala podelitev nagrad najboljšim mladim ustvarjalcem, Osnovne šole Mengeš, kateri so se prijavili na natečaj, ki ga je razpisala, tako kot vsako leto v mesecu oktobru, Gasilska zveza Mengeš. Letošnja tema meseca požarne varnosti je nosila naslov »Ogenj ni igrača«. V natečaju je sodelovalo več kot 200 učencev od 2 do 5 razreda. Najboljšim ustvarjalcem in njihovim mentorjem so bile na prireditvi podeljene simbolične nagrade. Pri izboru najboljših del so sodelovale mentorice OŠ Mengeš ter zunanja sodelavca akademski slikar Vinko Železnikar in slavistka dr. Mateja Jemec Tomazin. Izbrani izdelki so bili razstavljeni v avli Kulturnega doma Mengeš, avtorjem pa podeljena simbolična nagrada s strani GZ Mengeš in Uprave RS za zaščito in reševanje. Ob zaključku programa je vse goste, učence, mentorje in nagrajence pozdravil in čestital za ves trud, ki so ga vložili v sodelovanje na natečaju, predsednik GZ Mengeš, Janez Koncilija. Najboljšim trem petim razredom je bil podeljen tudi kipec gasilec-maskota. Nagrade je otrikom pedelil predsednik komisije za mladino pri GZ Mengeš, Robert Ručigaj. Prireditev je vodila Nataša Vrhovnik Jerič.

  Sonce za vse 

 
Mengeš, 16. november 2010 – V Kulturnem domu Mengeš je v torek zvečer potekala dobrodelna prireditev, katero je organiziral Šolski sklad Osnovne šole Mengeš. Vsa zbrana sredstva od prireditve so namenjena socialno ogroženim družinam , ki svojim otrokom težko priskrbijo vse potrebščine za šolo ali pa ne morejo poravnati stroške šolske prehrane, šole v naravi in ostalih drugih šolskih obveznosti. Program so popestrili otroci in posebni gostje s plesom, pesmijo, harmoniko in zvonovi. Povezovalec prireditve je bil Vid Valič. Da, smo ljudje še vedno dobrodelni in pripravljeni pomagati si med seboj je bila dokaz polno nabita dvorana Kulturnega doma Mengeš. 
 
 

Gasilsko reševalna vaja PGD Loka pri Mengšu 

Dobeno, 8.november 2010 – Pri kmečkem turizmu Blaž je potekala gasilsko reševalna vaja Gasilske Zveze Mengeš, katere je bil glavni organizator Prostovoljno gasilsko društvo Loka pri Mengšu. Glavna vodja in organizatorja vaje sta bila Andrej Brojan, poveljnik PGD Loka in Andrej Bizjak, podpoveljnik PGD Loka. Vaje so se udeležili člani PGD Loka, PGD Mengeš, PGD Topole, PGD Trzin in PGD Lek. Ob udaru strele je prišlo do požara, ki je zajel večji del objekta. Gasilci so se dobro pripravili in vajo zelo uspešno opravili, kar sta potrdila tudi glavna ocenjevalca vaje Janez Koncilija, predsednik GZ Mengeš ter Franc Hribar, poveljnik GZ Mengeš. Vse pohvale gasilcem je namenil tudi župan Franc Jerič. Vaje se je udeležil tudi Robert Ručigaj, predsednik PGD Loka.
 
 
 
 
 
 
 

 Svečanost ob dnevu spomina na mrtve 


Loka pri Mengšu; Mengeš, 30. oktober 2010 – V soboto dopoldan je pri spomeniku padlim v vojni v Loki ter pri spomeniku talcev v Zalokah potekala Svečanost ob dnevu spomina na mrtve. Svečanosti so se udeležili vsi tisti, ki so želeli obuditi spomin na vse žrtve padle v vojni. Tako so se v Loki zbrali člani PGD Loka, Vojni veterani, ter člani Zveze borcev Mengeš. Žalostinke je zaigrala Mengeška godba, pesmi so zapeli člani KD Antona Loboda- Pevska skupina RŽ iz Loke pri Mengšu, nekaj pesmi je recitirala Nataša Vrhovnik Jerič. V Zalokah so se svečanosti pridružili člani PGD Mengeš in Topole, pesmi so recitirali učenci OŠ Mengeš, žalostinke pa Mengeška godba. Ob spomeniku v Loki in prav tako v Zalokah je ob spominu na mrtve spregovoril podžupan občine Mengeš Jože Vahtar.
 
 

Reševalna vaja PGD Mengeš 


Loka pri Mengšu, 23. oktober – Ob zaključku meseca požarne varnosti so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Mengeš imeli nenapovedano gasilsko reševalno vajo, katero so izvedli v Loki pri Mengšu. Vaja je potekala na večjih koncih. Rešiti je bilo treba ponesrečeni osebi iz avtomobila in pravilno poskrbeti za njih, pogasiti požar gorečega avtomobila v gozdu, ter rešiti osebo, ki se je utapljala v jezeru. Gasilci so znova se izkazali v svoji hitrosti, izurjenosti in znanju, ki ga pridobivajo skozi vso leto z različnimi vajami in izobraževanji. Tudi poveljnik in vodja intervencije, Tomaž Žargi je izrazil zadovoljstvo z delom vedno pripravljenih gasilcev.
 
 
 

    Gasilska vaja v Loki pri Mengšu 


Loka pri Mengšu, 16. oktober 2010- Oktober je mesec požarne varnosti in tako so ponovno člani Prostovoljnega gasilskega društva Loka pri Mengšu v sobotnih dopoldanskih urah izvedli vajo s katero so prikazali kako ravnati z gasilnim aparatom v primeru požara v gospodinjstvu. Vaje so se udeležili tudi najmlajši, mladina in vsi ostali, ki so si prišli z velikim zanimanjem ogledati poučno vajo.
 

      Šola varne vožnje 

Mengeš, 16. oktober 2010 – AMD Mengeš je organiziralo družabno srečanje in šolo varne vožnje, ki je potekala v sobotnih dopoldanskih urah. Vsi udeleženci so se lahko preizkusili v vozniških spretnostih na poligonu pred sedežem AMD Mengeš. Tekmovalcev je bilo28. Pogoj za udeležbo ni bil vozniški izpit, vendar veliko dobre volje in veselje do vožnje z motorji. Najbolj spretnim so bili seveda podeljeni tudi pokali.
 
 
 
 

     Tekma slovenskega pokala dečkov in deklic 

Mengeš, 15. oktober 2010 – Pri skakalnem centru Zaloke, Mengeš so člani Smučarsko skakalnega kluba Mengeš organizirali tekmo slovenskega pokala dečkov in deklic starosti od 9 do 13 let. Tekme se je udeležilo 77 tekmovalcev. Lepo sončno vreme je spremljalo mlade tekmovalce pa tudi veliko obiskovalcev in navijačev si je prišlo spodbujati svoje favorite. Med njimi smo zasledili tudi župana Občine Mengeš, Franca Jeriča.
 
 
 
 

    PD Janez Trdina Mengeš 
Mengeš, 15. oktober 2010 – Člani Planinskega društva Janez Trdina Mengeš so v petek res imeli poseben dan. V popoldanskih urah je potekalo odprtje njihovih novih že težko pričakovanih prostorov. Dolgo načrtovana želja se jim je le uresničila. Na samem začetku so planinsko himno, ki planince spremlja povsod zaigrali Ansambel Kosci. Nekaj besed gostom je namenil predsednik društva, Miro Šušteršič. Vse goste je pozdravil tudi župan, Franc Jerič, ki se je skupaj s predsednikom udeležil slavnostnega rezanja traku. V nadaljevanju je sledil kulturni program, katerega so pripravili mlajši člani planinskega društva, ter planinska predavanja. 
 
 

Tradicionalna razstava gob in predavanje o gobah

Mengeš, 11. oktober 2010 -Na OŠ Mengeš je potekala že tradicionalna razstava gob in predavanje o gobah, ki ga je vodil gospod Jože Kosec. Dogodka se je udeležilo veliko ljubiteljev gob, ki so uživali v poslušanju koristnih predavanjih o strupenih in užitnih gobah ter se skupaj z gospodom Jožetom Koscem sprehodili skozi razstavo gob. Vse udeležence je na začetku pozdravil in nagovoril tudi ravnatelj OŠ Mengeš, gospod Milan Burkeljca.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Živimo z naravo, preživimo v naravi 

 
 
Mengeš, 9. oktober 2010 – Na šolski športni ploščadi v Mengšu je to soboto bilo precej aktivno. Osnovna šola Mengeš je v okviru svojega delovnega načrta izvedla prireditev z naslovom »Živimo z naravo, preživimo v naravi«. K sodelovanju so povabili ekipo civilne zaščite in reševanja Mengeš, gasilce, policiste, reševalce, tabornike, Slovensko vojsko, lovce, ribiče, TD Mengeš, Društvo za zdravje srca, likovno, čebelarsko ter planinsko društvo. Da bi bila prireditev popolna so se vsem skupaj pridružili še otroci, njihovi starši in učitelji. Zgodnje sončno sobotno jutro so začeli z evakuacijo otrok iz šole. Na ploščadi so gasilci prikazali reševanje oseb iz ruševin, zgradbe in gorečega avtomobila. Pri gašenju ognja so se lahko tudi preizkusili tudi otroci. Travnate površine okoli šole so tudi bile popolnoma zasedene, kjer so lahko otroci lahko ustvarjali skupaj z ostalimi društvi. Ob samem zaključku prireditve so izvedli še tradicionalni Trdinov tek trojk.
 
 

         Literarni večer 

Mengeš, 6. oktober 2010 – V krajevni knjižnici Janeza Trdine Mengeš je petkov večer minil v literarnem slogu. Obiskovalci, zvesti bralci in ljubitelji dobrih knjig so večer preživeli v družbi pisatelja, publicista, popotnika in dobitnika zlatega priznanja občine Mengeš za leto 2010, Ivanom Sivcem. Veliko skrivnostnih, čudovitih in zanimivih zgodb ter dogodivščin, ki so ga spremljale na njegovih različnih poteh nam je v kratkem času poskušal na najboljši način opisati in predstaviti, ter ljudem približati svoja nastala dela.  
 
 
 

Na Brdu podelili ekozastave vzgojno-izobraževalnim zavodom iz Slovenije
Ekozastava tudi za VRTEC MENGEŠ

Brdo pri Kranju, 6.oktober 2010- Na Brdu pri Kranju so v sredo, 6. oktobra podelili ekozastave vzgojno-izobraževalnim zavodom iz Slovenije, ki so uspešno izvedli vseh sedem korakov, katere predvideva mednarodna metodologija za vključitev v program Ekošole (Ecoschools).
 
Po dveh letih dela so si zeleno zastavo, ki predstavlja zunanji znak pripadnosti veliki mednarodni »druščini« ekošol, ki delujejo v kar 45 državah po svetu, pridobil Vrtec Mengeš. Mednarodno priznanje sicer prejmejo šole in vrtci, ki so dosegli najvišje standarde v izobraževanju in upravljanju z okoljem s ciljem širjenja okoljevarstvenega osveščanja.
 
Ekozastave je podeljevala državna sekretarka, Alenka Kovšca.
 
V Sloveniji je v program Ekošole vključenih 628 vzgojno-izobraževalnih zavodov, na Brdu pa je ekozastavo prejelo 74 zavodov.
 

 18. Mihaelov sejem 

 
 
Mengeš, 24.-26. september 2010 – Kljub slabemu vremenu je bilo zelo živahno in predvsem glasbeno obarvano dogajanju v Mengšu. Kulturno društvo Mihaelov sejem je upihnilo svečko za svoj 18. tradicionalni Mihaelov sejem, ki ga vsako leto pripravijo ob praznovanju sv. Mihaela, zavetnika njihove fare. Uradno odprtje in poseben govor na sejmu je imel častni občan Franc Zabret. Petkov večer so popestrili člani skupine Victory in energična Manca Špik. V soboto zjutraj je bila slavnostna otvoritev sejma z dvigom občinske in sejemske zastave, ob spremljavi Mengeške godbe. Raznoliki program, ki se je odvijal v šotoru je privabil številne obiskovalce in goste. Nedeljsko jutro se je začelo s sv. Mašo. Poleg številnih nastopajočih , ki so popestrili nedeljski dan je paša za oči bila pestra ponudba stojnic domače in umetne obrti. Sledila je podelitev priznanja najbolj izvirni stojnici. Seveda posebno presenečenje ob 18. tradicionalnem Mihaelovem sejmu  je bila torta velikanka. Zaključek večera je bil ponovno glasbeno ter plesno obarvan.
 

      Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi 

 
 
Mengeš, 25. september 2010 – V prostorih Kulturnega doma je potekala slavnostna prireditev on 15-letnem delovanju Društva bolnikov s krvnimi boleznimi. Na samem začetku prireditve  so zapele članice ženskega pevskega zbora Društva Fran Govekar z Iga. Vse člane društva je kot prvi gost nagovoril Minister za zdravje RS Dorijan Marušič. O programu in uspehih je spregovorila predsednica društva Mjada Slapar. Med številnimi gosti slavnostne prireditve je vse člane društva in goste pozdravil tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič, ki je društvu zaželel številne uspehe in vztrajnost. Ob zaključku prireditve je sledila podelitev priznanj in zahval zaslužnim članom društva.
 
 

Pokal Slovenije v gorskem kolesarjenju 

Mengeš, 28. avgust 2010 – Mengeški športni park so že drugo leto zaznamovali mladi kolesarji.  Športno društvo Energija in člani Kolesarskega društva Mengeš so zadnjo soboto v mesecu avgustu organizirali tekmo mladih za Pokal Slovenije v gorskem kolesarjenju.  Kljub slabemu vremenu se je tekmovanja udeležilo zelo veliko mladih ljubiteljev gorskega kolesarjenja iz cele Slovenije. Tekmovanje se je odvijalo v štirih različnih štartih, kjer so tekmovalci bili razdeljeni na kategorije po starosti. 
Letošnji pokal mladih se bo zaključil z zadnjo tekmo 23. septembra v Tunjicah pri Kamniku.
 

Podpis pogodbe glede oskrbe s pitno vodo iz vodovodnega sistema Kamnik

Kamnik, 3.9. 2010 - Danes sta župana Anton Tone Smolnikar in Franc Jerič podpisala pogodbo o medsebojnih pravicah in obveznostih med Občino Kamnik in Občino Mengeš glede oskrbe s pitno vodo iz vodovodnega sistema Kamnik. Župana sta konec leta 2008 že podpisala pismo o nameri glede nemotene oskrbe s pitno vodo, s katerim sta ugotovila, da obstaja obojestranski interes glede nemotene oskrbe s pitno vodo na območju obeh občin.
Župan Občine Mengeš Franc Jerič je ob tem dejal, da je podpis pogodbe v prvi vrsti vrhunec sodelovanja obeh občin na vseh področjih. Pogodba, ki je bila pred tem usklajena na strokovnih rešitvah, je tako rezultat dobrega sodelovanja, za občino Mengeš pa pomeni dolgoročno zagotavljanje s kvalitetno pitno vodo. Po mnenju mengeškega župana bo dogovor obema občinama prinesel le pozitivne učinke.
Enakega mnenja je kamniški župan Smolnikar, ki dodaja, da je voda splošna dobrina, ter da se na občini Kamnik zagotovo ne zapirajo v svoj krog, saj imajo zadostne količine vode. Aleš Škorjanc, vodja oddelka za gospodarske javne službe Občine Kamnik, še dodaja, da je podporo dogovoru namenila tudi politika, saj so svetniki na zadnji seji Občinskega sveta Občine Kamnik Sklep o soglasju k priključitvi vodovodnega sistema sprejeli z absolutno večino.

 OBVESTILO
 
O PRIČETKU DEL - OBVOZNICA MENGEŠ
 
Izvajalci del na Obvoznici Mengeš, SCT d.d. Ljubljana, Cestno podjetje Ljubljana in Gradis skupina G obveščajo, da se bo pričela izvedba del na trasi Obvoznice Mengeš. Vse lastnike zemljišč zato naprošajo, da do konca meseca avgusta 2010 pospravijo svoje pridelke na območju trase bodoče Obvoznice Mengeš na odseku od Slovenske ceste pri trgovini Tuš do Kamniške ceste.
 
