Arhiv - starejši


 
Božično novoletni koncert v Mengšu

Mengeš, 22. december 2008 - Podjetniško združenje Mengeš in Občina Mengeš sta bila organizatorja božično novoletnega koncerta Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik v Kulturnem domu Mengeš v počastitev prihajajočih praznikov in Dneva samostojnosti Slovenije.  Slavnostna govornika sta bila predsednica Združenja Nuša Jelen in župan občine Mengeš Franc Jerič. Simfonični orkester je preigraval melodije Straussa in Kalmana, solista sta bila Andreja Zakonjšek Krt in Matjaž Stopinšek.
Župan se je v svojem nagovoru zahvalil Podjetniškemu združenju za organizacijo koncerta ter zaželel številnim obiskovalcem lepe božične praznike, čestitke ob dnevu Samostojnosti in enotnosti ter vse dobro v letu 2009.
 
 
 
 
 
 
Župan sprejel vse predsednike društev v občini Mengeš
 

V četrtek, 11. 12. 2008, je župan Franc Jerič za vse predsednike društev v občini Mengeš, organiziral prednovoletno srečanje. V velikem številu so se zbrali v lovski koči, pozdravila pa sta jih tudi oba podžupana Aleš Janežič in Jože Vahtar, čast za zdravico za srečno in zdravo novo leto pa je pripadla častnemu občanu Francu Zabretu. Srečanje so z glasbo popestrili ansambel Kosci. »V  letošnjem letu smo vsem društvom, humanitarnim organizacijam in javnim zavodom dali tisto, kar ste od nas pričakovali. Verjamem, da tukaj ni nikogar, ki bi bil nad nami razočaran, prepričan sem, da smo z vašo in našo pomočjo vsi dosegli cilje, » je zbrane nagovoril župan Franc Jerič. Podžupan Aleš Janežič je povedal, da so številna društva v občini njena »duša« in da se v občini Mengeš že na daleč vidi prizadevnost in delavnosti društev, kar se kaže na vsakem koraku. Podžupan Jože Vahtar je pozdravil tudi kot starešina lovske družine Mengeš ter se zahvalil vsem za tako veliko udeležbo ter zaželel veliko zdravja in sreče ter uspelov v letu 2009.
 
 
 
30 obletnica Varstveno delavnega centra INCE Mengeš
 

            
10. 12. 2008 so slavnostno, na gradu Jablje, v velikem avditoriju, obeležili trideset letnico delovanja Varstveno delavnega centra INCE Mengeš. Njihovi varovanci doživljajo svet drugače, to so odrasli z motnjo v duševnem razvoju. V prečudovitem programu, ki so nam ga varovanci pripravili ob tej priložnosti, smo vsi, z velikim veseljem prisluhnili njihovi razigranosti in veselju, kar nam je vsem polepšalo dan. Direktorica varstveno delovnega centra INCE  Vladka Pacek je ob tem jubileju izročila priznanja, še posebej se je zahvalila prvemu direktorju INCE,  Brunotu Kocbeku ter njegovemu nasledniku Jožetu Mlakarju. Priznanja so prejeli tudi vsi, ki so njihovi uporabniki že trideset let.
V pozdravnem nagovoru se je župan Franc Jerič zahvalil tako vodstvu kot vsem zaposlenim v INCE za njihovo delo in prizadevanje ter v imenu občine Mengeš direktorici izročil umetniško sliko.
 
 
 
Miklavž v Mengšu
 

Mengeš, 4. 12. - Miklavž je letos malce pohitel in obiskal vse pridne malčke iz občine Mengeš, ki še ne hodijo v šolo. Miklavža sta povabila Občina Mengeš in Kulturno društvo Franc Jelovšek. Pri čudovito okrašeni novoletni jelki pred cerkvijo v Mengšu so si otroci najprej ogledali otroško igrico, sledilo je obdarovanje, tudi tokrat pa je imel Miklavž s seboj tudi spremstvo, angelčke in hudičke.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Devetdeset letnica Elizabete Vodopivec
 

 
Tretjega decembra je praznovala 90. rojstni dan Vodopivec Elizabeta iz Mengša. Ob visokem jubileju sta ji prišla čestitati predsednica Rdečega križa Mengeš Majda Trobec in župan Franc Jerič. Gospa Elizabeta je bila rojena na Javorniku pri Jesenicah, leta 1925 pa se je njena družina preselila v Mengeš. Trideset let je službovala na Pošti kot upravnica, leta 1973 pa se je po 35. letih delovne dobe upokojila. Gospa Elizabeta je zelo vitalna in v "odlični formi", bi lahko rekli, kar pripisuje telovadbi, namreč že od mladosti je telovadila pri Društvu Sokoli. Sicer pa zelo rada bere, tako knjige kot časopise, še zlasti Delo, Družino in Mengšana, je na tekočem z vsemi aktualnimi dogodki, gleda televizijo ter se ob lepem vremenu sprehaja po dvorišču. Pri vsakdanjih opravilih pa ji priskoči na pomoč Ivanka Blejc.
 
Odprtje nove krajevne knjižnice Mengeš
 

Mengeš, 3. 12. - Poklon slovenski kulturi, na datum rojstva našega največjega pesnika Franceta Prešerna, so v Mengšu obeležili z odprtjem nove, veliko večje in težko pričakovane krajevne knjižnice, ki se sedaj bohoti na mogočnih 280 kvadratnih metrih, na Slovenski cesti 30. Velika pridobitev je tudi računalniški kotiček, z osmimi sodobnimi računalniškimi enotami ter kotiček za najmlajše, odprta pa bo tudi dlje kot doslej. Župan Franc Jerič je povedal, da je danes v Mengšu slavnostni dan kulture, saj svoja vrata odpira nova krajevna knjižnica Mengeš, katero občanke in občani že dolgo časa pogrešajo v večjem obsegu. »Odločili smo se, da zagotovimo sredstva za večjo knjižnico, katere investicija je bila 210.000 evrov, stara knjižnica je bila zaradi 2.600 rednih in preko 1.000 zunanjih članov že veliko pretesna.« Odpiralni čas knjižnice bo odslej daljši, in sicer: ponedeljek, torek in četrtek od 13.¬ do 19. ure, sredo in petek pa od 8. do 14. ure. Program ob otvoritvi knjižnice so popestrili Godba Mengeš, akademska glasbenika Urška Urbanija in Tomaž Pirnat, Janez Hafner in Nataša Vrhovnik Jerič, nove prostore krajevne knjižnice Mengeš pa je blagoslovil Mengeški župnik Janez Avsenik.
 
 
 

 
 
 
Prednovoletno srečanje veterank in veteranov Gasilske zveze Mengeš
 

Mengeš, 28. november - Na Mengeški koči so se danes na prednovoletnem srečanju zbrali veteranke in veterani Gasilske zveze Mengeš. Formalni del srečanja je pričel Predsednik komisije za veterane Gasilske zveze Mengeš Štefan Borin, v nadaljevanju je predal besedo Predsedniku Gasilske zveze Mengeš, g. Koncilja, ki je še posebej pozdravil poveljnika Gasilske zveze Mengeš, gospoda Hribarja, častnega občana občine Mengeš, gospoda Blejca ter župana občine Mengeš, Franca Jeriča, ki je zbrane tudi nagovoril. Predsednik Gasilske zveze Mengeš je povedal, da so bili veteranke in veterani v letošnjem letu zelo aktivni na področju tekmovanj ter ob koncu še dodal, da gre vsa zahvala za dobro opremljenost Mengeških gasilcev ravno njim.
 
 
 
 
 
 
 
Srečanje partnerskega eko vrtca Ledina in eko vrtca Mengeš
 

Ljubljana, 26. november - Vrtec Ledina se nahaja v samem središču mesta Ljubljane, nedaleč od Zmajskega mostu, v bližini železniške in avtobusne postaje, obiskuje ga preko 400 otrok, vrtec zaznamuje odprtost in prilagajanje potrebam staršev, saj je vrtec odprt od 5.30 do 21.00 ure. V vrtcu je že drugo leto prednostna naloga ekologija. Z vrtcem Mengeš so  24. 10. 2008  podpisali listino o partnerstvu ter se dogovorili, da bodo izvajali skupne naloge na področju ekologije. Vrtec Mengeš je bil ob podpisu listine njihov gostitelj, danes pa so otroci iz vrtca Mengeš obiskali vrtec Ledina v Ljubljani. Namen obiska je bil predstavitev vrtca, otroci pa so se razveselili obiska obeh županov, župana Mestne občine Ljubljana, g. Zorana Jankoviča ter župana Mengša Franca Jeriča. Srečanje je bilo zelo prijetno in prisrčno, otroci pa so po kratkem uvodnem programu, nastopu otrok iz vrtca Ledina in izmenjavi daril, aktivno sodelovali v delavnicah, izdelovali so okraske iz gline in lepili semena. Pred odhodom v Mengeš pa so jim skrbne vzgojiteljice iz ljubljanskega vrtca pripravile še sladko-sadno pogostitev. Za dobro sodelovanje med vrtcema pa gre zasluga obema ravnateljicama, Lučki Postružin iz vrtca Ledina in Mojci Novinec Babič iz vrtca Mengeš.
 
 
 
 
Podelitev ZLATE PALETE 2008 v Mengšu
 

Mengeš, 22. november - Zveza likovnih društev Slovenije je za svojo zaključno razstavo in podelitev priznanj Zlata paleta 2008 izbrala Mengeš. V Kulturnem domu Mengeš so nagrade in certifikate za svoja dela prejeli številni člani Likovnih društev iz cele Slovenije, med njimi so bili tudi predstavniki Likovnega društva Mengeš. Podeljene nagrade so bile za kategorije: risba-grafika, slikarstvo realizem, abstraktno slikarstvo, kiparstvo in fotografija. Nagrade so podeljevali predsednik Zveze likovnih društev Slovenije akademski kipar, restavrator in magister znanosti Ljubo Zidar, župan Franc Jerič in požupan Jože Vahtar, zbrane je nagovoril tudi predsednik Likovnega društva Mengeš Miro Kolenko, nekaj zanimivosti o občini pa je povedal častni občan in predsednik Turističnega društva Mengeš Franc Zabret.
 
 
 
 
Predpraznično srečanje mengeških upokojencev
 

 
Mengeš, 22. november - Rdeči križ Mengeš in Občina Mengeš sta letos, že 37. po vrsti, gostila mengeške upokojenke in upokojence, ki so že dopolnili 70. let, na tradicionalnem predprazničnem srečanju. Po besedah glavne organizatorice in predsednice Rdečega križa Mengeš, Majde Trobec, je bilo povabljenih 651 občank in občanov, zbralo se jih je okoli 160. Povedala je, da je letošnje srečanje nekoliko preje kot ponavadi z namenom, da bodo imeli člani Rdečega križa Mengeš dovolj časa za obisk ostalih starostnikov, ki se zaradi bolezni in posebnih potreb srečanja ne morejo udeležiti. Zbrane mladenke in mladeniče je pozdravil tudi župan Franc Jerič, ravnatelj Osnovne šole Mengeš, kjer je srečanje tudi potekalo, v uradnem delu pa so s pesmijo popestrili srečanje tudi učenke in učenci megeške osnovne šole. Po okusnem kosilu so se zbrani zabavali ob zvokih razposajenih Harmonikašic Zupan iz Mengša. Občina Mengeš je zbrane tudi obdarila s praktičnim darilom.
 
 
 
 
Medeni zajtrk v vrtcu Mengeš, v enoti Gobica
 

Okoli 55 tisoč malčkov, ki obiskujejo slovenske vrtce, se je v petek, 21. novembra zjutraj za zajtrk sladkalo z medom, otroci v mengeškem vrtcu, enoti Gobica, pa so okusen in zdrav obrok okušali že dan preje. Vseslovenska izobraževalna akcija »En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev v naših vrtcih«, je način ozaveščenja Čebelarske zveze Slovenije z namenom približati otrokom skrb za zdravo življenje.
Malčkom iz mengeškega vrtca so nekaj zanimivosti o medu povedali člani Društva čebelarjev Mengeš in njihov predsednik Jože Boštjančič, otrokom pa se je na zdravem zajtrku pridružil tudi župan Franc Jerič.
 

 
 
 
Župan obiskal jubilantko v Domu počitka Mengeš
 

Mengeš, 5. 11. 2008 - Danes je bilo v Domu počitka Mengeš slovesno, svoj 90. rojstni dan je praznovala gospa Marta Vrabec, praznovanja pa se je udeležil tudi župan Franc Jerič. Gospa Marta je bila rojena v Ajdovščini v družini z enajstimi otroki, od leta 1950 pa je s svojo družino živela v Ljubljani. V Dom počitka Mengeš je prišla v začetku letošnjega leta, in povedala je, da se tu zelo dobro počuti. Na današnjem praznovanju so se ji pridružili vsi trije otrroci. Gospa Marta je zelo družabna in vedno dobre ter vedre volje. Zelo rada plete jopice, redno pa obiskuje tudi fizioterapijo. Povedala nam je, da se s sostanovalkami zelo dobro razume, zelo rada pa obiskuje tudi prireditve v Domu.
 
 
 
 
 
 
Svečanost ob dnevu spomina na mrtve v Mengšu
 

Mengeš, 31. 10. 2008 - Svečanost ob dnevu spomina na mrtve je danes potekala tudi v Mengšu, pri spomeniku talcem na Zalokah. Zbrali so se člani Veteranov vojne za Slovenijo Mengeš, člani PGD Mengeš in PGD Loka ter člani Zveze borcev Mengeš.
 
 
Več fotografij....
 
 
 
 
 

 
 
 
Svečanost ob dnevu spomina na mrtve v Loki
 

Loka, 31. 10. 2008 - Svečanost ob dnevu spomina na mrtve, ki so umrli v vojni ali zaradi vojne, je danes potekala v Loki, pri spomeniku žrtvam. Zbrali so se člani Veteranov vojne za Slovenijo Mengeš in loški gasilci ter zastavonoše. Žalostinke je zaigrala Mengeška godba, nekaj pesmi so zapeli člani Mengeškega zvona. Ob spomeniku sta spregovorila Branko Lipar, nekdanji ravnatelj Osnovne šole Mengeš in član Zveze borcev Mengeš ter podžupan Jože Vahtar, nekaj pesmi pa je recitirala Nataša Jerič. Med zbranimi sta bila tudi mengeški župan Franc Jerič in podžupan Aleš Janežič.
 
 


 
 
Gasilska vaja PGD Mengeš
 

Mengeš, 30. 10. 2008 - Danes je pod Gobavico potekala gasilska vaja Prostovoljnega gasilskega društva Mengeš. Tokrat so se gasilci urili v reševanju ponesrečencev iz prevrnjenega vozila, posebno pozornost so namenili reševanju dojenčka. Vajo sta spremljala tudi župan Franc Jerič in podžupan Aleš Janežič.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gasilska vaja v Topolah ob zaključku meseca požarne varnosti
 

Topole, 24. 10. 2008 - Danes je v Topolah potekala gasilska vaja Gasilske zveze Mengeš ob zaključku meseca požarne varnosti in obeležju 60. letnice Prostovoljnega gasilskega društva Topole. Sodelovalo je 42 gasilcev iz petih gasilskih društev; PGD Topole, PGD Loka, PGD Mengeš, PGD Moste in Leka, s skupaj desetimi gasilskimi vozili. Vajo je nadzoroval in ob koncu podal tudi oceno predsednik Gasilske zveze Mengeš Janez Koncilja. Prisotna sta bila tudi poveljnik Gasilske zveze Mengeš Franc Hribar in predsednik PGD Topole. Vajo sta spremljala tudi župan Franc Jerič in podžupan Aleš Janežič. Ob zaključku vaje je predsednik GZ Mengeš županu izročil tudi darilo, kajti v naslednjem tednu župan praznuje, srečal se bo z "Abrahamom". 
 