 
Franc Jerič,
župan Občine Mengeš
 
Mengeš, 17. 8. 2010

 
 
Polaganje temeljnega kamenja ob trasi obvoznice

 


Mengeš, 29.julij 2010- Na slovesnosti ob polaganju temeljnega kamna na trasi obvoznice, se je kljub dežju, zbralo veliko število občanov, povabljenih gostov ter predstavnikov izvajalcev ter investitorjev, med njimi izvršni direktor iz podjetja SCT Robert Kuzman, pomoènik direktorja nizkih gradenj iz podjetja Gradis Leopold Pepevnik, tehnični direktor iz podjetja CPL Stanko Petrič ter predsednica Darsa Mateja Duhovnik.

Na začetku je vsem navzočim zaigrala Mengeška godba, nato je sledil pozdravni govor župana Obèine Mengeš, Franca Jeriča, ki je v svojem govoru poudaril, da so prebivalci Mengša obvoznico čakali kar dvajset let in, da je zelo vesel, da se bo z obvoznico razbremenilo prometno močno preobremenjeno mestno središče. Izvršni direktor iz podjetja SCT Robert Kuzman je v svojem govoru obljubil, da bo obvoznica končana v načrtovanih rokih. Povedal je še, da so se dela uradno začela že 22. julija, stroji pa bodo svoje delo začeli opravljati sredi prihodnjega meseca, ko bodo dobili dovoljenja za zapore ceste.

Na 4,8 kilometra dolgem odseku bodo zgradili pet krožišč, 14 odmikov cest, ki jih bo presekala obvoznica, most preko kanala Pšate in regulacijo kanala Pšate. Prva etapa obsega gradnjo dobre tri kilometre ceste od trgovine Tuš do Kamniške ceste, v sklopu druge etape, pa bodo uredili še slaba dva kilometra obvoznice do Gorenjske ceste.
 
 
 
 
 

 
15. Zbor Čebelarskega društva Mengeš

 
Trzin, 30. januar 2010 – V prostorih gostišča Orhideja je potekal 15. Zbor Čebelarskega društva Mengeš. Na samem začetku je vse goste, čebelarje in člane prav prijazno pozdravil predsednik društva Jože Boštjančič. Sledila je izvolitev delovnega predsedstva, katero mesto so zasedli člani: Stane Mesar, Dejan Tomažič, Gregor Lužar in Anton Tomec. Pred oddajo poročil je potekala podelitev priznanj ob 105. letnici organiziranega čebelarjenja v Mengšu in okolici ter 15. letnici delovanja društva. Da je društvo bilo zelo dejavno v preteklem letu je razvidno iz poročila, katero ga je podal predsednik Jože Boštjančič. Udeležili do se različnih predavanj in delavnic, simpozija o čebelarstvu, čistilnih akcij, reševali pomor čebel iz leta 2008, sodelovali z vrtci in Osnovno šolo, organizirali so razstave in krožke, kjer so otroci spoznali čebelo kot pridno delavko.Tudi za letošnje leto imajo prav tako veliko planov: udeležili se bodo posveta v Celju, obiskali muzej v Radovljici, imeli v šoli čebelarski mesec, spomladi imeli srečanje slovenskih čebelarjev in ob jubileju izdali čebelarsko znamko. V svojem govoru se je predsednik zahvalil Občini Mengeš in županu Francu Jeriču za vsa sredstva, ki jih dobijo in še pričakujejo za boljše delovanje društva. Člane društva je pozdravil župan Franc Jerič ter dejal, da je zelo ponosen na mengeške čebelarje, ki s svojim delom predstavljajo tudi občino ter spodbujajo mladino.Zaželel jim je čim več uspehov in medu. Tudi predsednica Turističnega društva Mengeš, Zorka Požar je povedala, da si želijo še naprej tako dobro sodelovati in čim več medu.
NAJ MEDI!
Fotogalerija...

  Kdor vesele pesmi poje...

Mengeš, 28. januar 2010Osnovna šola Mengeš je tudi letos pripravila pevsko–plesno prireditev in s tem pokazala, da je na njihovi šoli veliko mladih talentov. Prireditve, ki se je odvila v Kulturnem domu Mengeš, se je udeležilo veliko obiskovalcev, ki niso skrivali svojega navdušenja nad mladimi ustvarjalci. Učencem so se na odru pridružile še njihove učiteljice, ki so z njimi skupaj zapele. 
 

  77. Občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Loka pri Mengšu

  
Loka pri Mengšu, 23. januar 2010 – V prostorih gasilsko-kulturnega doma Loka pri Mengšu je potekal 77. redni letni občni zbor, ki se je začel z minuto molka, v spomin preminulim gasilcem. Po uvodnem pozdravu predsednika društva Roberta Ručigaja je sledila izvolitev organov občnega zbora, katerega člani so: Marjana Brojan, Branko Urbanc in Minka Repanšek. V poročilu za leto 2009, je predsednik društva povedal, da so bili zelo delovni, aktivni in uspešni. Izvedli so tradicionalno tekmovanje Loke ter se udeležili različnih svečanosti in prireditev. Tudi pri delu z mladino, so bili rezultati zelo dobri. Predsednik je pohvalil tudi članice ter starejše gasilke in gasilce, ki so s svojim delovanjem vzor mlajšim. V preteklem letu so gasilci dosegli vse svoje zastavljene cilje, ki so se jih zadali. V nadaljevanju, so svoja poročila oddali tudi ostali člani. Udeležence je pozdravil tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič, ki se je v svojem govoru zahvalil vsem članom, ki so tako ali drugače pomagali občanom. Člane je nagovoril tudi predsednik GZ Mengeš, Janez Koncilja, ki je pohvalil delo, pripravljenost in znanje gasilcev. V nadaljevanju so izvolili novega člana Nadzornega odbora, ki ga je zasedel Franc Lagoja ter sprejeli delovni in finančni plan za leto 2010. Ob koncu so podelili tudi posebna priznanja za delo in dosežke v letu 2009.
NA POMOČ!

 
Trdinova petica

 
Mengeš, 20. januar 2010 – Osnovna šola Mengeš je v sodelovanju s Turističnim društvom Mengeš pripravila predstavitev igralnih kart »Trdinova petica.« Na šoli že nekaj let poteka projekt Janeza Trdine, s katerim želijo čim večjem številu ljudi predstaviti delo in življenje slavnega Slovenskega pisatelja in klasika, ter njihovega rojaka. Poleg koledarja, ki so izdelali o Janezu Trdini, so projekt obogatili še z izdelavo igralnih kart, katere so poimenovali »Trdinova petica.« So res nekaj posebnega, vsaka je umetniški izdelek-grafika in predstavlja podobo iz Trdinovih del ali oseb, ki so imeli pomembno vlogo v njegovem življenju. Tudi sam je upodobljen na eni od kart. Učenci so predstavili še turistično nalogo Trdinova literarno-etnološka pot. Poseben gost na šoli je bil dr.etnoloških znanosti, Janez Bogataj, ki je ob tej priložnosti čestital učiteljem in učencem, da so se lotili takšnega posebnega projekta.
Spregovoril je tudi ravnatelj Osnovne šole Mengeš, Milan Burkeljca in se za vso pomoč in sodelovanje zahvalil Občini Mengeš, županu, podžupanoma, ter ostalim sodelavcem občine, Turističnem društvu Mengeš, glavnima mentoricama projekta, Ljubici Rožman in Dragomiri Železnikar, ter Lojzetu Kalinšku ter Nataši Banko. Program so popestrili učenci z glasbenim, plesnim ter literarnim nastopom.
 Fotogalerija...

 
 
Božično-novoletni koncert Mengeške godbe

 
Mengeš, 26 12. 2009 - V soboto, 26. 12. 2009 je bil v Kulturnem domu Mengeš tradicionalni koncert slavne Mengeške godbe, ki vsako leto privablja številne obiskovalce od blizu in daleč, ljubitelje dobre glasbe in čudovitega vzdušja. Z glasbo se vsako leto godbenice in godbeniki poklonijo svojemu zvestemu občinstvu in jim voščijo vse dobro v letu, ki prihaja. Godba je zaigrala pod tartirko dirigenta Dimitrija Ledererja, za praznično obarvano sceno pa je poskrbelo Turistično društvo Mengeš. Župan Občine Mengeš Franc Jerić je ob tej priložnosti čestital vsem ob dnevu samostojnosti in enotnosti.
Na prireditvi je Upravni odbor Turističnega društva Mengeš podelil priznanja občankam in občanom, ki se skozi vse leto trudijo za lepšo podobo Občine Mengeš. Priznanja so prejeli: Slavi in Tone Jankovič, Milena in Franc Žun, Darja in Drago Dacar, Frančiška in Ivan Beravs, Cilka in Stane Planinšek, Usmiljenke Doma sv. Katarina za novozgrajeni objekt, društvo je izreklo tudi javno pohvalo gospodu Vinku Skoku za urejenost in ocvetličenje stanovanjske hiše in gostinskega lokala skozi vse leto. Javno grajo je društvo ponovno izreklo lastniku Staretovega gradu in vsem občanom, ki odlagajo kosovne odpadke po bližnjih gozdovih in poljih. Fotogalerija ...

 
Devetdesetletnica Marija Koncilja

 
Na božični večer je svoj devetdeseti rojstni dan praznovala Marija Koncilja iz Loke pri Mengšu. Rojstnodnevne čestitke ter dobre želje v letu 2010 sta ji prišla voščiti župan Občine Mengeš Franc Jerič ter predstavnica Rdečega križa Mengeš Milena Vode. Gospa Marija, nasmejanega obraza pove, da je zadovoljna, da lahko še vedno sama skrbi za sebe, doda, da ima zlate sosede, ki ji z veseljem vedno priskočijo na pomoč.

  
Božično novoletni koncert Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik

 
Mengeš, 22. 12. 2009 - Podjetniško združenje Mengeš je bil organizator, Občina Mengeš pa pokrovitelj, nocojšnjega prazničnega koncerta Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik, posvečenega Dnevu samostojnosti Slovenije. V pozdravnem nagovoru se je župan Občine Mengeš Franc Jerič zahvalil predsednici Združenja Nuši Jelen za organizacijo koncerta, ki je že tradicionalno vsako leto v tem času ter vsem zbranim zaželel lepe božične praznike in prijetno leto 2010 ter čestital ob prazniku.
Simfonični orkester, pod taktirko Simona Krečiča, je navduševal z odličnim programom, skladbami iz operet; Carmen, Norma, La Boheme, Netopir ter Vesela vdova, gosta veèera sta bila solista Urška Arlič Gololičič ter Aljaž Farasin. Fotogalerija ...
 
Predstavitev monografije o Janku Testenu
 

Loka pri Mengšu, 18. 12. 2009 – Nocoj je v gasilsko-kulturnem domu v Loki potekala predstavitev monografije o slikarju in frančiškanskemu bratu iz Loke pri Mengšu, Janku Testenu. Avtor monografije Jože Brojan je v uvodu zapisal, da je ponosen na njegov kraj, Loko pri Mengšu, ki ga zaznamujejo: prvotno gotska cerkvica sv. Primoža in Felicija, grad Jablje, gasilsko-kulturni dom, ponos vseh vaščanov, srednjeveški kamniti most ter pridni in pošteni ljudje. Ponosen je na rojake, ki so odšli po svetu in prispevali k prepoznavnosti vasi. Zagotovo je med njimi v prvi vrsti slikaj Janez Testen, po domače Končkov Janko, ki je pred mnogimi leti zapustil rojstni kraj ter odšel na negotovo pot v upanju, da bo nekje našel svoj prostor in dušni mir. Našel ju je v objemu samostanskih zidov. Delal je tiho, odmaknjen od vsakdanjosti, vzdolž jadranske obale, danes ga uvrščajo med vodilne ekspresioniste hrvaškega slikarstva, na naših tleh pa žal ni tako priznan, kot pri sosedih. Knjigo je izdalo Kulturno društvo Antona Lobode iz Loke pri Mengšu, predstavitve se je udeležil tudi njegov nečak, predsednik Vrhovnega sodišèa Republike Slovenije, Franc Testen, pogovor z avtorjem knjige pa je vodila Nataša Vrhovnik Jerič. Fotogalerija ...

 
 
 
Prednovoletno srečanje vidnih predstavnikov javnega življenja v Občini Mengeš

Mengeška koča, 17. 12. 2009 -   Že tradicionalno prednovoletno srečanje vseh svetnikov, članov delovnih teles,  predsednikov društev in vaških odborov ter ostalih vidnih predstavnikov javnega življenja v Občini Mengeš, ki ga pripravlja župan Franc Jerič, je letošnje leto potekalo na Mengeški koči. Župan Jerič se je v pozdravnem nagovoru zahvalil številnim zbranim, ki so po njegovih besedah veliko svojega časa in dobre volje, na prostovoljni bazi, vložili v številne aktivnosti in dogodke v Občini Mengeš v letošnjem letu. Vsem skupaj je zaželel lepe božiène praznike ter srečno v letu 2010. Podžupan Jože Vahtar je ob tej priložnosti povedal, da je bilo letošnje leto zelo uspešno, podžupan Aleš Janežič pa je dodal, da je pomembno to, da skupaj popeljejo Mengeš tja, kamor sodi. Ob tej priložnosti se je za vestno delo zahvalil novemu uslužbencu v Urada župana, Marku Kocjanu.  Pozdravno besedo sta imela tudi oba častna občana; Franc Zabret in Franc Blejc. Večer sta v prijetno druženje popeljala glasbenika Marjan Urbanija in Matija Cerar. Fotogalerija ...

 
Občine širše ljubljanske regije združene v skrbi za okolje

 
Komenda – Občina Komenda je v torek, 15. decembra, gostila sedemnajst županov osrednje slovenske regije, ki so podpisali Pogodbo o pristopu občin širše ljubljanske regije k sofinanciranju nadgradnje Regijskega centra za ravnanje z odpadki Ljubljana – RCERO Ljubljana. To je v Sloveniji najobsežnejši projekt na področju reševanja ravnanja z odpadki in je s skoraj 66 odstotki sredstev sofinanciran iz kohezijskega sklada. Nosilna investitorica je Mestna občina Ljubljana, ostalih šestnajst občin pa s podpisom predmetne pogodbe postajajo sovlagateljice projekta RCERO. Vrednost naložbe v RCERO Ljubljana je ocenjena na skoraj 144 milijonov evrov z DDV. Nekaj več kot 14 odstotkov naložbe predstavljajo sredstva državnega proračuna, deset odstotkov predstavlja okoljska dajatev za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov, prav tako deset odstotkov pa bo šlo na račun lastnih sredstev, to je iz proračunov investitorja in sovlagateljic.
Več ...  Fotogalerija ...

 
 
 
 
Razstava natečajnih del za nizkoenergijsko večnamensko športno dvorano v Mengšu
Mengeš, 9. 12. 2009 - Občina Mengeš je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije pripravila otvoritev razstave nateèajnih rešitev za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za objekt NIZKOENERGIJSKE VEČNAMENSKE ŠPORTNE DVORANE PRI Osnovni šoli MENGEŠ in za CELOVITO UREDITEV ŠIRŠEGA JAVNEGA ODPRTEGA PROSTORA IN REKREACIJSKEGA OBMOÈJA OB PŠATI. Razstava bo odprta do vključno 31.12.2009, od ponedeljka do petka med 10. in 12 uro ter 17. in 19. uro. Razglasili so tudi nagrade za najboljše projektne rešitve, prvo nagrado so prejeli avtorji: Alenka Kragelj Eržen, Gregor, Košorok, Jernej Gartner, Matej Kučina in Eva Prosen. Na natečaj je bilo prijavljenih dvajset elaboratov. Po predlogi zmagovalcev natečaja, je dvorana zasnovana kot preprost kompakten volumen, ki ga določajo štiri osnovne linije: vzdolžna linija obstoječe osnovne šole, linija drevoreda, ki poteka vzdolž potoka Pšate ter liniji, ki sta pravokotni na njiju. Masivna lesena konstrukcija dvorane je na zunanji strani oblečena v bel omet, prav tako so tudi vse stene v notranjosti in fiksne tribune pobarvane belo. Tretji oblikovni element predstavljajo steklene površine na južni vzhodni in zahodni strani objekta, ki uporabnikom dvorane zagotavljajo stalen vizualni stik z okolico. Istočasno lahko tudi v obratni smeri naključno mimoidoči kadarkoli spremljajo dogajanje v dvorani. Za izbor najboljših natečajnih rešitev je bila imenovana posebna komisija, v kateri so bili člani, predlagani s strani župana ter Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.    Fotogalerija...
   