 
 
Poklon 500. letnici rojstva Primoža Trubarja tudi v Mengšu
 
 
V sredo, 22. oktobra, je v Kulturnem domu Mengeš potekala osrednje občinska proslava ob 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja in ob dnevu reformacije. S tem dogodkom so se tudi v Mengšu poklonili velikemu Slovencu, kateremu ena pomembnejših stvari v življenju je bila ljubezen do slovenskega ljudstva, njegov običajni nagovor pa je bil "Moji lubi Slovenci." V programu prireditve, ki je potekala pod naslovom VSEM SLOVENCEM, so sodelovali učenci Osnovne šole Mengeš pod vodstvom mentoric Drage Železnikar, Ljubice Rožman in Nataše Banko. V vlogi Primoža Trubarja se je predstavil Janez Hafner, v preddverju dvorane pa je Mojster Janez s stiskalnico prikazal način tiskanja iz Trubarjevega časa. V nagovoru se je župan Franc Jerič zahvalil vsem nastopajočim, še zlasti predsedniku Zveze kulturnih društev Mengeš Jožetu Vahterju, slavnostni govornik pa je bil ravnatelj Osnovne šole Mengeš Milan Burkeljca.
 
 
 
Sveta maša za gasilce v Loki
 

Loka pri Mengšu, 18. 10. 2008 - Danes je bila v Loki pri Mengšu sveta maša za mengeške gasilce. Slovesnosti se je udeležil tudi župan Franc Jerič.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Državno prvenstvo in memorialna tekma mladih skakalcev v Mengšu
  

 
V soboto 18. oktobra, je na smučarski skakalnici v Mengšu potekalo državno prvenstvo v kategoriji dečki do 10 let ter Slovenski pokal, pokal Cocta za deklice do 11 let. Istočasno je bila to tudi memorialna tekma, v spomin trem mladim skakalcem; Blažu, Samotu in Mateju, ter mami Jani, ki so pred desetimi leti, 31. januarja, izgubili svoje življenje v tragični prometni nesreči pri Naklem.
Organizator državnega tekmovanja za dečke in pokala Cocta za deklice je bil Smučarsko skakalni klub Mengeš, tekmovalci so se pomerili na dvajset metrski skakalnici. Tekmovanja se je udeležilo 42 tekmovalcev iz 28 slovenskih klubov, od tega trije tekmovalci iz mengeškega in 5 tekmovalk. Za ogrevanje so se tekmovalci zvrstili v poskusni seriji, sledili sta dve tekmovalni seriji. Med dečki se je najbolj odrezal Vid Vrhovnik iz smučarsko skakalnega kluba Velenje, drugi je bil Kristjan Lesnik, skakalni klub Triglav in tretji Timi Zajc, skakalno društvo Vizore. Naši domači tekmovalci so zasedli sledeča mesta: Rok Ogrinc 12. mesto, Jan Pangerc 29. mesto in Gašper Flerin 38. mesto. Dekleta so si medalje razdelile takole: prvo mesto Eva Jamnik, skakalno smučarski klub Costella Ilirija, drugo mesto je zasedla njena klubovska kolegica Anita Seretinek in tretje mesto Viktorija Šen iz Logatca.
 
 
Dokončanje Testenove ulice v Loki pri Mengšu
  
Loka pri Mengšu, 17. 10. 2008 – Danes je bilo odprtje nove ceste v Testenovi ulici, Loka pri Mengšu. Investicija, vredna 130.000 eur je velika pridobitev in dolgoletna želja tamkajšnjih prebivalcev. Istočasno z asfaltiranjem ceste se je na novo uredilo tudi napeljava plina, vodovoda ter razsvetljava. Dolžina asfaltirane ceste je 280 metrov, ureditev ceste pa bo znatno pripomoglo k varnosti šolarjev.
Otvoritveni trak sta prerezala župan občine Mengeš Franc Jerič ter predstavnik izvajalca del, Cestno podjetje Ljubljana, g. Petrič, cesto pa je blagoslovil trzinski župnik. Na otvoritvi so zaigrali tudi veterani mengeške godbe.
 
 
 
 
Fotoreportaža... 
 
 
 
 
Slavnostno praznovanje v Domu počitka Mengeš
 

Mengeš, 8. 10. 2008 - Na današnji dan, pred sto leti, se je rodila Frančiška Petročnik, in v ta namen so ji v Domu počitka Mengeš, kjer stanuje že tretje leto, pripravili pravo slovesnost. Ob visokem jubileju sta ji poleg domačih in zaposlenih v domu, prišla čestitati tudi župan občine Mengeš Franc Jerič ter župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, kajti gospa Frančiška je ljubljančanka, rojena v Kranju. Ob tej priložnosti je direktorica  doma Irena Gričar povedala, da je ponosna, da slavijo 100 letnico v njihovem domu. "Gospa Frančiška je pustila velik pečat pri nas, zelo rada se druži v skupnih prostorih, kjer klepeta z ostalimi stanovalci, je redna obiskovalka telesne vzgoje ter molitvenih uric. Naj vam bo lepo tudi v prihodnje pri nas, da bi se še naprej tako dobro počutili,  veliko zdravja in zadovoljstva vam želim, tako v imenu vseh zaposlenih kot tudi v svojem imenu," je ob koncu svojega pozdravnega nagovora dodala ga. Gričar. Slavljenki sta čestitala in ji izročila darila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in mengeški župan Franc Jerič, ki je slavljenki zaželel veliko zdravja in vse dobro ter ji obljubil, da ji pride čestitati tudi ob naslednjem jubileju, ko bo praznovala 110 let.  
 
 
 
Balinarska sekcija z veliko pridobitvijo
 

Mengeš, 29. 9. 2008 - V Športnem društvu Partizan, balinarska sekcija, so imeli v nedeljo svečano otvoritev;  ob svojih igriščih so dobili novo ograjo, cvetlične grede ter skladišče za športne rekvizite. Otvoritveni trak je prerezal župan Franc Jerič, prisotni pa so bili še podžupana Jože Vahtar in Aleš Janežič ter predsednik balinarske sekcije ter glavni "gospodar".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dan odprtih vrat v Domu počitka Mengeš
 

Mengeš, 2. 10. 2008 - Prvi teden v oktobru je v znamenju tedna starejših, v Domu počitka Mengeš so v sredo pripravili dan odprtih vrat za vse, ki so si želeli ogledati dom in aktivnosti v njem. V ta namen so v klubskih prostorih doma pripravili krajši program za vse obiskovalce, s katerim so pokazali, kaj delajo in kako živijo v domu. Direktorica Doma počitka Mengeš Irena Gričar je povedala, da si želijo predstaviti njihov dom vsem, ki to želijo, vsem stanovalcem pa je zaželela, da bi ta dan preživeli še posebej lepo. Stanovalce v domu je presenetil tudi župan Mengša Franc Jerič, ki je ob tej priložnosti povedal, da je njihov dom izredno lepo urejen, je pravi hotel. Z rušitvijo stare tovarne Eta in Trak bodo tudi vsi stanovalci v domu deležni veliko več svetlobe in prijaznih razgledov na okolico, še zlasti bo velika pridobitev za kvaliteto bivanja v domu tudi končna izgradnja nakupovalnega centra, stanovanjskih površih in osrednjega trga s sprehajalno potjo.
Program so popestrili pevski zbor, ki ga sestavljajo stanovalke doma ter učenci osnovne šole iz Mengša. V Domu počitka Mengeš je sicer nastanjenih 205 stanovalcev, naslednji teden pa bodo proslavljali 100 letnico njihove najstarejše stanovalke. Fotografije...