 
  Srečanje starejših nad 80 let ter invalidov v Domu počitka Mengeš

Mengeš, 9. 12. 2009 - Društvo upokojencev Mengeš vsako leto, v decembru, organizira tradicionalno letno srečanje starejših nad 80 let ter invalidov, ki so člani društva.  Letos je bilo po besedah tajnice društva Francke Trobec, vabljenih kar 107 članic in članov, srečanja se jih je udeležilo 38, najstarejša med prisotnimi je bila oseminosemdesetletna Terezija Lipar, najstarejši udeleženec pa devetinosemdesetletni Ilija Špehar. V kratkem uvodnem programu so zbrane pozdravili;  predsednik društva Janez Šutar, direktorica Doma počitka Mengeš Irena Gričar, župan Občine Mengeš Franc Jerič, sledil je recital Prešernove Lepe Vide v izvedbi Dore Blejec. Ob tej priložnosti je direktorica Gričarjeva zaželela, da bi bili še vrsto let zdravi, vendar ko pa pride situacija, ko človek ne more več skrbeti sam zase, Dom počitka Mengeš ni slaba izbira, stanovalci v domu so zadovoljni, saj imajo visoko usposobljen kader, veliko aktivnosti ter zelo lepo in prijetno urejene prostore. Župan Franc Jerič je vsem zaželel veliko zdravja in dobre volje ter dodal, da je v življenju prijateljstvo tisto, kar nas povzdiguje v dobre ljudi. Ob koncu se je zahvalil direktorici doma ter vsem zaposlenim za njihovo dobro in predano delo.    Fotogalerija...
   

 
Zaključek natečaja Gasilske zveze Mengeš

Mengeš, 8. 12. 2009 - Gasilska zveza Mengeš je v oktobru, mesecu požarne varnosti, razpisala natečaj za likovna in literarna dela za učence razredne stopnje, od 2. do 5. razreda, na temo »Varni pred požarom v tretjem življenjskem obdobju«. V torek, 8. 12. 2009 je v Kulturnem domu Mengeš potekala podelitev nagrad najboljšim, katere je podelil predsednik Komisije za mladino pri Gasilski zvezi Mengeš, Robert Ručigaj. Prireditev je povezovala Nataša Vrhovnik Jerič.
Predsednik Gasilske zveze Mengeš Janez Koncilja je povedal, da je bil namen razpisa, da mladi skozi literarno ali likovno delo prikažejo, kako sami vidijo ogroženost starejših ob nastanku požara, kako bi pomagali pri informiranju starejših oseb z namenom, da ne bi zagorelo in jih opozarjali na ukrepe, èe do požara vseeno pride.
Likovna in literarna dela so razstavili v avli Kulturnega doma, v naslednjih dneh pa bodo na ogled tudi v prostorih Osnovne šole Mengeš.
Fotogalerija...

 
 
 
Predpraznično srečanje starejših v Mengšu 

Mengeš, 5. 12. 2009 - Rdeči križ Mengeš in Občina Mengeš sta tudi letos, že 39. po vrsti, gostila mengeške upokojenke in upokojence, ki so že dopolnili 70. let, na tradicionalnem predprazničnem srečanju. Srečanje je potekalo v prostorih Osnovne šole Mengeš, po besedah glavne organizatorice in predsednice Rdečega križa Mengeš, Majde Trobec, je bilo povabljenih 687 občank in občanov, letos se jih je zbralo nekoliko manj, in sicer 130. V Občini Mengeš živi 19 starostnikov nad 90 let, dve občanki pa bosta naslednje leto praznovali svoj 99 rojstni dan. Spodbuden je tudi podatek, da se je število starostnikov nad 70 let, v primerjavi z lanskim letom, povećalo za 36 oseb. Majda Trobec je svoje misli strnila takole: "Veliko število starostnikov dokazuje, da potrebujemo mir, zdravje in družino."  Zbrane mladenke in mladenièe sta pozdravila tudi župan Franc Jerić in ravnatelj Osnovne šole Mengeš Milan Burkeljca. S pesmijo so srečanje popestrili učenci mengeške osnovne šole, po okusnem kosilu pa je sledila zabava in čisto na koncu še praktična darila, katere je poklonila Občina Mengeš. Župan Jerič je dejal: "Leto hitro mine, podarimo trenutek ljudem, ki so osamljeni." Zaželel je vsem skupaj veliko zdravja in dobre volje ter veselja. Fotogalerija...

 
Prednovoletno srečanje Medobčinskega društva Sožitje Mengeš

Količevo, 5. 12. 2009 - Medobčinsko društvo Sožitje Mengeš vsako leto organizira prednovoletno srečanje za otroke in odrasle s posebnimi potrebami ter njihove starše, skrbnike ter strokovno osebje, že po tradiciji pa jih obišèe in obdaruje tudi dedek Mraz. Predsednica Medobčinskega društva Sožitje Mengeš, mag. Tatjana Novak je ob tej priložnosti povedala, da vsako leto na teh srečanjih doživijo veliko prijetnih in lepih trenutkov, ki ostanejo v trajnem spominu. "Ostanimo polni energije ter bodimo samo ljudje, vsakokrat, ko smo skupaj, smo kot ena velika družina. Ostanite taki, kot ste," so bile njene besede ob koncu pozdravnega nagovora. S svojim prihodom je zbrane počastila tudi predsednica Zveze Sožitij Slovenije, dr. Katja Vadnal, veselo druščino pa sta prišla pozdraviti tudi župana Občine Mengeš Franc Jerič ter Občine Moravče, Martin Rebolj. Župan Jerič je povedal, da spremlja delo društva skozi leto ter ve, koliko dobre energije vlagajo vsi skupaj v delovanje društva. Zaželel jim je vse dobro, in zaključil z besedami "Bodimo prijatelji." Fotogalerija ...

 
 
 
Devetdesetletnica Marije Vrhovnik

Mengeš, 3. 12. 2009 - Danes je svojo devetdesetletnico praznovala Marija Vrhovnik iz Mengša. Živahna in čila gospa, ki za sebe pravi, da je s svojim življenjem sedaj zelo zadovoljna, se sicer najbolje počuti doma, z veseljem pa se odpravi tudi na kakšno prireditev.  Na današnji dan ji je prišel čestitat župan tudi Občine Mengeš Franc Jerič in predsednica Rdečega križa Mengeš, Majda Trobec. Obkrožena s svojo družino in skrbnima hčerama Marjano in Vero, ji vsakdan bogatijo trije vnuki in pet pravnukov. Gospa Marija veliko bere, zato pozna in ve vse, kar se dogaja tako doma kot v tujini. Pove, da je bilo življenje nekoè veliko težje, kot je danes, vrsto let je trdo delala v tovarni Induplati, in doda, da ji tako lepo, kot ji je sedaj, še nikoli v življenju ni bilo. Domači so ji za današnjo priložnost sestavili tudi pesem, ki opeva njene pridne roke in dobro srce.

 
 
 
 1. odprti turnir Republike Slovenije za članice in člane v namiznem tenisu

Cerklje, 28. 11. 2009 – Športno društvo Partizan Mengeš, Namizno teniška sekcija Edigs in Namizno teniška zveza Slovenije, pod pokroviteljstvom Občine Mengeš, sta organizatorja prvega odprtega turnirja RS za èlanice in èlane. Vodja tekmovanja sta bila Jože Mlakar in Tone Gostiša. Več ...

 
Prednovoletno srečanje veterank in veteranov Gasilske zveze Mengeš
 

Mengeš, 27. 11. 2009 – Nocoj je na Mengši koči potekalo že tradicionalno letno srečanje gasilk in gasilcev veteranov Gasilske zveze (GZ) Mengeš, glavni organizator srečanja je bil Štefan Borin, član komisije za veterane pri Gasilski zvezi, ki je zbrane tudi uvodoma pozdravil. Kratek pregled dogodkov v letu 2009 je podal predsednik GZ Mengeš Janez Koncilja. Povedal je, da je bil vrhunec v letošnjem letu nastop domačih gasilcev na olimpijadi na Češkem, kjer so se odlično uvrstili. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri veličastnem sprejemu olimpijske ekipe ob povratku domov. »Takega sprejema nismo bili deležni še nikoli« je poudaril Koncilja. Pohvalil je tudi komisijo za mladino, ki je skrbela, da so se udeležili tekmovanja. Letošnje leto je zaznamovalo 40 intervencij in 14 požarov, enote GZ Mengeš so se vedno hitro odzvale ter imele dovolj znanja o načinu ukrepanja. V mesecu oktobru-mesecu požarne varnosti, so izvedli natečaj »Varnost starejših ljudi«, sodelovali so tudi v slavnostni paradi ob 125- letnici godbe Mengeš, prisotni bodo tudi ob praznovanju 140- letnice gasilstva na Slovenskem, ki bo potekalo 13. decembra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Ob koncu nagovora se je zahvalil veterankam in veteranom za njihovo sodelovanje in delo v Gasilski zvezi Mengeš ter pozval predsednike društev, naj cenijo njihovo delo, znanje in izkušnje ter naj jih tudi v prihodnje vključujejo v delo društev ter jim dajo možnost, da sodelujejo. Zbrane so nagovorili še poveljnika GZ Mengeš Franc Hribar in Tomaž Žargi ter župan Občine Mengeš Franc Jerič.  Fotogalerija ...

  26. Mengeška Marela

Mengeš, 27. februar 2010 – Leto je naokoli in ponovno nas je gostila slavnostna Mengeška godba že na 26. Mengeški Mareli. Glasbena prireditev se je odvijala v Kulturnem domu. Vsako leto se na Mengeški Mareli predstavijo različne slovenske pokrajine in tako se je letos predstavilo Pomurje. Očarljiva Mengeška godba, ki je že drugo leto pod taktirko Dimitrija Ledererja, je ponovno očarala svoje obiskovalce in jih spravila na noge. Glasni aplavzi so povedali več kot dovolj. Svojo vedro igranje in energijo je kot ponavadi prenesla na svoje zveste obiskovalce. Poleg godbe smo lahko tudi slišali posebne goste: Vesele Gorenjce, Alpski kvintet, Vesele Begunjčane, narodnozabavni ansambel Štrk iz Ljutomera, Vlada Kreslina in moški komorni zbor Mengeški zvon. Predstavilo se je Kulturno turistično društvo Ceker iz vasi Fokovci in za malo smeha je poskrbel tudi humorist Blaž. Skozi celotno prireditev nas je popeljala očarljiva, simpatična voditeljica Bernarda Žarn. Da je bila tudi scena v stilu urejena, je poskrbelo Turistično društvo Mengeš. 

  Občni zbor društva tabornikov Rodu Upornega Plamena Mengeš

Mengeš, 26. februar 2010 - Na Mengeški koči je potekal redni občni zbor društva tabornikov Rodu Upornega Plamena Mengeš. Po uvodnem pozdravu starešine, Jureta Šinkovca, je sledil kulturni program, ki se je pričel s petjem tradicionalne Taborniške himne. Sledila sta sprejem dnevnega reda in izvolitev organov občnega zbora. Mesto delovnega predsednika je zasedel Ivan Hrženjak, člana Urša Ručman in Miha Šinkovec, zapisnikar Nina Dodič, verifikator Urban Baloh ter overovatelja Tomaž Novak in Neža Špenko. V nadaljevanju smo slišali poročilo starešine, iz katerega je bilo razvidno, da so bili člani v preteklem letu zelo aktivni. Člane in goste je pozdravil in nagovoril župan Občine Mengeš, Franc Jerič. Sledili so mu tudi podžupan Občine Mengeš, Aleš Janežič, predsednik društva Mihaelov sejem, Štefan Borin, predsednica Turističnega društva Mengeš, Zorka Požar, poveljnik PGD Mengeš, Tomaž Žargi  in ostali povabljeni gostje. Na dnevnem redu so bile tudi volitve nove rodove uprave, nadzornega odbora in disciplinske komisije. Volitve so prinesle par sprememb in sicer mesto načelnika je zasedel Rok Radulovič ter dva nova člana uprave Neža Špenko in Urban Baloh. Starešina Jure Šinkovec je podal program dela za tekoče leto, iz katerega je bilo razvidno, da bodo člani tudi letos zelo aktivni, saj so ob 30 letnici napovedali kar 30 dogodkov. Sledila sta govor častnega člana Lojzeta Ručmana ter podelitev priznanj za uspešna, aktivna, večletna dela posameznikov.   
                                  Z naravo k boljšemu človeku!

  Skupni sestanek društev in sekcij

Mengeš, 24. februar 2010 – V sejni sobi Godbeno-gasilskega doma v Mengšu je potekal skupni sestanek, katerega so se udeležili vsi predsedniki društev in sekcij v Občini Mengeš, podžupana Aleš Janežič in Jože Vahtar, ter oba častna občana Franc Zabret in Franc Blejc. Pomembna točka dnevnega reda je bila čistilna akcija 2010 in »Očistimo Slovenijo v enem dnevu«. Prvi del bo zajemal tradicionalno ČISTILNO AKCIJO ZA DRUŠTVA, ki bo potekala med 23. 3. 2010 in 27. 3. 2010. Kot nadaljevanje prvega dela pa Občina Mengeš in Turistično društvo Mengeš v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja vabijo vso zainteresirano javnost, da se jim pridruži pri vseslovenski čistilni akciji »OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU«. K skupni akciji želijo pritegniti čim več ljudi, ki jim ni vseeno za naravo in okolje, v katerem živimo. Akcija bo 17. 4. 2010 ob 8.00 uri na določenih zbirnih mestih. Njihov slogan je: vsak naj poskrbi za urejenost, predvsem najprej v svojem okolju in nato še v širšem prostoru z medsebojnim sodelovanjem. Naslednja točka dnevnega reda je bila prireditev ob občinskem prazniku, ki bo še posebej zanimiva saj je kar nekaj obletnic: 120-letnica PGD Mengeš, 50-letnica Turističnega društva in 30-letnica DT RUP Mengeš.

  Občni zbor članov Kulturnega društva Antona Lobode

Loka pri Mengšu, 20. februar 2010 – V prostorih gasilsko-kulturnega doma Loka pri Mengšu je potekal 15. redni letni občni zbor članov KD Antona Lobode, ki se je začel z minuto molka, v spomin preminulim članom. Po uvodnem pozdravu predsednika društva Matjaža Lobode je sledila izvolitev organov občnega zbora, katerega člani so: Marjana Brojan,Vera Vrhovnik in Urša Schiro. V poročilu za leto 2009, je predsednik društva povedal, da so bili zelo delovni, aktivni in uspešni. Izvedli so večino dejavnosti, ki so si jih zadali v letnem planu. Da so bile njihove prireditve zelo priljubljene, kaže dejstvo, da so bile zelo obiskane in tudi veliko ljudi je bilo pripravljeno sodelovati. Zahvalil se je vsem, ki so pripomogli k organizaciji njihovega programa, predvsem članom izvršnega odbora in vsem vodjem posameznih sekcij. Poudaril je, da je bil za njih zelo pomemben datum, 30.11.2009, saj je takrat izšla knjiga o Janku Testenu. Na koncu se je zahvalil še Občini Mengeš in Zvezi kulturnih društev Občine Mengeš za vso pomoč pri izdaji knjige. V nadaljevanju so svoja poročila oddali tudi ostali člani in sicer: predsednik, blagajnik ter nadzorni zbor. Udeležence je pozdravil župan Občine Mengeš, Franc Jerič, ki se je v svojem govoru zahvalil vsem članom, ki so tako ali drugače pomagali občanom ter jim zaželel še veliko takšnih uspešnih dogodkov še naprej.  Člane in vabljene goste  so pozdravili še drugi povabljeni gostje: predsednik PGD Loka Robert Ručigaj, predsednik ŠD Loka pri Mengšu Matjaž Anžlovar ter predsednik KD Svoboda Mengeš Edo Reven. V nadaljevanju so sprejeli delovni in finančni plan za leto 2010. Otvoritev in zaključek občnega zbora, je pripadalo zborčku Lastovke, ki so lepo popestrili druženje. 
Fotogalerija...

  Lovska družina Mengeš

 
Mengeš, 20. februar 2010 – V Lovski koči v Mengšu je potekal redni občni zbor Lovske družine. Vse člane in goste je prijazno pozdravil starešina LD Mengeš Jože Vahtar. Po izvolitvi organov občnega zbora so sledila poročila starešine, gospodarja, blagajnika, referenta za strelstvo, kinologijo, inventurno komisijo in nadzornega odbora. Iz podanih poročil je razvidno, da so člani družine na lovu zelo uspešni. Poleg  krmljenja živali, izdelave solnic, ureditve remiz, prež pa člani društva poskrbijo tudi za odstrele lisic, vran in srnjadi. Pri lovu jim pomagajo tudi izučeni lovski psi. Poleg rednih dejavnosti ob nastrelu lovskih risanic so organizirali lovsko strelsko tekmo v MK dvojnem položaju, udeležili so se tekme v LD Krvavec, Palovčah, Šmarni gori in na Toškem čelu. V preteklem letu je lovska družina skupaj z Občino Mengeš sodelovala pri srečanju lovskih zborov in rogistov iz vse Slovenije na gradu Jablje. Velik pomen pri delovanju društva je družabnost, ki pozitivno vpliva na skupne odnose. Za letošnje leto imajo tudi precej planov, posvetili se bodo ureditvi koče in okolice, pobarvali kozolce, organizirali lovske tekme. Tudi poskušali izvesti predlog za ureditev strelišča za glinaste golobe. Po občnem zboru so proslavili 60 letnico članov Marije Sitar in Janeza Kanca. Zaključek pa so popestrili s staro lovsko navado, izvedli so krst. 

  Prostovoljno gasilsko društvo Topole

Topole, 19. februar 2010 – V prostorih gasilnega doma je potekal 62. občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Topole. Na samem začetku občnega zbora so minuto molka namenili preminulim članom. Vse člane, članice in goste je pozdravil predsednik društva Franc Bergant. Sledila je izvolitev delovnega predsedstva ter oddaja poročil članov. Preteklo leto je za gasilce bilo zelo pomembno, saj so praznovali 140 let organiziranega delovanja na slovenskem. Ob tem dogodku je bila tudi proslava s povorko v Metliki. Udeležili so se gasilske olimpijade na Češkem, kjer so se uvrstili na odlično peto mesto. Tudi skozi celo leto so sodelovali pri drugih različnih tekmovanjih, proslavah in prireditvah ter čiščenju okolice. Leto ni moglo mimo  številnih zahtevnih intervencij, požarov, neurja in poplav. S svojo hitrostjo, znanjem in izurjenostjo so pomagali številnim. Velika pohvala gre tudi skupini mladih gasilcev in prav tako članicam, ki so v veliko oporo ostalim članom. Tudi letošnje leto ne bo minilo brez številnih vaj in izobraževanj, ki so potrebni za uspešno delo gasilcev. Člane in goste so nagovorili in čestitali za uspehe: podpredsednik GZ Mengeš Štefan Borin, župan Občine Mengeš Franc Jerič, predsednik PGD Loka Robert Ručigaj, poveljnik PGD Mengeš Tomaž Žargi ter ostali člani sosednjih društev. Ob koncu je bila podelitev priznanj članom za posebne dosežke in dolgoletno delo.

  Športno društvo Loka pri Mengšu

 
Loka pri Mengšu, 19. februar 2010 – V prostorih gasilsko-kulturnega doma je potekal 11. občni zbor ŠD Loka pri Mengšu. Društvo, ki deluje z namenom druženja mladih in manj mladih šteje 135 članov in članic. Pod njihovim okriljem je pet sekcij: šahovska, odbojka na mivki, malonogometna, balinarska in metanje podkve. Na samem začetku občnega zbora je vse člane ter goste pozdravil predsednik društva Matjaž Anžlovar. Sledila je izvolitev delovnega predsedstva, katero mesto so zasedlo: Tomaž Šinko, Brane Urbanc, Dare Purnat, Mirsad Kličič, Marko Jerič in Franc Lagoja. V poročilih, ki so jih podali člani sekcij za preteklo leto je razvidno, da so bili v društvu precej delovni. Organizirali so 16 tekmovanj, izlet v Planico, udeležili so se čistilne akcije, veliko truda so vložili izboljšanju infrastrukture v športnem parku, uredili balinišče, ki ga bodo še letos dokončali ter pridobili svojo novo spletno stran. Posebno pohvalo so namenili igralcem šahovske sekcije, kjer igralci potrebujejo veliko potrpežljivosti in logike. Tudi to leto ne bo nič manj športno: imeli bodo več različnih turnirjev, udeležili se bodo državnega prvenstva, nabavili nogometne in odbojkarske žoge in mivko ter uredili športna igrišča. V svoje društvo želijo privabiti čim več mladih. Ob koncu se je predsednik društva zahvalil vsem članom upravnega odbora, vodjam sekcije, Občini Mengeš, Kulturnemu in Gasilskemu društvu, Vaškem odboru, sponzorjem in donatorjem za vso pomoč in podporo za boljše delovanje društva. Člane Občnega zbora so nagovorili tudi posebni gostje: župan Občine Mengeš Franc Jerič, podžupan Aleš Janežič, predsednik ŠD Patizan Jože Mlakar, predsednik PGD Loka Robert Ručigaj in predsednik KD Antona Loboda Matjaž Loboda.
Fotogalerija...
 

  Otroška maškarada v Loki pri Mengšu

 
Mengeš, 16. februar 2010- KD Antona Lobode Loka pri Mengšu je organiziralo otroško maškarado, ki se je odvijala v športnem parku Loka. Maškare je zabaval čarovnik Stan Vilar,  sledilo je prižiganje kresa ter na to zabava, na kateri ni manjkalo lepih nagrad za najizvirnejše maske, toplih napitkov ter seveda pustnih krofov.
 
 

  Pustno rajanje v Mengšu

 
 
 
 
Mengeš, 13. februar 2010 – Na ploščadi Športnega društva Partizan je bilo na pustno soboto prav živahno. Zbrala se je množica čudovitih mask, obiskali so nas kurenti, zabaval  čarodej Jani pa tudi slastnih krofov ni manjkalo. Če smo z živahnim pustnim rajanjem uspeli privabiti sonce, ki nas je prav lepo ogrelo, smo se potrudili, da s skupnimi močmi odženemo tudi belo zimo.
 
 
 
 
 
 

  Redni letni občni zbor in praznovanje 15 let delovanja
strojnega krožka Pšata-Bistrica

Dobeno nad Mengšem, 13. februar 2010 -Na kmečkem turizmu Blaž, na Dobenem nad Mengšem, je potekal redni letni občni zbor in praznovanje 15 let  delovanja strojnega krožka Pšata-Bistrica. Srečanja se je udeležilo veliko članov in povabljenih gostov. Na samem začetku je gostom in članom predaval strokovnjak Lojze Sreš iz podjetja Bayer. Po končanih predavanjih je vse člane in goste pozdravil predsednik strojnega krožka Stanislav Štebe ter napovedal otvoritev rednega občnega zbora. Sledila je izvolitev delovnega predsedstva, katerega člani so: delovni predsednik Jože Romšak, zapisnikarica Rozalija Gaberšek, člana vertifikacijske komisije Boštjan Gašperlin in Tomaž Bohinc ter ovarovatelja zapisnika Tomaž Petrič in Franc Pogačnik. V nadaljevanju so člani delovnega predsedstva predstavili tudi poročila za leto 2009. Iz poročil je bilo razvidno, da strojni krožek šteje že 138 članov ter, da so bili člani zelo aktivni v prejšnjem letu. Novost, ki so jo letos pridobili, je sprememba naslova društva. Sledile so čestitke vabljenih gostov za dolgoletno ter uspešno delovanje društva. Srečanja se je udeležilo veliko povabljenih gostov, med katerimi so bili: Jože Dular  iz Ministrstva za kmetijstvo, Miran Naglič iz KGZS, Jože Benec iz Kmetijsko-gospodarskega zavoda Ljubljana, predsednik Zveze strojnih krožkov Vili Grobelnik, direktor KGZ Cerklje Miro Jenko, Tone Jagodic in Mirko Kosi. Člane in goste je pozdravil in nagovoril tudi podžupan Občine Mengeš, Jože Vahtar. Po končani razpravi je sledila podelitev priznanj za uspešna, aktivna ter večletna dela posameznikov. Ob samem zaključku se je predsednik Stanislav Štebe zahvalil vsem povabljenim gostom in članom ter jih povabil še na neuradni del srečanja-veselo praznovanje 15 let delovanja strojnega krožka. 
 

57. občni zbor Planinskega društva Janez Trdina Mengeš

 
 
Mengeš, 12. februar 2010 – Na Mengeški koči se je zbralo 60 članov in članic, ki so se udeležili 57. občnega zbora Planinskega društva Janez Trdina Mengeš. Vse goste, člane in pohodnike je na samem začetku prijazno pozdravil predsednik društva, Miro Šušteršič. Pred uradnim delom občnega zbora so si zbrani lahko ogledali fotografije s pohoda na Himalajsko gorje, katerega se je udeležil tudi eden od članov, Metod Škarja. Sledila je izvolitev organov občnega zbora, katerega mesto so zasedli: delovni predsednik Franc Zabret, člana Igor Šuštar in Marjanca Petrina. Po poročilih, ki so jih podali vodje odsekov je bilo razvidno, da so v društvu v preteklem letu bili precej pohodniški in aktivni. Med člani upokojencev so si celo spesnili svojo pohodniško himno. Tudi za letošnje leto imajo v planu veliko izletov, pohodov in taborov po celi naši lepi hriboviti deželi.Seveda vabijo tudi nove člane, da se jim pridružijo in uživajo v naravi. Planince je pozdravil tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič, ter pohvalil njihovo aktivnost, posebej pa delo z mladino. Njegovim besedam se je pridružil tudi podžupan Jože Vahtar in kot član Lovske družine zaželel veliko uživanja v naravi. Ob koncu je vse skupaj Franc Zabret v imenu Turističnega društva pozval, da se vključijo v spomladansko čistilno akcijo v občini Mengeš s katero bodo pripomogli do lepše in bolj čiste narave.
Fotogalerija...
 

  Slavnostna akademija v počastitev kulturnega praznika

 
Mengeš, 7. februar 2010Zveza kulturnih društev Mengeš in Osnovna šola Mengeš sta v počastitev kulturnega praznika in spomina na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, pripravila slavnostno akademijo v Kulturnem domu Mengeš. Ob tej priložnosti so podelili tudi priznanja na kulturnem področju za leto 2010. Le ta so si prislužili: Handi Behrič, Franci Veider, Moški komorni zbor Mengeški zvon, Lojze Pišek in Drago Plevel. Posebna gostja ter slavnostna govornica, slovenska igralka in dobitnica Prešernovega priznanja za življenjsko delo je bila Štefka Drolc. Program so popestrili: MePZ Svoboda Mengeš, Nonet Vigred, KD Stoji učilna, KD France Jelovšek, KD Antona Loboda,  Mengeški zvon, Harmonikarska sekcija in otroci Osnovne šole Mengeš. Prešernove poezije je recitirala Nataša Vrhovnik Jerič.
 
 

Smučarsko društvo Mengeš organiziralo Pokal Občine Mengeš v veleslalomu

Mengeš, 7. februar 2010 - Smučarsko društvo Mengeš je organiziralo prijetno športno druženje v veleslalomu. Kljub turobnemu vremenu in mrazu, se je Pokala udeležilo kar nekaj ljudi. Med najmlajšimi je prvo mesto zasedel Mark Pavrič,  drugo mesto pa Gašper Sitar. Med najstarejšimi tekmovalci pa je prvo mesto zasedel Janez Štrubelj. Najhitreje sta progo prevozila Mateja Rovanšek in Boštjan Majcen.
Sponzor tekmovanja je bila Občina Mengeš.
 
 
 

  120. redni občni zbor PGD Mengeš

Mengeš, 06. februar 2009 – V preddverju Kulturnega doma Mengeš je potekal 120. redni občni zbor Prostovoljnega Gasilskega društva Mengeš. Srečanje, katerega se je poleg gostov in članov udeležilo število gasilcev tudi iz drugih občin je bilo zelo slovesno. Društvo namreč letos praznuje 120-letnico. Na samem začetku je vse člane in članice ter goste pozdravil predsednik društva Tone Kosec. Po minuti molka v spomin na preminule gasilce je predlagal izvolitev delovnega predsedstva, katerega mesto so zasedli: Jože Žargi, Franc Blejc in Justa Koželj. V poročilu, ki ga je podal poveljnik Tomaž Žargi je razvidno, da so gasilci bili precej aktivni: udeležili so se izobraževanj, usposabljanja ter strokovnih izletov, ki so zelo pomembni za njihovo dobro, uspešno delo. Sodelovali so pri žalnih komemoracijah, redarski službi, požarni straži, tekmovanjih, dovozu vode, čiščenju asfaltnih površin, v oktobru-mesecu požarne varnosti organizirali predstavitve v vrtcih in šolah. Opomnil je tudi kako je pomembno sodelovanje tako mladine kot veteranov, ker s skupnimi močmi delujejo lažje. Tudi  v letošnjem letu bodo zelo delovni: poleg reševanj iz požarov in nesreč se bodo udeležili tekmovanj, čistilnih akcij, posvetili se bodo delu z mladino, poskrbeli za redno vzdrževanje gasilskih vozil, doma in okolice, sodelovali na Mihaelovem sejmu ter nabavili novo brizgalno prikolico z opremo. Letos se jim je pridružil tudi nov član, Jure Posavec. Sledile so čestitke gostov za dolgoletno ter uspešno delovanje društva. Po končani razpravi je bila podelitev priznanj za uspešna, aktivna, večletna dela posameznikov. Ob samem zaključku se je predsednik društva Tone Kosec zahvalil vsem, ki so bili aktivni ter povedal, da gasilce čaka še veliko dela.
NA POMOČ!
Fotogalerija...
 

Smučarsko skakalni klub Mengeš organiziral 12. Memorial

 
Mengeš, 6. februar 2010 - Smučarsko skakalni klub Mengeš je na skakalnici v Mengšu organiziral Pokal Cockta za najmlajše v kategorijah dečkov do 9, 10 in 11 let ter najmlajših deklic. Tekma je bila posvečena tudi 12. Memorialu, spominu na preminule skakalce v prometni nesreči pri Naklem. Blestel je domačin David Korošec, ki je v svoji kategoriji zasedel odlično drugo mesto. S svojo prvo pravo tekmo pa je začel tudi devetletni Marcel Ručigaj, ki mu je uspelo premagati nekaj sotekmovalcev. 
 
 

  18. Skupščina Kulturnega društva Mihaelov sejem

Mengeš,  3. februar 2010 – V prostorih Gasilsko – godbenega doma se je odvijala 18. skupščina Kulturnega društva Mihaelov sejem.Društvo, ki ga je do polnoletnosti pripeljal Štefan Borin, kot mu mengšani pravijo "gonilna sila društva" združujejo še tri sekcije: Pritrkovalska, Harmonikarska in Orgličarska. Po uvodnem pozdravu predsednika društva Štefana Borina je sledila izvolitev organov skupščine, katero mesto so zasedli: Franc Zabret, Ida Ulčar, Stane Šimenc in Matjaž Repnik. Iz poročil, ki so ga podali člani društva je razvidno, da je preteklo leto bilo precej glasbeno in uspešno.Na 13. festivalu koračnic,katerega so izvedli ob 125. obletnici Mengeške godbe je skladba Primoža Kosca bila izbrana za najboljšo in bo letos obvezna za vse nastopajoče godbe. Tudi Mihaelov sejem je bil uspešen in zelo obiskan.Poleg nastopov katere so imeli so izdali tudi dve CD plošči: Harmonikarji in Ansambel Kosci. Letošnje leto bo prav tako zelo delavno.Sekcije bodo imele redne vaje, veliko nastopov, organizirali bodo 18. Mihaelov sejem in 14. festival koračnic.V svojem govoru se je Štefan Borin zahvalil Občini Mengeš, KD – Mengeški godbi, TD Mengeš, JSKD RS in Pavletu Pevcu, GZ Mengeš, Tabornikom, PGD Mengeš in vsem članom za prispevke k realizaciji zadanih si nalog. V društvo sta pristopila še dva nova člana: Pavel Veider in Ivan Kenda.Za vse dosežke je društvu čestital tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič.Veliko delovnih uspehov jim je zaželela tudi predsednica Turističnega društva Zorka Požar.
 