 
 
Ministrstvo za okolje in prostor obvešča

Dne 14.10.2008 poteče rok do katerega lahko najemniki – prejšnji imetniki stanovanjske pravice na denacionaliziranih stanovanjih podajo vloge za izdajo odločbe o ugotovitvi upravičenosti iz 173. člena SZ-1, kar pomeni ugotovitve upravičenosti do pridobitve nepovratnih gotovinskih in kreditnih sredstev ter vrednostnih papirjev, z namenom nakupa tega ali drugega stanovanja ali stanovanjske hiše.
 
Svoje vloge lahko naslovijo na Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska 48, Ljubljana še do vključno 14. oktobra 2008. Ta rok velja za vse tiste najemnike, katerih stanovanje je bilo vrnjeno s pravnomočno odločbo o denacionalizaciji pred uveljavitvijo SZ-1, to je do vključno 14.10.2003.
  
Za stanovanja, ki so bila vrnjena upravičencem do denacionalizacije po 14.10.2003 pa velja pet letni rok od pravnomočnosti posamične odločbe o denacionalizaciji. To pomeni, da najemniki teh stanovanj pravice iz 173. člena lahko uveljavljajo tudi po 14.10.2008, vendar le znotraj petletnega roka od pravnomočnosti odločbe o denacionalizaciji.
 
 
 
Mengeš v znamenju 16. tradicionalnega Mihaelovega "velesejma"
 

Mengeš, 28. 9. 2008 - Zadnji vikend v septembru že po tradiciji pripada živahnemu vrvežu, ki ga prizadevni organizatorji mengeškega kulturnega društva Mihaelov sejem ustvarijo s to glasbeno in sejemsko prireditvijo v Mengšu. Za dva dni se je Mengeš prelevil v prijazno glasbeno mesto z bogato sejemsko ponudbo. Program so organizatorji pričeli že s petkovo zabavo za mlade v osrednjem prireditvenem šotoru  z ansamblom Nove konzerve in Mambo kingsi. Slavnostno odprje sejma s fanfarami, dvigom sejemske in občinske zastave ter slavnostnim nagovorom župana Franca Jeriča je bilo v soboto ob 9. uri. Sledil je koncert tamburaškega orkestra, nastop mladih harmonikarjev šole Robija Stoparja, tradicionalno vlečenje vrvi ter 12. festival koračnic Mengeš 2008.  Nedelja se je pričela s sv. mašo ob prazniku farnega zavetnika sv. Mihaela, pri maši so sodelovali Mengeška godba, pevci zbora sv. Mihaela in Gasilska zveza Občine Mengeš. Sledil je koncert sekcije harmonikarjev KD Mihaelov sejem in klub harmonikarjev Robija Stoparja. Tradicionalna povorka ob 14. uri je zaznamovala vrhunec prireditve ter koncert godb in podelitev priznanj najbolj izvirni stojnici domače in umete obrti.    Fotoreportaža...
 
 
 
Odprtje ceste na Gobavico

Mengeš, 26. 9. 2008 - Danes je bilo slavnostno odprtje ceste na Gobavico, kar je bila dolgoletna želja vseh občank in občanov, vrednost investicije je 260.000 eur. Izvajalec del Cestno podjetje Ljubljana, je po besedah župana Franca Jeriča, odlično opravilo svoje delo, v dveh mesecih so opravili rekonstrukcijo ceste z asfaltiranjem, dolžina ceste pa je 1.100 m. V uvodnem nagovoru je župan Franc Jerič povedal, da je današnje odprtje ceste uvod v začetek Mihaelovega sejma, ki bo letos že šestnajsti po vrsti, lani so ob tej priložnosti odprli del prenovljene Slovenske ceste, velika želja vseh pa je, da čez dve leti, ob tej priložnosti, odprejo novo mengeško obvoznico. Cesto je blagoslovil tudi mengeški župnik z besedami: "Naj ta cesta povezuje ljudi med seboj." Otvoritveni trak so prerezali župan Franc Jerič ter Tončka Hren in Jože Fartek.  
 
 
 
 
 
 
Minister mag. Radovan Žerjav v Mengšu

 
 
V petek, 12. septembra, je našo občino obiskal minister mag. Radovan Žerjav. Na uradnem sestanku v kabinetu župana, je beseda tekla o nujno potrebni in dolgo obljubljeni obvoznici Mengeš. Minister je zagotovil, da obvoznica bo, pričetek del je predviden v spomladi 2009, zaključek del pa v letu 2010. Glavni investitor obvoznice bo država, 10 % vrednosti investicije pa bo zagotovila občina Mengeš.
Nova obvoznica bo zavila pred centrom Tuš (smer Trzin-Mengeš) desno proti mengeškemu polju, objela celoten Mengeš po vzhodni strani, potekala bo po mengeškem polju, kjer so sedaj kmetijska zemljišča in sicer 150 m od naselja, ter se s presekom Kolodvorske in Kamniške ceste priključila na Gorenjsko cesto pri uvozu v industrijsko cono.
Celotna dolžina nove obvoznice bo 4,5 km.
 
 

 
 
 
Zlata poroka častnega občana Franca Zabreta
 

Častni občan občine Mengeš Franc Zabret in njegova soproga Stana sta 23. avgusta 2008 praznovala zlato poroko. Svoj usodni »da« sta dahnila pred 50. leti na ljubljanskem magistratu in mengeški cerkvi. Gospa Stana je sicer Ljubljančanka, nazadnje je službovala v Melodiji Mengeš v računovodstvu, sicer pa je strastna kolesarka in pridna kot mravljica, povejo sosedje.
Gospod Franc je služboval kot vodja zobnega laboratorija v Domžalah, sedaj je zelo aktiven na področju turizma v Mengšu, več kot 15 let je predsednik Turističnega društva Mengeš. Prizadeva si za lepši izgled Mengša ter promocijo naše lepe občine, tako doma kot v tujini,  sodeluje pri številnih prireditvah. G. Zabret je tudi navdušen športnik-tenisač, deluje tudi v Teniški sekciji Športnega društva Partizan in Kolesarskega društva Mengeš.
Kot član Kulturnega društva Mihaelov sejem pa že vsa leta sodeluje kot eden izmed organizatorjev.
Čestitke ob tako lepem prazniku je obema zlatoporočencema zaželel tudi župan Franc Jerič.

 
 
 
75. obletnica ustanovitve PGD Loka pri Mengšu - loški gasilci uresničili svoje sanje
 

 
 
Loka, 30. 8. 2008 - Na slovesnosti ob 75. letnici ustanovitve društva PGD Loka pri Mengšu je bila slovesna otvoritev novega gasilsko-kulturnega doma ter predaja vozila GVC 16/25 v uporabo. Prireditev se je pričela z gasilsko parado z Godbo Mengeš in narodnimi nošami. Sledila je slovestnost s pozdravnim nagovorom župana Mengša Franca Jeriča, poslanca mag. Tomaža Štebeta, predsednika PGD Loka Roberta Ručigaja ter predsednika GZ Mengeš, blagoslovitvijo novega doma in vozila ter predajo. Mag. Tomaž Štebe je ob tej priložnosti povedal, da se družba premalo zaveda pomembnosti prostovoljstva in da bi morali narediti vse, da se prostovoljstvo v Sloveniji bolj razvija. Župan Franc Jerič je v svojem nagovoru poudaril, da smo lahko ponosni na veliko pridobitev tako za kraj kot tudi za PGD Loka, zaključil pa je z besedami: "Naj vas varuje sv. Florjan".
 
 
 

 
 
 
Zlata poroka v Mengšu
 

Župan Franc Jerič je v četrtek, 14. avgusta, v poročni dvorani v Mengšu, Mariji in Mateju Blejcu po njunih 50. letih skupnega življenja, potrdil poročne zaobljube. Marija Blejec je pristna Mengšanka, daleč okrog poznana po svojem lepem glasu, danes pa veliko pomaga svojemu možu pri čebelarskih opravilih. Matej Blejec izhaja iz Kostela, je čebelar,  njegov trud, vložen v različna društva, pa je bil poplačan s številnimi priznanji in nagradami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poziv in nagovor župana Franca Jeriča k bolj odgovornemu ravnanju z odpadki
 

 
Spoštovane občanke, cenjeni občani!
Prijazno vas pozivam, da razmislite o tem, ali odpadki resnično sodijo na divja odlagališča. Z odlaganjem smeti v gozd in na površine, ki temu niso namenjene, je narava prizadeta, prav tako tudi ljudje, ki naravo spoštujejo. Zakaj bi morali vedno več denarja namenjati za sanacijo divjih odlagališč, če lahko ta sredstva namenimo za izboljšanje naše kulture bivanja. Obvestite nas, če opazite tiste, ki brez sramu svoje odpadke odlagajo v naravi, le tako lahko ukrepamo in sankcijoniramo povzdročitelja.
 
Podjetje Prodnik d.o.o., ki za našo občino Mengeš izvaja gospodarsko javno službo ravnanja s komunalnimi odpadki, omogoča vsem občanom Mengša da lahko na deponijo Dob 
 BREZPLAČNO pripeljejo do 2 m3 odpadkov mesečno in sicer v poletnem času od 01.05. 2008 do 30.10.2008 od 14.00 ure do 20.00 ure ter v zimskem času od 14.00 ure do 18.00 ure.
 
Odpadke je obvezno sortirati na deponiji. Več podatkov najdete na spletni strani podjetja Prodnik d.o.o..
 
 
 

 
 
PGD LOKA pri MENGŠU
vabi na slovesnost, ki bo v soboto, dne 30. avgusta 2008
 


Ob 75. obletnici ustanovitve bomo opravili otvoritev novega gasilsko – kulturnega doma
ter predajo vozila GVC 16/25 v uporabo.
Program prireditve:
• 16:30 zbor udeležencev in formiranje povorke na parkirišču pri Gostilni Tavčar ob Trzinski cesti;
• 17:00  začetek gasilske parade z Godbo Mengeš in narodnimi nošami;
• 17:30 slovesnost s pozdravnimi nagovori, kulturnim programom, blagoslovitvijo in otvoritvijo doma in predajo vozila;
• 18:30  ogled doma in vozila ob nastopu Godbe Mengeš;
• po končani slovesnosti bo za vse sodelujoče pogostitev ter nato velika veselica na prireditvenem prostoru, Športnem igrišču ob cesti Na Gmajni.
Zabaval vas bo ansambel RAZPOTNIKI, za dobro postrežbo pa bomo poskrbeli loški gasilci.
V službi ljudstva  -  N A   P O M O Č !
Vabimo Vas loški gasilci!

Obvestilo o oddaji Vloge za znižano plačilo vrtca ter Vloge za oprostitev plačila vrtca za drugega otroka

 
Obveščamo vas, da je Ministrstvo za šolstvo in šport v petek 01.08.2008 objavilo Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o plačilih staršev za programe v vrtcih (Uradni list RS, 79/2008).
 
Opozarjamo vas na nekaj najpomembnejših novosti:
Oprostitev plačila staršev za drugega in nadaljnje otroke iz iste družine
 
Starši, ki že imajo vključene otroke v vrtec, bodo avtomatično upravičeni do brezplačnega vrtca na podlagi že izdanih odločb.
 
Starši, ki imajo starejšega otroka že vključenega v vrtec in bodo s 1. septembrom 2008 oziroma kasneje v vrtec vključili še mlajšega otroka, bodo vložili Vlogo za oprostitev plačila, ki je priloga novele pravilnika. Vloga bo dostopna staršem na spletni strani Ministrstva za šolstvo in šport in na državnem portalu E-uprav.
 
Starši, ki bodo otroka vključili s 1. septembrom, morajo Vlogo za oprostitev oddati najkasneje do 31.08.2008. Vloga za oprostitev se odda v vrtcu. Staršem, ki ne bodo oddali vlogo za oprostitev plačila, pravica do brezplačnega vrtca ne bo priznana.
 
Starši, ki bodo s 01.09.2008 v vrtec vključili otroka ter želijo uveljavljati znižano plačilo, vlogo oddajo do 15.08.2008. Vlogo za znižano plačilo vrtca se odda na občini.
 
Posebej opozarjamo, da bodo na smiselno enak način, kot otroci v javnih vrtcih, deležni pravice do brezplačnega vrtca tudi otroki, ki so vključeni v zasebne vrtce. Zato bo morala občina izdati odločbo o višini plačla tudi staršem, ki imajo otroka vključenega v zasebni vrtec. To pomeni, da bodo tudi ti starši oddajali vloge o znižanem plačilu na pristojno občino.
 
 
 

 
 
Anketa - Krajinski park Dobeno
 

 
Absolventka geografije in novinarstva na Filozofski fakulteti pripravlja diplomsko delo s naslovom "Strokovne podlage za Krajinski park Dobeno". Za zaključek svojega diplomskega dela se je odločila še za analizo z anketo. Naprošamo Vas, da anketni list izpolnete in nam ga posredujete.
 
 
 

 
 
Obnovljen spomenik padlim talcem v Mengšu
 

 
Občina Mengeš je obnovila spomenik, posvečen padlim talcem. Poleg obnovitvenih del na spomeniku s posebno tehnologijo izvajanja sanacije, je bila polepšana in urejena tudi okolica spomenika. Sanacija spomenika je del programa župana, da obnovi vse spomenike v občini.
 
 
 

 
 
  Tadej Valjavec v Mengšu
 

 
V sredo, 30. julija, je našo občino obiskal junak kolesarske dirke po Franciji, Tadej Valjavec. Tadej je bil gost v šport wellness hotelu Harmonija, prišel je na povabilo ekipe radia Hit. Pečo in Tadej sta sproščeno klepetala, pridružila sta se jima tudi župan Franc Jerič ter naš navdušen kolesar Niko Vrankar.
 
 

 
 
Občina Mengeš se je predstavila v Beljaku
 

 
V soboto, 19. julija 2008 je bila predstavitev občine Mengeš v Beljaku. Organizator prireditve-predstavitve je bilo Kulturno društvo Mihaelov sejem v sodelovanju s Turističnim društvom. Poleg omenjenih društev so sodelovali še harmonikarski klub  Robija Stoparja, harmonikarska sekcija KD Mihaelov sejem pod vodstvom g. Franca Veiderja, ansambel Kosci z orglicami, Čebelarsko društvo s svojimi pridelki in narodne noše Turističnega društva. Gospod Štefan Borin je v pozdravnem govoru predstavil kratko zgodovino Mengša, številnim obiskovalcem pa smo nudili domače jedi, med in čebelarske pridelke, razdelili smo tudi zgibanko v nemškem jeziku. Na predstavitvi je sodelovalo preko 40 Mengšank in Mengšanov. 
                                                                                                              
Foto galerija                                

 

 
Obvestilo prizadetim na kmetijskih površinah

 
Po do sedaj zbranih podatkih je bilo v julijskih neurjih prizadetih skoraj 26.000 ha kmetijskih in 9.270 ha gozdnih površin. Vlada bo za sofinanciranje poseka poškodovanega gozdnega drevja in za izgradnjo za sanacijo gozda, potrebnih gozdnih cest in gozdnih vlak namenila do 915 tisoč EUR. V program odprave posledic škod bo vključena tudi možnost sanacije kmetijskih zemljišč, vključno s trajnimi nasadi in njivskimi površinami.
 