Občni zbor Društva upokojencev Mengeš

 
Mengeš, 27. marec 2010- V prostorih Osnovne šole Mengeš je potekal redni letni zbor Društva upokojencev Mengeš, ki združuje članice in člane iz Mengša, Dobenega, Topol,  Mengeške Loke in Trzina. Društvo upokojencev Mengeš deluje že 56 let in šteje 660 članov ter spada med bolj aktivna društva v občini. V sklopu društva delujejo sledeče sekcije: pohodniki, izletniki, kolesarji, balinarji in ženska rekreacija, tako da se za vsakega najde nekaj koristnega. Za prijetno vzdušje je že na samem začetku občnega zbora poskrbela Mengeška godba-Veterani. Uvodni govor je imel predsednik društva Janez Šuštar, vse prisotne in goste je prijazno pozdravil, sledila je redna točka dnevnega reda: izvolitev delovnega predsedstva. Mesto delovnega podpredsednika je pripadlo Alojzu Janežièu, mesto zapisnikarja je pripadalo Francki Trobec ter člana odbora: Jože Niederwanger in Ana Hribar. Sledil je sprejem razrešnice dosedanjih organov upravljanja društva ter izvolitev novih. Sledila so poročila za leto 2009 ter pozdrav gostov, med katerimi je bil tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič, ki je vsem skupaj zaželel veliko zdravja, da se bodo lahko udeležili čim več izletov in aktivnosti tudi v tem letu.

50.Območno srečanje odraslih pevskih zborov

 
 
Mengeš, 26.marec 2010-V Kulturnem domu v Mengšu je potekalo 50. Območno srečanje odraslih pevskih zborov pod okriljem Pavla Pevca, vodje Območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti Domžale. Srečanje je bilo izvedeno v sodelovanju z Zvezama kulturnih društev občin Domžale in Mengeš, občinami Domžale, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin ter Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Na srečanju se je predstavilo veliko zborov, tako ženskih, moških, kot tudi mešanih zborov. Iz Mengša smo imeli tri zbore in sicer: mešani pevski zbor Svoboda Mengeš, komorni moški zbor Lek ter novo ustanovljeni komorni zbor Vox Camerata pod okriljem zborovodkinje Nane Weber. Program je odlično povezovala Marta Starbek Potočan. Gledalci so bili na koncu srečanja zelo zadovoljni, kar so pokazali tudi z velikim aplavzom.
 

Občni zbor Smučarskega društva Mengeš

 
Mengeš, 26.marec 2010-V teniški brunarici je potekal občni zbor smučarskega društva, ki bo letos praznoval že 40 letnico svojega obstoja. Po uvodnem pozdravu predsednika Iztoka Mavra, je sledila izvolitev delovnega predsedstva. Člane je pozdravil župan Občine Mengeš, Franc Jerič, ter jim v svojem govoru obljubil, da se bodo kmalu preselili v svoje nove prostore. Člane je nagovoril in pozdravil tudi podžupan Občine Mengeš, Aleš Janežič, ter v svojem govoru še enkrat svetoval društvu, da naj spremlja razpise ter se na njih tudi odziva, saj tako lahko pridejo do večjih sredstev.
 
 
 
 

Občni zbor ZKD

 
Mengeš, 24. marec 2010 - V prostorih Gasilsko-kulturnega doma je potekala skupščina Zveze kulturnih društev občine Mengeš. Vse navzoče je prijazno pozdravil podžupan in predsednik Zveze kulturnih društev Jože Vahtar. V nagovoru je izpostavil možnost prijave društev na različne razpise kot dodatnega vir financiranja društva. Sledila je izvolitev delovnega predsedstva:  mesto predsednika je zasedel Štefan Borin, mesto zapisnikarja Silva Drešar ter člana Ana Kešnar in Franci Žun. Na koncu svojega govora, je predsednik izrazil še veliko željo v moči povezovanja, sodelovanja in skupnih projektih. Poudaril je, da je potrebno predvsem mladim pokazati pot do dobrin ljubiteljske kulture in jih usmerjati v to delo. Goste in udeležence občnega zbora je nagovoril in pozdravil tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič.
 
 

  Občni zbor Športnega društva Topole

Topole, 20. marec 2010- Prostori Gasilnega doma Topole so bili športno obarvani. Potekal je Občni zbor Športnega društva. Vse člane in goste je pozdravil predsednik društva Miran Grilc. Sledila je izvolitev delovnih organov, katerega mesto so zasedli: Tone Kustel, Janez Kosec, Blaž Patarčec in Miran Grilc. V poročilu za preteklo leto, katerega je podal predsednik Miran Grilc je razvidno, da je društvo, ki deluje četrto leto zelo dejavno. Poleg rekreacije in druženja so priredili tekmovanja, izvedli nekaj pohodov od teh že tradicionalnega na Rašico, pripravili drsališče ter sankaško progo. Zanimanje je bilo precejšnje. Za mlade so pripravili vesele urice na katerih so jih seznanili z različnimi športi, kot so košarka, nogomet, odbojka ter varna vožnja s kolesi. Udeležili so se čistilne akcije, uredili brunarico in njeno okolico. Sedaj se udeležujejo že tradicionalnih tekmovanj, kot so: odbojka na mivki, Motoristično tekmovanje v spretnostni vožnji s starodobnimi vozili in kolesi, košarka in namizni tenis. V svojih štirih letih so opravili na tisoče ur prostovoljnega dela. Tudi za letošnje leto imajo že pripravljenih zelo veliko dejavnosti in aktivnosti. Na občnem zboru je prišlo tudi do zamenjave organov v društvu, mesto predsednika je sedaj prevzel Blaž Patarčec, Miran Gril pa bo opravljal delo tajnika. Ob koncu Občnega zbora je bila podelitev posebnih zahval za vso pomoč društvu.
Fotogalerija...

  Občni zbor Gasilske zveze Mengeš

Loka pri Mengšu, 19. marec 2010 – V prostorih gasilsko-kulturnega doma je potekal Občni zbor Gasilske zveze Mengeš. Po uvodnem pozdravu predsednika gasilske zveze, Janeza Koncilije je sledila izvolitev delovnih organov, katerega mesto so zasedli: Robert Ručigaj, Franc Bergant, Janez Koncilija in Tone Kosec. V obsežnem poročilu za preteklo leto, ki ga je podal predsednik je razvidno, da so gasilci bili aktivni tako na lokalnem, kot na nivoju regije, državnem in mednarodnem nivoju. S svojim znanjem in hitrim posredovanjem so zaznamovali uspešnost svojih intervencij.  Gasilska zveza Mengeš je bila v letu 2009 organizator dveh pomembnih srečanj in sicer srečanja Društev mladi gasilec za regijo Ljubljana III skupaj z Osnovno šolo Mengeš in pa srečanja veteranov regije Ljubljana III, na katerem je bila rekordna udeležba, saj je bilo v tekmovalnem in splošnem delu združenih preko 400 starejših gasilk in gasilcev. Skozi vse leto se je odvijalo organizirano druženje mladih, ki je potekalo v različnih učnih delavnicah, sodelovanju ekip na kvizih v okviru GZ in regije, srečanju Društev mladi gasilec na nivoju GZ in regije pa tudi na državnem tekmovanju. Posebno pozornost so mladim posvetili v oktobru, mesecu požarne varnosti, ko se je odvijalo vrsto aktivnosti v društvih in šoli Mengeš.

  Redni občni zbor Športnega društva Partizan

Mengeš, 19. marec 2010 – Športno društvo Partizan je organiziralo redni občni zbor, ki je potekal v prostorih telovadnice društva. Vse člane in goste je na samem začetku pozdravil predsednik društva, Jože Mlakar. Sledila je izvolitev delovnih organov, katera mesta so zasedli: Franc Zabret, Fanči Rozman, Darinka Hribar in Marjanca Lavrič. V poročilu za preteklo leto, ki ga je podal sam predsednik društva Jože Mlakar, je razvidno da so člani vseh sekcij več kot aktivni. Redno se udeležujejo vadb, kar se seveda tudi vidi po uspešnih rezultatih na različnih tekmovanjih. V mesecu februarju so organizirali tudi seminar za sodnike namiznega tenisa. Šestnajst članov društva je uspešno opravilo teoretični in praktični del izpita in pridobilo naziv namiznoteniški sodnik. Sedaj imajo 27 sodnikov, 8 republiških in 1 mednarodnega. Naziv mednarodnega sodnika je pridobil Janez Stibrič.
 

Občni zbor teniške sekcije

 
Mengeš, 18.marec 2010-V teniški brunarici je potekal občni zbor teniške sekcije. Po uvodnem pozdravu predsednika Marjana Mušiča, je sledila izvolitev delovnega predsedstva, katerega člani so: delovni predsednik Franc Zabret, tajnik Leo Jerič, blagajnik Franc Rahne ter člani Marjan Resnik, Igor Maver, Filip Vrhovnik, Sašo Stergar in Teja Jenčič. Sledila je ustanovitev Teniškega kluba Mengeš ter sprejetje statuta za delovenje kluba. Slišali smo tudi program dela za leto 2010, iz katerega je razvidno, da bo klub zelo dejaven, saj bo organiziral klubske turnirje, turnir med Velikim Mengšom in Malim Mengšom, ter tudi letos bo veliko dela posvečenega mladim, za kar skrbi, na žalost, le edina predstavnica ženskega spola, Teja Jenčič. Udeležence in člane društva je pozdravil župan Občine Mengeš, Franc Jerič, ki jim je v svojem govoru zaželel uspešno samostojno pot. Čane in vabljene goste je pozdravil tudi podžupan Občine Mengeš, Aleš Janežič.  
 

 
Občni zbor KD Svoboda

 
Mengeš, 12.marec 2010-V prostorih stare knjižnice, je potekal redni letni občni zbor Kulturnega društva Svoboda. Člane in goste je pozdravil in predsednik društva, Edo Reven, nato je sledila izvolitev organov občnega zbora. Mesto delovnega predsednika je zasedla Germana Leben, člana Franc Meglič in Zoran Jagodič, mesto zapisnikarja pa je pripadalo Justini Koželj. Novost, ki so jo na tem občnem zboru izpostavili je, da so ustanovili nov komorni zbor, ki bo deloval kot samostojna sekcija. To je že četrta aktivna sekcija v okviru KD Svoboda. Iz poročila, ki ga je podal predsednik društva, Edo Reven, je bilo razvidno, da je bilo društvo v preteklem letu precej delovno, predvsem mešani pevski zbor je imel veliko napornega dela, saj so se kar 5x predstavili v oddaji »Spet doma« in tako predstavili Mengeš, kot glasbeno mesto. Tudi letos bo društvo zelo delovno in aktivno, saj imajo par nastopov obljubljenih tudi v sosednjih državah. Člane in goste je pozdravil tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič ter jim zaželel tako uspešno delo še naprej in veliko kulturnih dogodkov.

Redni letni Občni zbor Smučarsko skakalnega društva Mengeš

 
Mengeš, 12.3.2010-V prostorih Gasilsko-godbenega doma je potekal redni letni občni zbor smučarsko skakalnega kluba Mengeš. Otvoritev občnega zbora se je pričela s pozdravom predsednika društva Matja Šarca. Sledila je izvolitev organov občnega zbora, katerega mesto so zavzeli: delovni predsednik Franc Žun, člana Jan Tomazin in Aleš Rode, mesto zapisnikarja pa je pripadalo Darinki Pibernik. Sledila so poročila za preteklo in tekoče leto. Poleg članov, tekmovalcev in somišljenikov, so se občnega zbora udeležilin tudi, župan Občine Mengeš, Franc Jerič, podžupan Občine Mengeš, Aleš Janežič, častna člana Brane Šuštar in Aleš Selak ter predstavnik Smučarke zveze Slovenije Mitja Letnar.
 

Dobrodelna prireditev Šolskega sklada OŠ Mengeš "SONCE ZA VSE"

 
Mengeš, 11.marec 2010- V kulturnem domu Mengeš je Šolski Sklad Osnovne šole Mengeš organiziral dobrodelno prireditev »Sonce za vse« v podporo šolskemu skladu.
 
Letošnja glasbeno-plesna prireditev »Sonce za vse« je bila še posebno zanimiva, saj se jo je udeležilo veliko znanih gostov, predvsem pevcev in glasbenih skupin. V nagovoru gostje prireditve, gospe Milene Zupančič, smo slišali, kako pomembna je družina, odnosi v družini, predvsem pa to, da si vsi otroci zaslužijo srečo, kljub temu, da so ostali brez staršev. Predvsem so se dotaknila srca vseh v dvorani besede otrok brez staršev, s katerimi so opisali, zakaj si zaslužijo srečo, tako, kot ostali otroci, ki imajo svoje starše. Na koncu svojega govora, nam je Milena Zupančič prebrala še 3 čudovite pesmi, ki opisujejo otroka in njegove misli.
 
Prireditve sta se udeležila tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič in ravnatelj Osnovne šole Mengeš, Milan Burkeljca.
 
 

Mengšanom bronasta medalja na državnem članskem prvenstvu v namiznem tenisu

 
Cerknica, 6. in 7. marec 2010- Andraž Avbelj in Klemen Jazbič (Edigs Mengeš) sta osvojila bronasto medaljo v moških dvojicah – v četrtfinalu sta se pomerila s favorizirano dvojico Zafoštnik/Slodej in zmagala s 3:0, v polfinalu pa sta morala priznati premoč prekmurski navezi Ropoša/Škraban, proti katerima sta izgubila z 1:3. Iz mengeškega namiznoteniškega kluba so na državnem prvenstvu, ki je potekalo v Cerknici, poleg že omenjenega Andraža in Klemna, nastopili še David Orešnik in Matjaž Osolin v moški ter Kaja Skok in Neža Špenko v ženski konkurenci. Mengeške predstavnike so vodili trenerji Gregor Gostiša, Luka Pirš in Jože Mlakar. Tehnični delegat namiznoteniške zveze Slovenije na tekmovanju pa je bil Janez Stibrič.

 

  Gregorjevo v Loki pri Mengšu


Loka pri Mengšu, 11. marec 2010 - Na predvečer svetega Gregorja so otroci skupaj s člani KD Antona Lobode, spuščali po Pšati v Loki pri kamnitem mostu, različno oblikovane ladjice iz papirja in lesa v katere so dali prižgane svečke. Najboljše so bile nagrajene.
 
 

  Gregorjevo v Mengšu

  
 
Mengeš, 11. marec 2010 - Člani KD Franca Jelovška so skupaj z otroki na večer pred Gregorjevim, pri Bognarjevem mostu v Pristavi v Mengšu spuščali ladjice po Pšati. Vse ladjice so bile narejene iz okolju prijaznih materialov. Najlepše so bile tudi nagrajene.
 
 

  17. Redni občni zbor KD Franca Jelovška Mengeš

Mengeš, 9. marec 2010 - Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš je organiziralo 17. redni občni zbor. Po pozdravnem nagovoru predsednika društva, Petra Škrlepa, je sledila izvolitev organov občnega zbora, katerega mesto so zasedli: predsednik Janez Škrlep, člana: Nika Mušič in Gašper Mahnič ter zapisnikar Viljem Marjan Hribar. Sledila so poročila društev, iz katerih je bilo razvidno, da je bilo društvo v preteklem letu zelo aktivno, delovno in tudi uspešno. Člane in goste je pozdravil tudi podžupan Občine Mengeš, Jože Vahtar, ki je v svojem govoru čestital članom za uspešno delovanje ter jim zaželel veliko uspešnega dela še naprej. V nadaljevanju je sledil sprejem delovnega in finančnega plana za leto 2010, iz katerega je bilo razvidno, da ima društvo tudi v tem letu mnogo načrtov in delovnih aktivnosti. Goste in člane je pozdravil tudi predsednik čebelarskega društva Mengeš, Jože Boštjančič.
 

  Praznovanje v Domu počitka Mengeš

Mengeš, 9. marec 2010 – Danes je bilo v Domu počitka Mengeš ponovno veselo, saj je njihova stanovalka Matilda Urbanija praznovala svoj 90. rojstni dan. Ob tej priložnosti so ji zaposleni v Domu pripravili posebno presenečenje, zapele so ji tudi članice Pevskega zbora oskrbovank. Veliko zdravja in dobrega počutja je gospe Matildi zaželela direktorica Doma počitka, Irena Gričar. Njenim željam sta se pridružila župan Občine Mengeš Franc Jerič in župan Občine Moravče, Martin Rebolj. Gospa Matilda je stanovalka v domu že sedem let, rojena pa je bila v Goričici pri Moravčah kot osmi otrok. Po končani šoli se je zaposlila v tovarni Tosama. Poleg službe je rada delala tudi na polju. Njen hobi je bila harmonika. Sedaj se rada udeležuje prireditev, ki jih organizirajo v Domu. 
 