Prizadeti kmetje lahko na pristojni davčni urad oddajo zahtevek za zmanjšanje ali odpis prispevkov iz naslova pokojninskega in invalidskega zavarovanja v 15 dneh od nastanka škode.
 
 
 
 

Obvestilo glede škode naravnih nesreč na kmetijskih pridelkih

 
Na podlagi dopisa št. 844-21/2008-80, posredovanega s strani Uprave RS za zaščito in reševanje, Vas obveščamo, da smo začeli z izrednim zbiranjem Obrazca o Izredni oceni škode v tekoči kmetijski proizvodnji in pridelkih, poškodovanih zaradi deževja, poplave, močnega vetra in toče (Uredba o metodologiji za ocenjevanje škode; Uradni vestnik RS, št. 67/09, 79/04, 8/06, 68/08), kar bo zaključeno v četrtek, 07.08.2008. Obrazec najdete tudi na spletni strani www.sos112.si.
  
Obveščamo Vas, da nam pravilno izpolnjene obrazce posredujete na Občino Mengeš, Slovenska cesta 30, 1234 Mengeš, najkasneje do četrtka 07.08.2008 do 14. ure.
 
 
 
 

 
Obvestilo glede škode naravnih nesreč na infrastrukturi in objektih

 
Obveščamo Vas, da smo na podlagi dopisa št. 344-21/2008-35, posredovanega s strani Uprave RS za zaščito in reševanje začeli z zbiranjem Obrazca št. 4 in Obrazca št. 5 (Uredba o metodologiji za ocenjevanje škode; Uradni vestnik RS, št. 67/09, 79/04, 8/06, 68/08), kar bo zaključeno v četrtek, 24.07.2008.
  
Pravilno izpolnjene obrazce posredujete na Občino Mengeš, Slovenska cesta 30, 1234 Mengeš, najkasneje do četrtek 24.07.2008 do 14. ure.
 
Za vse ostale informacije se obrnite na telefonsko številko 01/723 70 81 ali 040 852 356 pri Eriki Lavrič.
 
 
 
 
Župan med harmonikaši
 

 
7. julija je potekalo 24. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev »Po domače pri Repanšku«. Zbralo se je 31 tekmovalcev, program je povezoval humorist Marjan Šarec za zabavo so poskrbeli Leteči muzikanti, nagrade najboljšim pa je podelil župan občine Mengeš Franc Jerič.
 
Kot je uvodoma povedal župan Franc Jerič, se na tekmovanju harmonikarjev pri Repanšku vsako leto zbere vedno več in boljših harmonikašev, še zlasti ga veseli, da je med njimi čedalje več mladih. Organizator srečanja Vido Repanšek je se ob koncu prireditve zahvalil vsem nastopajočim za lepe melodije ter zaključil: »Že naslednji trenutek se pričnejo priprave na prihodnje 25. tekmovanje harmonikarjev pri Repanšku».
 
 
 
Revitalizacija območja starega Traka in Ete
 

 
Na območju opuščene industrije - starega Traka in Ete v Mengšu, se po 30. letih zopet vrača razvojni moment. Novi lastnik družba MTB iz Maribora namerava v sklopu revitalizacije območja postaviti nov trgovsko-stanovanjski objekt Mercator, prenoviti spomeniško zaščiteno Kančevo hišo ter izvesti prometno povezavo med Glavnim trgom in ulico Zavrti. Že v letošnjem poletju naj bi se izvedla rušitvena dela opuščenih tovarniških objektov, do konca naslednjega leta pa naj bi bil projekt v celoti zaključen. Na tem mestu bo podjetje MTB zgradilo trgovsko-stanovanjski objekt:  v pritličju bo Mercatorjev supermarket na 700 kvadratnih metrih ter osem trgovskih lokalov, pod objektom bo 193 parkirnih mest, v štirih nadstropjih pa 80 stanovanj od 28 do 90 kvadratnih metrov. Pred objektom bo 91 zunanjih parkirnih mest, med prenovljeno Kančevo hišo in Domom počitka in novim objektom, bo nastal nov trg z obnovljenim Staretovim vodnjakom, kar pomeni za občanke in občane Mengša izboljšano kvaliteto bivanja.
 
 
 
Gasilsko tekmovanje za pokal Loke in Gasilske zveze Mengeš
 

V soboto, 28. junija, je v Loki pri Mengšu, na športnem igrišču, potekalo tekmovanje Gasilske zveze Mengeš za leto 2008 in 21. meddruštveno člansko gasilsko tekmovanje »Pokal Loke«, pod pokroviteljstvom GZ Mengeš in občine Mengeš. Tekmovalni program za ženske in moške desetine je potekal v vaji z motorno brizgalno in štafeti na 400 m brez ovir. Po tekmovanju so loški gasilci priredili vrtno veselico, bilo je veselo.
Najboljši za »Pokal Loke« so bili; med članicami PGD Topole B in PGD Topole A, ter med člani; 1. mesto PGD Študa, 2. mesto PGD Šinkov Turn ter 3. mesto PGD Velika vas. Najboljši v tekmovanju GZ Mengeš pa so bili tako med članicami kot med člani Prostovoljno gasilsko društvo Topole.
 
 
 
Osrednja občinska proslava ob dnevu državnosti
 

Osrednja občinska proslava ob dnevu državnosti je bila 24. junija v Športnem parku v Loki.
Pokroviteljica proslave je bila občina Mengeš, organizatorja prireditve pa PGD Loka pri Mengšu in
Kulturno društvo Antona Loboda. Slavnostni govornik je bil župan Franc Jerič, nastopali pa so še pevski zbor Lastovke in Godba Mengeš ter mladi ansambel Stopar.
 
 

 
 
Odprtje obnovljene ceste Na gmajni
 

 
V torek, 24. junija, je bilo odprtje obnovljene ceste Na gmajni. Ureditev in asfaltiranje ceste je bila dolgoletna želja ločank in ločanov, kateri so se za ureditev ceste prizadevali vrsto let. Ureditev 300 m ceste Na gmajni je še ena izpolnjena obljuba župana Jeriča. Ob odprtju ceste je župan povedal, da se bo, skladno z finančnimi zmožnostmi, prizadeval za asfaltiranje makadamskih cest v občini Mengeš.
 
 

 
 
Priznanja za prizadevno učenje

 
       
Danes, v torek 24.6. 20008, je župan Franc Jerič podelil priznanja najbolj prizadevnim učencem OŠ Mengeš in Glasbene šole Domžale- enota Mengeš. Podelitev je potekala v poročni dvorani, kamor je bilo vabljenih 37 učencev, ki so prejeli pohvalo in knjižno nagrado. Naj omenimo, da je bil tako s strani OŠ Mengeš kot Glasbene šole, kjer se uči igranja trobente, za najboljšega učenca predlagan Matija Škrlep. Dogodka sta se udeležila tudi ravnatelj OŠ Mengeš Milan Burkeljca ter pomočnica ravnatelja Bernarda Pinter. Uradnemu delu je nato sledila še pogostitev.
 
 
 

 
 
60-letnica Prostovoljnega društva Topole

 
Prostovoljno gasilsko društvo Topole so pred 60 leti ustanovili prizadevni in ozaveščeni vaščani. Njihovo začrtano pot uspešno nadgrajujejo že 60 let.
Jubilej so počastiti v soboto, 21 junija 2008 z zborom gasilcev ter svečano parado s proslavo in podelitvijo prizanj društvom.
 Po končani uradni slovesnosti je bila na športni ploščadi velika vrtna veselica s skupinama Ptujskih 5 in Skater.
 
 
 
 
 
 

 
 
Srečanje novinarjev Podjetje regije v mengeški Harmoniji
 

 
V četrtek, 12. junija 2008, so se v šport wellness hotelu Harmonija v Mengšu zbrali odgovorni uredniki lokalnih glasil in novinarji občin Domžale, Kamnik, Trzin, Mengeš, Lukovica, Moravče in Komenda. Srečanje sta organizirala urednica lukoviškega Rokovnjača Katarina Karlovšek in urednik Kamniško Domžalskih novic Primož Hieng, zbrane pa je pozdravil tudi župan občine Mengeš Franc Jerič. Srečanje vseh, ki poročajo o delu in življenju iz t.i. Podjetje regije, je bilo prvo, sklenili pa so, da se jeseni sestanejo v Kamniku. Udeleženci srečanja so razpravljali o tem, da lahko novinarji in uredniki bistveno pripomorejo k reševanju problemov v družbi. Želijo si več raziskovalnega novinarstva, še zlasti pri temah, ki morda vse prevečrat ostajajo javnosti skrita in bistveno vplivajo na kvaliteto našega bivanja.
 
 

 
 
 Predstavitev knjige "Topole nekdaj in danes"

Avtorica Mateja Jemec Tomazin
 
 
 
Ob 60. letnici prostovoljnega gasilskega društva Topole je izšla knjiga "Topole nekdaj in danes" avtorice Mateje Jemec Tomazin. Predstavitev je bila 9. junija v Gasilskem domu Topole. Knjiga je razdeljena na tri sklope; v prvem delu se avtorica posveti in predstavlja vas Topole, njen zgodovinski razvoj, ljudske običaje, topolsko narečje, dogajanje, dogodivščine in pomembne Topolce ter predstavitev Topol v literarnih besedilih. V drugem delu avtorica bogato slikovno predstavi zgodovino gasilstva v Topolah, v zadnjem delu pa so predstavljene večje intervencije ter gasilska tekmovanja.
         
 

 
 
Pohod po Trdinovi poti

  
Učenci Osnovne šole Mengeš in Turistično društvo Mengeš so 6. junija organizirali Pohod po Trdinovi poti. Program so pripravili učenci 8. razreda, pohodnike pa so popeljali po 9 postajah Trdinove poti, skozi katere so opisali življenjsko pot slovenskega pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdine, rojenega v Mengšu.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Slavnostna seja Občinskega sveta občine Mengeš

 
Občina Mengeš praznuje svoj občinski praznik 29. maja, na dan rojstva slovenskega pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdine, rojenega leta 1830 v Mengšu.
V teh dneh se v počastitev praznika odvija veliko kulturnih ter športnih dogodkov in prireditev, na slavnostni seji Občinskega sveta pa so bila podeljena občinska priznanja in nagrade.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na Občinski praznik občine Mengeš slavnostno odkritje plošče ing. Matku Vrtačiču, ustanovitelju podjetja Filc
 

 
Podjetje Filc d. d ima dolgoletno tradicijo, je srednje veliko evropsko podjetje za proizvodnjo tehničnega tekstila. V lanskem letu so obeležili 70 let obstoja podjetja, ing. Matko Vrtačič je bil ustanovitelj podjetja, deloval je v razvoju in proizvodnji ter bil v letih po vojni tudi vodilni v podjetju. V podjetju Filc d.d., ki zasluge za svojo uspešnost v največji meri pripisuje svojim delavcem, tradiciji in znanju, so z odkritjem spominske plošče obeležili spomin na pomembnega človeka v razvoju podjetja
 
 

 
 
Odprtje Krajevnega urada Mengeš
 

 
Po velikih prizadevanjih župana občine Mengeš Franca Jeriča, je na občinski praznik 29. maja 2008 občina Mengeš po 26. letih ponovno dobila svoj Krajevni urad, kjer bodo lahko občanke in občani opravili in uredili 31 storitev. Krajevni urad v Mengšu bo imel uradne ure vsak torek od 8.00 do 15.00 ure. Prvi uradni dan za poslovanje s strankami bo v torek, 3. 6. 2008.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Dan košarke treh generacij v Mengšu
 
 
Glavni organizatorji in pobudniki srečanja
V petek, 23. maja, se je na košarkarskem igrišču Športnega društva Partizan Mengeš odvijal pravi košarkarski praznik v počastitev 30. letnice košarkarskega maratona.
 
Na pobudo košarkarjev je bil v letu 1978 organiziran v Mengšu prvi košarkarski maraton. Za organizacijo maratona se je skozi vsa leta najbolj prizadeval Lado Gorjan, deseti in žal zadnji maraton si je ogledalo več kot 600 gledalcev. Najbolj uspešna sezona v mengeškem košarkarskem športu je bila v letih 1981 in 1982, ko so članice postale republiške prvakinje in se uvrstile v II. zvezno ligo. Mengeške košarkarice so kot republiške prvakinje v sezoni 1982-1983 bližnja igrišča zamenjale z dvoranami v Zagrebu, Osijeku, Ogulinu in Slavonskemu Brodu. Več mengeških članic, kadetinj in mladink je v tem času nastopalo tudi v košarkarskih reprezentancah drugih klubov.
Letošnjo športno-družabno prireditvi so omogočili: Občina Mengeš, Elektronček Mengeš, Slikopleskarstvo Sandi Jaklič, Prelovšek s.p., Gostilna Pavovec, Pivnica Adam Ravbar, Trdinov hram - Tone Muc, Gasilsko društvo Mengeš, Slaščičarna Flere, Sitotisk Pišek ter veterani Mengeške godbe.

               
                
 
              Občina Mengeš praznuje svoj
               občinski praznik na dan rojstva
               pisatelja Janeza Trdine.
 
 
 
 
 
OBČINSKI PRAZNIK
29. maj
 
Vse občanke in občane vljudno vabimo,
da se v počastitev
občinskega praznika Občine Mengeš,
v četrtek 29. 5. 2008, udeležite

 
ob 19. uri odprtja Krajevnega urada Mengeš,
na Slovenski cesti 30

in
ob 20. uri slavnostne seje Občinskega sveta Občine Mengeš,
s podelitvijo občinskih priznanj,
v Kulturnem domu Mengeš. 

Po kulturnem programu sledi
pogostitev v preddverju Kulturnega doma Mengeš
 
Vljudno vabljeni, vstop je prost. 
  
Franc Jerič, župan in Občinski svet Občine Mengeš
 
 
 
 
Odprtje razstave Likovnega društva Mengeš v galeriji Nove Ljubljanske banke v Mengšu

 
 
V četrtek, 28. 5. 2008, je bilo na galeriji NLB Poslovalnice Mengeš, v sklopu prireditev v počastitev praznika občine Mengeš, odprtje razstave Likovnega društva Mengeš. Gostiteljica razstave je bila vodja NLB Poslovalnice Mengeš, Štefka Capuder, ki je v sodelovanju z učenci Glasbene šole Domžale, enota Mengeš ter mengeške baletne šole Balerina, številnim zbranim obiskovalcem pripravila prijeten otvoritveni program. Uradno je razstavo odprl župan občine Mengeš Franc Jerič.
 