 

  Kolesarsko društvo Mengeš

Mengeš, 6. marec 2010 – Kolesarsko društvo, ki letos praznuje svojo 25. letnico delovanja, je organiziralo redni občni zbor. Po uvodnem pozdravu predsednika društva Primoža Jeretina, je sledila izvolitev delovnih organov, katerega mesto so zasedli: predsednik Marjan Urbanija, tajnica Saša Jeretina, blagajnik Nina Muhvič. Društvo, ki šteje 75 članov je zelo aktivno, kar je razvidno tudi iz poročila za preteklo leto, ki ga je podal predsednik društva. Organizirali so tekmo na Mengeško kočo, sodelovali pri spomladanski čistilni akciji, odpravili se na kolesarski trim izlet, udeležili so se maratonov, državnega in svetovnega prvenstva. Tudi rezultati, ki so bili doseženi so zelo uspešni. Tudi plani za letošnje leto so zelo športno zastavljeni. Poleg številnih dirk, kolesarskih izletov, športnih prireditev se bodo udeležili Svetovnega prvenstva. Želijo si tudi pridobiti nove drese z oznako Občine Mengeš. Člane in goste je pozdravil tudi podžupan Občine Mengeš, Aleš Janežič, ki je ob spodbudnih besedah in poudarku na delu z mladino, imel to priložnost podeliti posebna priznanja petim članom, kateri so v društvu aktivni od samega začetka delovanja: Ciril Porenta, Niko Urankar, Franc Zabret, Zvone Uršič, Bojan Hribar. Posebne pohvale je bila deležna najmlajša članica Katja Jeretina, ki je osvojila zlato medaljo v šolskem državnem prvenstvu. Predsednik se je ob koncu še posebej zahvalil Občini Mengeš za vso pomoč in podporo društvu.

126. občni zbor KD Mengeška godba

Mengeš, 5. marec 2010 – V prostorih Gasilsko–godbenega doma je potekal redni občni zbor članov Mengeške godbe. Na samem začetku je vse skupaj prijazno pozdravil predsednik društva Dejan Kovač. Sledila je izvolitev delovnega predsedstva, katerega mesto so zasedli: Franc Žun, Robert Požar in Nina Reščič. Iz poročil za preteklo leto, ki sta jih podala Lado Kosec in Dejan Kovač je bilo razvidno, da je godbo poleg številnih nastopov, koncertov in vaj, zaznamovala jubilejna 125. letnica in izid nove CD plošče. Društvo je delalo precej aktivno. Tudi za letošnje leto se jim obetajo številni tradicionalni nastopi, nekaj tudi v tujini. S prijateljskimi godbami v Sloveniji pa bodo tudi  začeli snemati CD ploščo z zabavno glasbo. Med svoje vrste so sprejeli dva nova mlada člana: Anžeta Marinkota in Klemena Kogovška. O zelo aktivnem delu Veteranske sekcije, ki letos praznuje 10-letnico sta poročala člana Vinko Sitar in Marjan Trobec.  Člane in goste sta pozdravila in čestitala za uspešna dela župan Občine Mengeš Franc Jerič in podžupan Jože Vahtar. Sledili so jima: predsednica TD Mengeš Zorka Požar, predsednik društva Mihaelov sejem Štefan Borin, poveljnik GZ Mengeš France Hribar in ostali povabljeni gostje. 

  50. Občni zbor Turističnega društva Mengeš

Mengeš, 4.marec 2010 – V prostorih Gasilsko – godbenega doma se je odvijal 50. redni letni občni zbor Turističnega društva Mengeš. Društvu, ki letos praznuje »svojega abrahama«, predseduje predsednica društva Zorka Požar. Društvo šteje zelo veliko članov, kar kaže tudi na to, da je bil ta občni zbor eden izmed najbolj obiskanih.  Po uvodnem pozdravu predsednice društva, je sledila izvolitev organov občnega zbora, katerega mesto so zasedli: predsednik Franc Zabret, člana Franca Trobec in Srečo Hribar, zapisnikarica Minka Pavrič ter overovatelja zapisnika Joži Per in Tone Benda. Predsednica društva se je v svojem govoru zahvalila Občini Mengeš za nove prostore ter za vso njihovo pomoč v preteklem letu. Zahvalila se je tudi Osnovni šoli Mengeš za odlično sodelovanje in si želi, da bi tako sodelovali še naprej. Sledila sta izvolitev delovnega in finančnega plana za leto 2010. Člani društva so zelo veseli na pridobitev novega mlajšega člana, Urbana Ropotarja, urednika Mengšana. Za vse dosežke je društvu čestital tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič. Člane in goste je pozdravil tudi podžupan Občine Mengeš Jože Vahtar ter jim v svojem govoru predstavil načrte povezane s turizmom za prihodnja leta. Občnega zbora se je udeležilo tudi veliko povabljenih gostov, ki so se v svojih govorih zahvalili za odlično sodelovanje s Turističnim društvom ter jim čestitali za uspešno delovanje.

11. Redni občni zbor Likovnega društva Mengeš

Mengeš, 3.marec 2010-Likovno društvo Mengeš je organiziralo 11. redni letni občni zbor. Po uvodnem pozdravu  predsednice društva Leonide Goropevšek Kočar, je sledila izvolitev organov občnega zbora, katerega člani so: predsednica Dora Blejec ter članici Helena Testen in Helena Rems.  V poročilu za leto 2009 je predsednica društva povedala, da so bili zelo delovni, aktivni in uspešni, saj so prejeli kar nekaj priznanj. Zahvalila se je Občini Mengeš za nove prostore, v katere so bodo preselili v že naslednjih mesecih. Udeležence in člane društva je pozdravil župan Občine Mengeš, Franc Jerič, ki se je v svojem govoru zahvalil vsem članom ter jim zaželel še tako uspešno delo v tekočem letu. Člane in vabljene goste sta pozdravila tudi podžupan Občine Mengeš, Jože Vahtar in predsednica Turističnega društva Mengeš, Zorka Požar. V nadaljevanju so sprejeli še delovni in finančni plan za leto 2010 ter spremembo statuta. 
 

  Osnovna šola Mengeš na tekmovanju »Turizmu pomaga lastna glava« osvojila
odlično srebrno priznanje

Ljubljana, 2. marec 2010 - Učenci OŠ Mengeš so se udeležili tekmovanja »Turizmu pomaga lastna glava«, ki je potekalo v Mercatorjevem centru v Šiški. Učenci so pod vodstvom glavnih dveh mentoric projekta, Ljubice Rožman in Dragomire Železnikar, predstavili svojo turistično nalogo TRDINOVA LITERARNO-ETNOLOŠKA POT in NI VSAK BIZGEC NAŠ BIZGEC. Za zmago se je potegovalo več osnovnih šol iz različnih krajev, ki so svoja dela predstavljale obiskovalcem vsaka na svoji stojnici. Učence so prišli podpirati tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič, ravnatelj OŠ Mengeš, Milan Burkeljca ter predsednica Turističnega društva Mengeš, Zorka Požar. Glede na to, da je bila konkurenca zelo velika, so se učenci odlično odrezali in na koncu je OŠ Mengeš osvojila odlično srebrno priznanje. 
 

  Odprto prvenstvo Občine Mengeš v veleslalomu

Kobla, 28. februar 2010 - Tokratno odprto prvenstvo Občine Mengeš je potekalo na Kobli. Vreme sicer ni bilo tako zelo naklonjeno tekmovalcem, saj je bilo oblačno z močnim vetrom. Ob 11 uri je »štarter« na progo »spustil« najmlajše tekmovalce in hud boj se je pričel. Razen nekaj odstopov, ki so bili predvsem posledica prevelike želje po zmagi, je 78 tekmovalcev in tekmovalk uspešno prevozilo nekoliko daljši in kar zahteven veleslalom. Na uradni podelitvi je predsednik Smučarskega društva Iztok Maver s pomočjo podžupana občine Mengeš, Aleša Janežiča najboljšim trem po posameznih kategorijah podelil kolajne, vsem najmlajšim in tistim, ki so osvojili 4 – 6 mesto pa diplome. Pokala sta prejela tudi najhitrejša tekmovalka Damjana Strehovec in tekmovalec Tadej Prebil. Vsi udeleženci so prejeli tudi praktična darila, ki so jih prispevali sponzorji. Vsem sponzorjem se najlepše zahvaljujejo.

  Postavitev mlaja v Mengšu

Mengeš, 23. april 2010 - Danes so gasilci že tradicionalno postavljali praznični mlaj, ki bo ponosno stal v Mengšu, pred gasilskim domom, vse do Dneva državnosti. Postavljanje mlaja je potekalo ročno ter pod vodstvom Štefana Borina. Pri postavljanju mlaja so sodelovali gasilci iz Mengša, Loke in Topol. Vsako leto pripada čast odgovornosti za postavitev mlaja različnim prostovoljnim gasilskim društvom v Občini Mengeš in letos je ta čast pripadala prostovoljnemu gasilskemu društvu Topole ki je svojo nalogo opravil odlično.
 
 
 

Regionalni projekt vodooskrbe v Občini Domžale, Mengeš in Trzin
Mengeš, 20.april 2010-Za Občino Mengeš je to pomemben datum, saj je na ta dan prišlo do podpisa Pisma o nameri za priklop vodooskrbe Občine Mengeš na centralni domžalski vodovodni sistem. Podpis je potekal med županom Občine Mengeš, Francem Jeričem, županom Občine Domžal, Tonijem Dragarjem ter županom Občine Trzin, Tonetom Peršakom. Vse tri občine so se hkrati, ko so podpisale pismo, zavezale tudi, da bodo pristopile k regionalnem projektu izgradnje novih dolomitskih vrtin iz katerih se bodo v prihodnje napajale vse tri občine. Po besedah župana Tonija Dragarja, naj bi s tem projektom pridobile vse tri občine, obstoječa infrastruktura je na območju Občine Mengeš, ki se bo po izgradnji obvoznice tudi priklopila. Omenil je še, da so za Občino Domžale in Občino Trzin  pomembne za prihodnost dolomitske vrtine, saj je voda ena tistih dobrin, ki ne bo več neomejena. Župan Tone Peršak je povedal, da so obljubo o zdravi pitni vodi iz dolomitskih vrtin podali že pred časom. 
Župan Franc Jerič pa je ob podpisu pisma povedal: »Za Občino Mengeš je sistem na dolomitskih vrtinah del strategije projekta, ki se pripravlja in eden prvih korakov tega projekta, da tudi Občina Mengeš omogoči svojim prebivalcem zadostno količino zdrave, čiste vode.«  

  Očistimo Slovenijo v enem dnevu

Mengeš, 17. april 2010 – Dan, katerega si bo zatisnilo v spomin veliko ljudi, tistih, ki so stopili skupaj, zavihali rokave in pokazali, da je v slogi moč. Veliko število ljudi, ki jim ni vseeno za okolje v katerem živijo se je udeležilo VSESLOVENSKE ČISTILNE AKCIJE – »Očistimo Slovenijo v enem dnevu«. Cilj akcije se bil povezati čim več prostovoljcev, združiti vse ekološke spomladanske akcije na en dan, odstraniti najmanj 20.000 ton ilegalno vrženih odpadkov ter izboljšati odnos do ravnanja z odpadki. Akcije so se udeležili tudi v občini Mengeš, kjer so skupaj s Turističnim društvom popisali 41 divjih odlagališč. V sobotnih jutranjih urah se je zbralo več kot 400 prostovoljcev, ki so zbrali cca 90 m3 odpadkov. Ob koncu čistilne akcije so se vsi skupaj zbrali pri Športnem parku v Loki pri Mengšu, kjer jih je s toplo malico počastil župan Občine Mengeš.
 

  Blagoslov motoristov

Mengeš, 17. april 2010 – Pred cerkvijo je potekal že tradicionalen blagoslov motoristov, ki ga je vodil mengeški župnik Janez Avsenik. Številnim zbranim motoristom je zaželel tudi varno vožnjo in obilo lepih trenutkov. Lepo vreme je privabilo letos motoriste še v večjem številu, kot lansko leto.
 
 
 

  Šola tako in drugače

Mengeš, 8. april 2010 – V nabito polni dvorani Kulturnega doma je potekala že tradicionalna prireditev Šola tako in drugače, na kateri so učenci in učenke Osnovne šole Mengeš pokazali svojo ustvarjalnost. Letošnja osrednja tema je bila Spoznajmo Slovenijo, kjer so z glasbo in pesmijo predstavili različne pokrajine naše dežele. Poseben gost prireditve je bil slovenski vrhunski športnik, biatlonec in dvakratni olimpijec, Klemen Bauer. Prav prijazno in športno je pozdravil otroke in jih v svojem govoru spodbujal naj se tudi sami čim več udeležujejo športnih aktivnosti. Ob samem koncu prireditve je otroke in vse goste pozdravil tudi ravnatelj Osnovne šole Mengeš, Milan Burkeljca in se iskreno zahvalil vsem učiteljicam in učiteljem, ki podpirajo in spodbujajo otroke k ustvarjalnosti.       
 
 
 

12 urni maraton v metanju podkev

   
Mengeš, 29.5.2010- Balinarski klub Mengeš je letos prvič, v času praznovanja občinskega praznika, organiziral 12 urni maraton v metanju podkev. Lepo vreme je poskrbelo, da se je maratona udeležilo veliko navdušencev metanja podkev in seveda tudi veliko število obiskovalcev.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Slavnostna seja Občinskega sveta OM in koncert veteranov Mengeške godbe

Mengeš, 28. maj 2010 – V Kulturnem domu Mengeš je v sklopu občinskega praznika potekala slavnostna seja Občinskega sveta, ki se je pričela z odprtjem razstave Turističnega društva ob njihovi 50. letnici delovanja. Tako kot vsako leto, so bile na slavnostni seji podeljene tudi posebne nagrade in priznanja, ter naziv častnega občana Občine Mengeš. Priznanja župana Franca Jeriča so si prislužili: Osnovna šola Mengeš za projekt Trdinova petica, Ela Praznik, Prostovoljno gasilsko društvo Topole in Jošt Franko. Priznanja Občine Mengeš za leto 2010 so dobili: bronasto  – Kulturno društvo Antona Lobode, Miro Šušteršič in Mateja Jemec Tomazin; srebrnoPeter Krušnik; zlatoRobert Ručigaj in Ivan Sivec. Častni občan Občine Mengeš je postal Jože Mlakar. Vsa priznanja in zaslužene nagrada je podelil župan Franc Jerič. Po končani slavnostni seji so za posebno vzdušje v polni dvorani poskrbeli člani Mengeške godbe-veterani, ki so letos zabeležili svojo 10- letnico delovanja. Prireditev je povezoval Niko Robavs.
 
 
 
 
 
Več...( stran v obdelavi)

Občina Mengeš v Srcu Slovenije

 
 
Vače, 28.maj 2010- Na Geometričnem središču Slovenije (GEOSS) je potekalo srečanje županov in koordinatorjev Razvojnega partnerstva središča Slovenije, med katerimi je bil tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič. Razvojnemu partnerstvu središča Slovenije (RPSS) se je pridružila Občina Mengeš, ki je s tem vstopila v interesno povezovanje občin na delu območja Srca Slovenije. S podpisom pogodbe županov je bilo Razvojno partnerstvo sicer vzpostavljeno leta 2006, ko so se povezale občine Kamnik, Lukovica, Moravče, Litija, Šmartno pri Litiji, Dol pri Ljubljani, Zagorje in Radeče. Poleg Občine Mengeš se je v RPSS pred kratkim vključila tudi Občina Domžale. Med povabljenimi gosti je bil tudi minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko, dr. Henrik Gjerkeš.  
 
 
 
 
Turnir v namiznem hokeju

   
Mengeš, 27.5.2010- V prostorih KDFJM je v času praznovanja občinskega praznika potekal, že tretje leto zapored, turnir v namiznem hokeju. Udeležilo se ga je kar nekaj udeležencev, ki so se zabavali v športnem duhu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Fotografska razstava

Mengeš, 26. maj 2010 – V prostorih Občine Mengeš je bilo odprtje že druge razstave. Na ogled sta postavila svoje  čudovite fotografije dva člana Likovnega društva Mengeš, Handi Behrič in Miro Kolenko. To je bila njuna prva skupna razstava. Ob samem začetku odprtja je vse obiskovalce pozdravil podžupan Občine Mengeš, Jože Vahtar, kaj več o avtorjih je povedala predsednica Likovnega društva, Leonida Goropevšek Kočar. Razstave so se udeležili tudi župan Franc Jerič, podžupan Aleš Janežič in tudi direktorica Marija Kos. Za posebno vzdušje je poskrbela skupina Vayo Mayo. Fotografska razstava bo na ogled v času uradnih ur Občine Mengeš.
 

Javna tribuna "Problematika dela z mladimi
in za mlade v Občini Mengeš"

 
Mengeš, 25.5.2010- V Kulturnem domu v Mengšu je potekala javna tribuna »Problematika dela z mladimi in za mlade v Občini Mengeš«. Kljub nizki udeležbi, je bilo vzdušje zelo prijetno, saj je bilo kar nekaj vprašanj postavljenih gostom iz strani publike. Javne tribune so se udeležili povabljeni gostje: predsednik Mreže Mama, gospod Uroš Skrinar, direktor mladinskega centra Kotlovnica, gospod Boštjan Košir ter predsednik Mladinskega Sveta Kamnik, gospod Andrej Podbevšek. Gostje so predstavili dobre prakse mladinskih centrov v Sloveniji, svoje izkušnje z delovanjem le teh, ter odgovarjali na vprašanja navzočih. Župan Občine Mengeš, Franc Jerič, je v svojem govoru opozoril, da je Občina Mengeš z današnjo tribuno že naredila korak bliže mladim in ustanovitvi mladinskega centa, naslednji korak pa je na mladih, da to idejo prenesejo še med ostale, ter to idejo poskušajo tudi udejanjiti. S takšnim centrom ne bi pridobili le mladi, temveč vsi občani Občine Mengeš, saj bi se s tem dvignila kakovost življenja, kar pa je tudi ena izmed vizij prebivalcev Občine Mengeš.
 
  Nogometni turnir

Mengeš, 23. maj 2010 – NK Mengo 28 je organiziral že tradicionalen spomladanski turnir za najmlajše nogometaše. Turnirja, ki se je odvijal v soboto in nedeljo se je udeležilo 25 ekip, oziroma 300 otrok iz cele Slovenije. Predsednik kluba, Boštjan Marinko je z udeležbo in organizacijo zelo zadovoljen, in se hkrati ob tej priložnosti zahvaljuje občini Mengeš za vso podporo, ki jo izkazuje za dobrobit otrok.Vse mlade športnike je prišel pozdraviti tudi podžupan občine Mengeš, Aleš Janežič, ter jim zaželel veliko športnih uspehov. 
 
 

  S pesmijo v srcu


Mengeš, 23. maj 2010 – Nedeljsko dopoldne je bilo na Mengeški koči precej živahno. V okviru občinskega  praznika se bo na Mengeški koči odvijala prireditev S pesmijo v srcu, kjer bodo vse nedelje obarvane v ritmih glasbe, plesa in petja. To sončno nedeljo smo preživeli v družbi ansambla Alpski muzikantje in Mengeške godbe. 
 
 
 


  Otvoritev in blagoslov obnovljene kapelice

Loka, 21. maj 2010 – V Loki pri Mengšu je bila uradna otvoritev in blagoslov obnovljene Kraljeve kapelice, ki stoji v jugovzhodnem delu križišča cest, ki vodita iz Loke proti Trzinu in od glavne ceste Mengeš -  Trzin proti gradu Jablje. Obnovo kapelice, ki je bila že precej slabega videza sta skupaj sofinancirali občina Mengeš in občina Trzin.
Dogajanje na sami otvoritvi je popestril zbor Nonet Vigred.
 

 
 
 

Praznovanje devetdeset  letnika v Mengšu

 
 
Mengeš, 19.5.2010- Gospod Mikola Ludvik je letos praznoval svojo devetdeset letnico. Z ženo oba prihajata iz Prekmurja, vendar sta se zaradi dela preselila v Mengeš, kjer sta kasneje zgradila tudi hišo. Rodilo se jima je 10 otrok, imata pa tudi že 14 vnukov in celo 15 pravnukov. V veliko čast mu je bilo, ko ga je ob njegovem praznovanju prišel obiskat tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič ter gospe Majda Trobec in Fanči Rožman iz Rdečega križa. Na današnjem praznovanju so se mu pridružili tudi nekateri njegovi otroci.
 
 
 
 
 
 
 
 
Podpis Eko listine v vrtcu Mengeš

 
Mengeš, 18.5.2010- V vrtcu Mengeš je potekal slavnostni podpis Eko listine med županom Občine Mengeš, Francem Jeričem, ravnateljico vrtca Mengeš, Mojco Novinec Babič, predstavnico Nacionalne eko-koordinacije, Mileno Polak,  koordinatorkama projekta vrtca Mengeš, Mirando Lavrič in Tatjano Gostinčar ter predstavnikom Sveta staršev vrtca Mengeš, Aleksandrom Čadežem. Podpisniki eko listine so se v imenu otrok, delavcev, staršev vrtca ter lokalne skupnosti zavezali,da bodo upoštevali smernice Evropske unije za okoljevarstveno izobraževanje. Vrtec Mengeš se je pred 2 letoma vključil v mednarodni projekt ekologije. Deluje na 3 lokacijah in ima 16 skupin, obiskuje pa ga preko 300 otrok. Vrtec zaznamuje odprtost, ustvarjalnost in dobro sodelovanje zaposlenih s starši. Zaposleni se zavedajo svojega poslanstva in odgovornosti, ki jo imajo, ob tem ko skrbijo za razvoj otrok v vrtcu. Na začetku prireditve so se predstavili s kratkim programom tudi otroci , mavrični zborček iz oddelkov OŠ Mengeš se nam je predstavil s pesmicama, sledila pa je tudi plesna točka skupine metulji.
 
 
 
  19. državno prvenstvo za kadete in kadetinje

Komenda, 8. in 9. maj 2010 - V Športni dvorani Komenda je pod organizacijo NTS Edigs Mengeš in NTZS  potekalo državno prvenstvo v namiznem tenisu za kadete in kadetinje. Na tekmovanju je sodelovalo 135 tekmovalcev in tekmovalk iz 25 slovenskih klubov, ki so se pomerili v več disciplinah ( posamezno, dvojice, mešane dvojice). Ob samem začetku tekmovanja je vse tekmovalce, posebne goste in glealce prijazno pozdravil predsednik ŠD Partizan, Jože Mlakar. Vodstvo tekmovanja so sestavljali Jože Mlakar, Tone Gostiša, Janez Stibrič (vrhovni sodnik) ter Miro Leskovec (delegat NTZS). Sodili so sodniki NTS Edigs Mengeš. Tekmovanje je slavnostno odprl župan občine Mengeš, Franc Jerič, ki je vsem tekmovalcem in tekmovalkam zaželel veliko športnih uspehov. Tekmovanje je prišel si ogledati tudi podžupan občine Mengeš, Aleš Janežič. Otvoritev so popestrili veterani Mengeške godbe, Folklorna skupina Svoboda Mengeš  ter Hip hop plesna skupina AIA Mengeš.
Več...

  Tekmovanje v gasilski orientaciji 2010 

Loka pri Mengšu, 8.maj 2010-V Loki je potekalo tekmovanje mlajših in starejših pionirjev ter tekmovanje mladincev v gasilski orientaciji. Kljub slabemu vremenu, se je zbralo veliko število gasilcev, ki jim ni manjkalo dobre volje. Na tekmovanju je sodelovalo 87 ekip iz 4 gasilskih zvez in sicer iz Mengša, Domžal, Lukovice in Moravč. Ekipe so se znotraj svojih GZ med sabo pomerile v različnih kategorijah: mlajši pionirji/ke, starejši pionirji/ke ter mladinci/ke. Med tekom na 2000, 3000 in 5000 metrov so opravljali različne nalog glede na kategorijo: vezanje vozlov, podiranje tarče z vedrovko, hitro sklapanje cevi na trojak, prenos vode, hitro zvijanje cevi, prva pomoč – teorija in gozdni požari – teorija. Najboljši so se uvrstili naprej na regijsko tekmovanje, ki bo 22.5.2010.

  Spominsko srečanje na 65. obletnico konca druge svetovne vojne   

Mengeš, 6. maj 2010-V spomin na 65. obletnico konca druge svetovne vojne, so na OŠ Mengeš organizirali spominsko srečanje z naslovom Spomini živijo…. Srečanja so se udeležili povabljeni gostje, ki so predstavili vsak svojo tragično zgodbo iz časa vojne. Spoznali smo tako zgodbe zaprtih v koncentracijska, izseljeniška in otroška taborišča. Njihove zgodbe so globoko ganile srca vsakega udeleženca. »Naj se njihove zgodbe ne pozabijo in naj nas opominjajo«, je bil stavek, ki ga je v pozdravnem nagovoru sporočil, vsem udeležencem, mentor Milan Burkeljca.
 

Tradicionalna prvomajska budnica

 
 
Mengeš,1. maj 2010 –  Na tradicionalni, sedaj že sedmi po vrsti, prvomajski budnici se je letos na parkirišču AMD Mengeš zbralo več kot 100 motoristov in posebej predelanih avtomobilov. Da bi obeležili prvi maj, praznik dela, so se popeljali v zgodnjih jutranjih urah po občini Mengeš. Po zanimivi jutranji vožnji so se odpeljali do Mengeške koče na prvomajski golaž. Prave prvomajske budnice seveda ne bi bilo brez Mengeške godbe, ki je tudi zaigrala po ulicah Mengša.
 
 
 

  Prvomajski kres


 
Mengeš, 30.4.2010 - Kot vsako leto, je tudi letos, na Gobavici tradicionalno zagorel prvomajski kres. Vzdušje je bilo res prijetno, za kar je poskrbelo toplo vreme in ogromna množica ljudi, ki so se zabavali ob zvokih skupine Svetlin in Mengeške godbe vse do poznih večernih ur.
 
 

  Odprto prvenstvo Mengša v namiznem tenisu


Mengeš, 28.maj 2010 – Telovadnica Športnega društva Partizan je bila ponovno zapolnjena. Člani društva so organizirali Odprto prvenstvo Mengše v namiznem tenisu. Tekmovanja se je udeležilo 23 članov. Nagrajenci so se uvrstili pa takole: David Orešnik, Bojan Maselj, Škoberne Peter in Lojze Zore. Ob koncu tekme je vsem skupaj prišel čestitati tudi predsednik društva in sedaj častni občan Občine Mengeš, Jože Mlakar. Vsi člani skupaj so iskreno čestitali tudi svojem dolgoletnem predsedniku za zasluženi pridobljeni naziv.

 

  Kolesarski vzpon na Mengeško kočo

Mengeš, 29. maj 2010 – V sklopu občinskega praznika so člani Kolesarskega društva Mengeš organizirali kolesarski vzpon na Mengeško kočo. Udeležilo se je okrog 40 kolesarjev različne starosti, ki so brez težav se pripeljali do cilja.
 
 
 

  Srečanje na vasi

Loka pri Mengšu, 29. maj 2010 – Likovno društvo Mengeš je čudovito sončno soboto izkoristilo za obisk narave. Na velikem vrtu Kmetije Skok v Loki so člani društva ustvarjali vsak po svojem navdihu. Obiskal jih je tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič in tudi častni občan Jože Mlakar. Veliko presenečenje za vse člane Likovnega društva je bil obisk njihovega dolgoletnega člana in predsednika društva Abida Behriča. Ob tej priložnosti so mu podelili tudi naziv častnega člana Likovnega društva. Vsi člani so se za vso prijaznost in gostoljubnost zahvalili družini Skok, ki jim je omogočila, da so lahko ustvarjali na tako lepem kraju. 
 

  Odprto prvenstvo v badmintonu za dvojice


Mengeš, 29.maj 2010 – V avli Osnovne šole Mengeš je potekalo Odprto prvenstvo v badmintonu, ki ga je organiziralo Športno društvo Partizan. Prvenstva se je udeležilo 22 igralcev. Izžrebanih je bilo 11 dvojic. Prvo mesto sta si priborila najboljša Tomaž Pajnič in Peter Razpotnik, drugo Sašo Jamšek in Jure Šinkovec, ter tretje Igor Tomazin in Uroš Bregar.
 
 
 
 

Tekmovanje mladine ter starejših gasilk in gasilcev GZ Mengeš

 
Topole, 29. maj 2010 - V Športnem parku Topole je potekalo tekmovanje za mladino ter starejše gasilke in gasilce Gasilske zveze Mengeš. Ob lepem vremenu in dobrem razpoloženju tekmovalk in tekmovalcev so bili doseženi tudi zelo dobri rezultati, kar kaže, da tako mladi kot starejši dobro obvladajo gasilske veščine. Pionirske enote v starosti od 7 do 11 let so se pomerile v vaji z vedrovko in štafeti s prenosom vode. Pri pionirkah je zmagala ekipa Topol, pri pionirjih pa ekipa Loke pri Mengšu pred ekipo Topol in Mengša. V kategoriji mladincev v starosti od 12 do 16 let so ekipe izvedle vajo z ovirami in štafeto z ovirami na 400 m. Zmagala je ekipa Topol pred ekipama iz Loke pri Mengšu in Mengša. Starejše gasilke in gasilci so tekmovali v vaji s hidrantom in vajo raznoterosti. Pri starejših gasilkah so bile uspešnejše gasilke iz Mengša pred gasilkami iz Loke pri Mengšu, pri starejših gasilcih pa ekipa Topol pred ekipama Mengša in Loke pri Mengšu.
 

  Turnir v malem nogometu

 
 
Loka pri Mengšu, 29.maj 2010 – V Športnem parku so turnir v malem nogometu organizirali člani Športnega društva Loka. Turnirja se je udeležilo dvanajst ekip iz Loke, Mengša, Domžal, Trzina, Kamnika, Zaplane, Podgorja in Šiške. Ob koncu srečanja so najboljšim bili podeljeni pokali in denarne nagrade. Tekmovalce je prišel pozdraviti in čestitati tudi podžupan Občine Mengeš, Aleš Janežič.
 
 
 

  Streetball - košarkarski turnir

 
 
Topole, 29. maj 2010 – V okviru občinskega praznika je bilo tudi v Topolah  zelo športno. Člani Športnega društva Topole so organizirali v Športnem parku Streetball – košarkarski turnir. To je bil sedaj že njihov 5 turnir. Udeleženih je bilo pet ekip, ki so se pomerile vsaka z vsako, štiri najboljše pa so se v polfinalu pomerile za mesto v finalu. Končni vrstni red je bil takšen: Milf2Milf, Union, Laško, Arcnije in Zgube. Prve tri ekipe so si prislužile simbolične in denarne nagrade.
 
 


Šahovski turnir

 
Mengeš, 30. maj 2010 - Kulturni dom Mengeš je že v jutranjih urah bil v športnem duhu. Šahovsko društvo Mengeš je organiziralo turnir, kjer so se člani društva pomerili med seboj. Velika udeležba tekmovalcev je privabila tudi nekaj obiskovalcev, ki so so z veseljem prišli ogledati ta zanimiv šport.
 
 
 
 
 
 

  S pesmijo v srcu


Mengeš, 30. maj 2010 - Nedeljsko dopoldan so na Mengeški koči popestrili člani sekcije Orgličarski ansambel Kosci, ki delujejo pod okriljem Kulturnega društva Mihaelov sejem Mengeš. Tudi nekaj njihovih gostov je zaigralo in zapelo, ter tako popestrilo rahlo deževno dopoldan.
 
 
 
 
 

Maj časti Marijo


Mengeš, 30. maj 2010 – V okviru občinskega praznika je tudi Župnija Mengeš v cerkvi sv. Mihaela pripravila koncert, katerega so se udeležili različni pevski zbori iz Mengša, ki so prepevali Marijine pesmi. Nedeljsko popoldan so svojimi čudovitimi pesmimi popestrili: ANGELČKI, NONET VIGRED, MOKZ MENGEŠKI ZVON, MLPZ, KVARTET MI in MEPZ SV. MIHAELA.
 
 
 
 
 
 
  Slavnostna seja ob 120. letnici PGD Mengeš

Mengeš, 4. junij 2010 – Občinski praznik je zaznamovalo število različnih kulturnih in športnih dejavnosti. Osrednji dogodek celotnega praznovanja je bila 120. letnica PGD Mengeš. Na petkov večer, je ob tej priložnosti potekala v Kulturnem domu Mengeš slavnostna seja. Pred samim začetkom seje je zaigrala Godba Mengeš, na kar je sledila minuta molka v spomin na preminule člane PGD Mengeš. V uvodnem govoru je vse člane, gasilce in posebne goste pozdravil predsednik PGD Mengeš, Tone Kosec. Ob 120. letnici je gasilcem čestital in zaželel veliko uspehov še naprej, župan Občine Mengeš, Franc Jerič. Gasilce je nagovoril tudi predsednik GZ Mengeš, Janez Koncilija. Slavnostni govornik na seji je bil poveljnik GZ Slovenije, Matjaž Klarič, ki je v svojem  govoru gasilcem za uspehe in obletnico čestital. Člane društva je nagovoril tudi Tomaž Iglič iz Uprave R.S. za zaščito in reševanje.Za kulturni program so poskrbeli člani Moškega komornega zbora Mengeški zvon in kulturno društvo Mengeška godba. Sledila je podelitev društvenih priznanj, priznanj GZ Mengeš, Uprave R.S. za zaščito in reševanje, priznanj in odlikovanj GZ Slovenije. Ob zaključku seje so sledili pozdravi gostov, kjer so se gasilci PGD Mengeš vsem sosednim gasilskim društvom zahvalili s posebnimi priznanji za sodelovanje. Program je povezoval voditelj Niko Robavs.    

  Golažijada v Mengšu


Mengeš, 5. junij 2010 – Sončno sobotno dopoldan je na ploščadi pred vrtcem Sonček dišalo po golažu. Člani Društva tabornikov RUP Mengeš so organizirali sedaj že tradicionalno golažijado. Prijavilo se je sedem ekip, ki so po najboljših receptih se potrudili, da bi skuhali najboljši golaž. Ob koncu je vse golaže ocenila posebna strokovna komisija in seveda izbrala najboljšega. Zmagala je ekipa pod imenom Sosedov golaž, sledili sta ji ekipi PGD Mengeš in Palete Likovnega društva. 
 
 

  Turistični avtorally

Mengeš, 5. junij 2010 – AMD Mengeš je organiziralo družabno in zabavno prireditev, katere so se udeležili vsi ljubitelji avtomobilizma. Posebna prireditev je bila posvečena 60. letnici društva. Namenjena je bila druženju, popularizaciji avto moto športa, varnosti, natančnosti, spretnosti, obvladovanju vozila, predvsem pa dvigu vozniške kulture. Rally je bil sestavljen iz vožnje na poligonu in po cesti, seveda po predpisih, ter metanja obročev okrog stožcev.  Turistični avtorally je bila nekoč zelo znana in tradicionalna prireditev po celi Sloveniji. Za njeno ponovno obuditev želi poskrbeti predsednik AMD Mengeš, Renato Osolnik. Z udeležbo na sobotni prireditvi je več kot zadovoljen, pravi.
 

  14. festival koračnic


Mengeš, 5. maj 2010 – Že tradicionalni 14. po vrsti festival koračnic, katerega je organiziralo Kulturno društvo Mihaelov sejem v sodelovanju z Zvezo slovenskih godb in Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je ponovno navdušil občinstvo v Mengšu. Festivala se je udeležilo pet godb: Mengeška godba, Pihalni orkester Zarja Šoštanj, Rudarska godba Hrastnik, Vaška godba Vuzenica in Babnikova godba. Godbe so zaigrale vsaka po tri skladbe, vključno z lanskoletno zmagovalno Helikon. Njihove izvedbe je ocenjevala tudi posebna komisija v sestavi: prof. Tomaž Habe, mag. Jani Šalamon in mag. Igor Krivokapič. Najboljše je zaigrala Rudarska godba Hrastnik, ki je prejela tudi prehodni pokal, sledilka ji je Vaška godba Vuzenica ter Pihalni orkester Zarja Šoštanj. Naj koračnica si je prislužila skladba Primoža Kosca z naslovom Naš jubilej, ki bo naslednje leto na festivalu koračnic obvezno zaigrana. Vse godbe so prejele tudi spominsko priznanje KD Mihaelov sejem.
Fotogalerija...

  Gasilsko reševalna vaja

Mengeš, 5. junij 2010 – V sklopu praznovanja120. letnice Prostovoljnega gasilskega društva Mengeš so gasilci na objektih Zora in Tehmax izvedli posebno predstavitveno reševalno vajo, katere se je udeležilo več kot 100 gasilce. Sodelovalo je 20 enot iz Mengša, Trzina, Kamnika, Loke, Topol, Most, Štatenmberga, Leka, Domžale mesto, CPV.
Predstavili so vajo zasilnega pristanka športnega aviona, ki je izpustil gorivo in je prišlo do stika, kjer je ogenj zajel dva poslovna objekta. Gasilci so se zelo hitro odzvali in svojo spretnostjo, profesionalnostjo in izurjenostjo ter skupnimi močmi uspešno opravili svoje delo. Posebna pohvala gre vsem gasilcem ter vodji gasilske vaje poveljniku PGD Mengeš, Tomažu Žargiju.Ob skupni vaji so dokazali, da je sodelovanje sosednih občin pri reševanju prav tako zelo pomembno.
 

  Primožev večer

Loka pri Mengšu, 5. junij 2010 – Kulturno društvo Antona Lobode je v cerkvi sv. Primoža in Felicijana organiziralo tradicionalni Primožev večer. Tako kot vsako leto po končani sveti maši pripravijo koncert s posebnimi gosti. Letos so zapela dekleta pevskega zbora Moj spev iz Jarš. S svojimi čudovitimi glasovi so v cerkvi pričarale eno posebno vzdušje.
 
 
 
 
Fotogalerija...

  Prvi letni koncert Komornega zbora Vox Camerata

Loka pri Mengšu, 5. junij 2010 – Komorni zbor VOX CAMERATA, ki deluje v okviru Kulturnega društva Svoboda Mengeš je na gradu Jablje organiziralo prvi letni koncert. Zbor, ki je bil ustanovljen septembra preteklo leto se lahko pohvali z dobrimi izkušnjami. Vodi ga zborovodkinja Nana Weber, ki je tudi glavna za njegov obstoj. Med seboj je povezala šestnajst pevk in pevcev, ki jih druži ljubezen do petja, glasbe in zabave. Med svojimi nastopi izvajajo zahtevnejši program. Posebni gostje večera so bili MePZ Šmartno ob Paki, ki delujejo že dobrih dvanajst let. S svojimi nastopi navdušujejo občinstvo, kajti poleg petja pevci tudi zaplešejo. Zbor vodi Matjaž Kač. Oba zbora sta s svojim petjem očarala občinstvo, ki ni skrivalo svojega navdušenja v dvorani.
 

  Zabavni večer z ansamblom Alpski kvintet


Mengeš, 5. junij 2010 – Ob samem zaključku dneva se je dogajanje preselilo v šotor, kjer je vse občane in goste zabaval vsem znani ansambel Alpski kvintet. Poseben gost večera je bil pevka Nuša Derenda, ki je prav tako navdušila občinstvo. Zaplesali so tudi mladi člani folklorne skupine iz Višegrada. 
 
 
 
 
 

  Slavnostni sprevod

Mengeš, 6. junij 2010 – Prostovoljno gasilsko društvo Mengeš je s slavnostnim sprevodom skozi ulice Mengša, slovesno zaključilo praznovanje 120-letnice delovanja. Gasilcem so se v sprevodu pridružili še Mengeška godba, narodne noše, predstavniki mengeških društev in gasilska vozila.Tudi člani gasilskega društva iz Avstrije so se udeležili sprevoda in s tem pokazali, da je sodelovanje med sosednjim državami zelo dobro. Po končanem sprevodu so se vsi sodelujoči zbrali pod šotorom, kjer je potekala podelitev priznanj in zahval. Slavnostni govornik na prazničnem dogodku je bil župan Občine Mengeš, Franc Jerič.
Po končanem slavnostnem dogodku se je nedeljsko popoldan nadaljevalo zabavno z ansamblom Slovenski muzikantje.
 


Slovesnost ob 50-letnici TD Mengeš
 
Grad Jablje, 11. junij 2010 – Na petkov večer je potekala slavnostna prireditev ob 50. letnici delovanja Turističnega društva Mengeš. Turistično olepševalno društvo Mengeš, kot se je imenovalo na začetku, je bilo ustanovljeno 5. maja leta 1960. Njegov ustanovni član in prvi predsednik je bil Ivan Vidali. Sedaj društvo vodi že drugo leto Zorka Požar. Ob samem začetku prireditve je vse obiskovalce in gostje prijazno pozdravila predsednica društva, Zorka Požar, ter zaželela prijeten večer. Kar je tudi bil, predvsem glasbeno obarvan. Prijetno vzdušje so nam pričarali člani Glasbene šole Domžale, ki so zaigrali na flavte, Peter Omejc na alt saksofon ob klavirski spremljavi Jožeta Smrekarja, nekaj pesmi je zapel baritonist Matjaž Robavs ob spremljavi citrarja Tomaža Plahutnika, ter učenci osnovne šole, ki so predstavili del Trdinove poti. Ob tej posebni priložnosti so člani TD Mengeš podelili posebne pohvale in priznanja za posebne dosežke in prizadevanja v društvu. Za častnega člana TD Mengeš so imenovali Petra Krušnika. Ob posebnem jubileju so članom in nagrajencem čestitali tudi ostali gostje ter predstavniki društev. V preddverju gradu je zaigral ansambel Kosci ter zaplesali člani folklorne skupine Svoboda Mengeš. Program je povezovala Nataša Vrhovnik Jerič.
 
 
 

23. tekmovanje za pokal Loke in Gasilske zveze Mengeš
   
Loka pri Mengšu,12.junij 2010- V športnem parku je potekalo 23. tekmovanje za pokal Loke in Gasilske zveze Mengeš. Sodelovalo je 5 ženskih in 17 moških ekip iz cele Slovenije. Pomerili so se v vaji z motorno brizgalko ter v štafetnem teku brez ovir. Za pokal Loke so bili pri članih sledeči končni rezultati: 1.mesto: PGD Dob A 2. mesto: PGD Šinkov Turn 3. mesto: PGD Zalog pri Cerkljah . Pri članicah je bil vrstni red sledeč: 1. mesto: PGD Komenda A, 2. mesto: PGD Topole B, 3. mesto: PGD Zalog pri Cerkljah. Končni rezultati tekmovanja GZ Mengeš so se glasili takole: prvo mesto pri članicah B je pripadlo PGD Tople, pri članih A ga je osvojila ekipa PGD Loka 2, ter članih B ekipa PGD Topole.
 
 
 
 
 
Slovesnost ob odkritju spomenika 

Mengeš, 16. junij 2010 – V poznih popoldanskih urah je bila slovesnost ob odkritju spomenika narodnemu heroju in komandantu kamniško kokrškega odreda, Matiji Blejcu Matevžu. Spomenik so skupaj odkrili župan Občine Mengeš, Franc Jerič, častni občan Franc Blejc in predsednica ZZB za vrednote NOB, Angelca Kržan. Govornik na slovesnosti je bil nekdanji ravnatelj Osnovne šole Mengeš in član Zveze Borcev Mengeš, Branko Lipar. Vse obiskovalce je nagovoril tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič. Slovesnosti so se udeležili tudi Mengeška godba, Moški pevski zbor Radomlje, Otroci OŠ Mengeš, Zastavonoše, Veterani vojne za Slovenijo, gasilci GZ Mengeš, Društvo tabornikov, ter ostali gostje. Program je povezoval Mirjan Trampuž.
 
 

Pojemo v poletje 

Loka pri Mengšu, 18. junij 2010 – Na gradu Jablje so člani Mešanega  pevskega zbora Svoboda Mengeš organizirali letni koncert. Posebni gostje na koncertu so bili člani Mešanega pevskega zbora Encijan, Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pule. MEPZ Svoboda Mengeš je bil ustanovljen leta 1972 in deluje v KD Svoboda Mengeš. Amaterske pevce vseh starosti druži veselje do petja, nastopanja in ohranjanja zborovske tradicije v Mengšu. S koncertom, ki je bil v petek zvečer je vodenje zbora zaključila zborovodkinja Nana Veber. Oba zbora sta s svojimi čudovitimi pesmi očarala vse obiskovalce v dvorani, kar so pokazali z glasnim aplavzom.
 
 
 
 
 

Proslava ob dnevu državnosti 

Mengeš, 23. junij 2010 – Občina Mengeš je organizirala proslavo ob dnevu državnosti, ki je potekala na Mengeški koči. Učenci Osnovne šole in Turistično društvo Mengeš so ob tej priložnosti organizirali pohod po Trdinovi literarni poti. Končna postaja je bila Mengeška koča, kjer se jim je pridružil Janez Hafner v vlogi Janeza Trdine, ter malo več povedal o življenju v času Trdine. Obiskovalcem in gostom se je pridružil v spremstvu mengeških kolesarjev, ekstremni slovenski kolesar, Radovan Skubic Hilarij. Ob tej priložnosti je županu Francu Jeriču predal posebno listino, s katero se Občina Mengeš zavezuje k skrbi za ohranjanje naravnega okolja in učinkovitega ter odgovornega ravnanja s skupnimi naravnimi viri. Na samem začetku proslave so slovensko himno zaigrali fanfaristi KD Mengeška godba. Pridružili so se jim člani Veteranov vojne za Slovenijo. Vse zbrane goste, ki so se udeležili proslave je pozdravil župan Franc Jerič. Slavnostni govornik na proslavi ob dnevu državnosti je bil častni občan, Jože Mlakar. Praznovanja sta se udeležila tudi oba podžupana, Jože Vahtar ter Aleš Janežič. Nadaljevanje proslave je potekalo ob zvokih glasbe z Mladimi Stoparji.

   Gasilsko tekmovanje v Topolah 

Topole, 3. julij – Prostovoljno gasilsko društvo Topole je organiziralo že 5. gasilsko tekmovanje v vlečenju B tlačnega voda. Tekmovanja se je udeležilo 41 dvojic, od tega 35 ekip moških in 6 ženskih iz cele Slovenije. Pri moški ekipi sta najboljši rezultat dosegla Marko Gibičar in Kristjan Zaletel iz GZ Moravče, PGD Moravče. Dosegla sta 221,50 m. Pri ženski ekipi sta največ moči pokazali Simona Levičar in Mateja Gramc, iz GZ Krško, PGD Gora. Tlačni vod sta privlekli do 159,80 m. Najboljšim so bile podeljene tudi nagrade, ter pokali.
 
 
 
 

Praznovanje v Domu počitka Mengeš 

Mengeš, 6.julij 2010 – V Domu počitka Mengeš je bilo praznično, njihov oskrbovanec, gospod Ilija Špehar je praznoval svojo devetdeset letnico. Da je bilo praznovanje bolj prijetno so poskrbele pevke Pevskega zbora oskrbovank, ki so zapele nekaj ljudskih pesmi, in zaposleni v domu, ki so slavljencu spekli torto velikanko. Ilija Špehar se je rodil 4. julija 1920 v kraju Radatoviči, nekaj kilometrov stran od reke Kolpe. V Mengeš je prišel leta 1948, kjer se je zaposlil v Leku in tam delal vse do upokojitve. Ima dva sinova in dva vnuka. V domu je od julija preteklo leto. Pravi, da je za njega tukaj pravi raj. Slavljencu je prišel čestitati tudi župan, Franc Jerič, ter mu zaželel še veliko zdravja. Veliko dobrega počutja v njihovem okolju mu je zaželela tudi Edita Orehovec, namestnica direktorice za področje oskrbe in zdravstvene nege.
 

Otvoritev Testenove ulice

Loka pri Mengšu, 9.7.2010- na lep sončen dan je potekala otvoritev prenovljene Testenove ulice v Loki. Nov odcep ceste poteka od križišča do avtobusne postaje na glavni cesti Mengeš-Trzin. Vsem zbranim je na začetku zaigrala Godba Mengeš, nato pa je zbrane goste in krajane pozdravil tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič, ter v svojem govoru poudaril, da je vesel, da so krajani dobili novo cesto, saj je imela stara cesta precej lukenj, kar so ob deževnih dneh občutile predvsem fasade hiš ob cesti. Izgradnja prenove ceste je potekala mesec dni, financirana pa je bila iz strani Občine Mengeš. Po končani otvoritvi, je župan vse prisotne povabil v prostore gasilsko-kulturnega doma v Loki na pogostitev, ki jo je pripravila Občina Mengeš v sodelovanju z PGD Loka.