 
 
 
 
 
 
Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković v Mengšu

 
V četrtek, 28. 5. 2008, je občino Mengeš obiskal župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković. V Kulturnem domu Mengeš se je udeležil koncerta pevskih zborov in plesnih skupin vrtca Jelka iz Ljubljane. Na prireditvi je nastopalo 140 otrok vrtca, izkazali pa so se kot pevci v zboru in plesalci. Župan Franc Jerič je toplo sprejel župana naše prestolnice Zorana Jankovića, prav tako je v svojem pozdravnem nagovoru prisrčno pozdravil vse zbrane starše in otroke ter vodstvo vrtca Jelka, kateri so se zaradi dobrega sodelovanja z Vrtcem Mengeš odločili, da to zaključno prireditev organizirajo prav v naši občini. Po končani prireditvi so se starši z otroci in vzgojiteljice, v prelepem popoldnevu, v velikem številu sprehodili tudi po našem skrbno urejenem Športnem parku Mengeš.
 
 
 
 
 
Program prireditev ob občinskem prazniku Občine Mengeš za leto 2008

Spoštovane občanke in občani!
V mesecu maju in juniju bomo s številnimi prireditvami praznovali Občinski praznik Občine Mengeš. Tudi letos smo vam ob sodelovanju aktivnih društev, javnih zavodov in drugih organizacij pripravili bogat program prireditev, ki bodo potekale v maju in juniju.
 
 
 
 
Obnovljen spomenik padlim vojakom prve svetovne vojne v Mengšu 

 
Občina Mengeš je obnovila spomenik, postavljen v spomin žrtvam, ter tako obeležila 90. letnico konca prve svetovne vojne (1914 -. 1918). Poleg obnovitvenih del na spomeniku, katerega je sponzorsko izvedlo podjetje Frekvenca d.o.o., ki s posebno tehnologijo izvaja sanacije spomenikov, je bila polepšana in urejena tudi okolica spomenika.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Krajevni urad v Mengšu

 
Veseli me, da vam lahko danes pišem tele vrstice. Upravna enota Domžale je prisluhnila željam Občine Mengeš in za letošnji občinski praznik bo v Mengšu uradno začel z delovanjem Krajevni urad Mengeš. Tako se izpolnjuje ena od mojih predvolilnih obljub, ko smo vam obljubili, da bomo približali nekatere storitve občankam in občanom Mengša.
 
Da bo Krajevni urad Mengeš lahko uradno deloval, je bilo potrebno zagotoviti prostore, opremo in ustrezen kader. Upravna enota Domžale je zagotovila usposobljen kader, strojno, programsko in drugo opremo, vse potrebne povezave za poslovanje v omrežju HKOM in brezgotovinsko poslovanje, Občina Mengeš pa je zagotovila prostore in pisarniško opremo.
 
 
 
 
 
Srečanje športnikov zime in medijskih zvezd v Šmartnem v Tuhinjski dolini 

                                                         
 
V Šmartnem v Tuhinjski dolini je bilo v torek, 13. maja 2008 pod pokroviteljstvom Term Snovik, v organizaciji Športnega društva Šmartno, 6. tradicionalno srečanje športnikov zime (biatlonci in skakalci) in medijskih zvezd.
Župan občine Mengeš Franc Jerič je zaigral v ekipi Medijskih zvezd, njegovi sooigralci so bili še naš uspešni planinec Tomaž Humar, Tomaž Klemenčič, športni novinar POP TV, Pavel Juhant, župnik iz Tunjic ter ostali.   
          Več >>  

 

VABILO na odprtje obnovljene ceste NA GMAJNI-LOVSKA KOČA v Loki pri Mengšu
 
 
Z veseljem Vas vabimo na odprtje obnovljene ceste NA GMAJNI-LOVSKA KOČA v Loki pri Mengšu, ki bo v
 
torek, 24.06.2008 ob 18.30 uri,
ob 19.00 uri pa Vas vabimo na osrednjo občinsko proslavo ob Dnevu državnosti, ki bo v Športnem parku v Loki.
 
Pokrovitelj: Občina Mengeš, župan Franc Jerič
Organizatorja prireditve: PGD Loka pri Mengšu in KD Antona Loboda.
V primeru slabega vremena bo proslava v gasilskem domu. 


                                             
 
Župan obiskal Marcedes-ov prodajno servisni center v Mengšu

Na sliki iz leve proti desni: Rajko Šesto, generalni direktor, Jaka Kavčič, direktor za program Marcedes-Benz in župan Franc Jerič
Župan Franc Jerič je 12. 5. 2008 obiskal novi pooblaščeni prodajno-servisni center za vozila Marcedes-Benz v Obrtno industrijski coni Mengeš, podjetja Trendy d.o.o..

Najsodobnejša servisna oprema, edini salon v Sloveniji, ki zadošča visokim standardom DaimlerChrysler AG, edini uradnih zastopnik podjetja Brabus GmbH v Sloveniji, zaznamujejo novi pooblaščeni prodajno-servisni center za osebna in lahka dostavna vozila znamke Marcedes-Benz, v Obrtno industrijski coni Mengeš ob Gorenjski cesti.
Skladno z sloganom «Predani odličnosti«, celotna ekipa osemnajstih vrhunsko usposobljenih zaposlenih zagotavlja brezhibno in zanesljivo skrb nad vozili Marcedes-Benz.
 
 
Zelo uspešna predstavitev občine Mengeš v Arburetumu v znamenju glasbe

 
    
Občina Mengeš se je v nedeljo. 27. aprila 2008 predstavila v sklopu Podjetne regije na razstavi cvetja. Organizacija predstavitve je potekala pod okriljem Turističnega društva Mengeš. Letošnja rdeča nit predstavitve občin, povezanih v Podjetno regijo, so Plečnikova dela in arhitektura kraja. Turistično društvo Mengeš z g. Zabretom na čelu, je pripravilo pester program. Predstavili so se Čebelarsko društvo Mengeš, Mengeška godba, Harmonikarji Kulturnega društva Mihaelov sejem, Harmonikarji kluba Robija Stoparja, narodne noše, wellness hotel Harmonija, člani Turističnega društva pa so poskrbeli za kulinarične užitke.
 
 
 
 
 
 
 
Uspešen zaključek čistilne akcije v Mengšu

  
    
Spomladanska čistilna akcija, ki je v Mengšu potekala od 5. do 12. aprila, se je z veliko akcijo čiščenja predela na Drnovem zaključila v soboto, 19. aprila, s to akcijo so udeleženci počastili Svetovni dan Zemlje, ki smo ga obeležili 22. aprila.
 
 
 
 
 
 
Občina Mengeš v  pripravah na predstavitev v Arboretumu

   
    
Občina Mengeš se bo tudi letošnje leto predstavila v sklopu Podjetne regije na razstavi cvetja, ki bo potekala od 26. aprila do 4. maja 2008. Mengeš se bo predstavljal v nedeljo, 27. aprila od 13. ure naprej. Organizacija predstavitve bo potekala pod okriljem Turističnega društva Mengeš. Poleg Mengša se bodo v času razstave predstavljale še občine Moravče, Lukovica, Domžale, Trzin, Kamnik in Komenda. Letošnja rdeča nit predstavitve občin, povezanih v Podjetno regijo, so Plečnikova dela in arhitektura kraja. Turistično društvo Mengeš, ki pripravlja program za predstavitev, obljublja pester program. Predstavili se bodo Čebelarsko društvo Mengeš, Mengeška godba, Harmonikarji Kulturnega društva Mihaelov sejem, Harmonikarji kluba Robija Stoparja, narodne noše, wellness hotel Harmonija, člani Turističnega društva pa bodo poskrbeli za kulinarične užitke.
 
Vabljeni, da nas obiščete v Arboretumu, v nedeljo, 27. aprila 2008 od 13. ure naprej. Veselo bo!
 
 
 
Vabljeni na zaključek čistilne akcije 19. aprila 2008 ob 8. uri na Drnovem 

 
Zadnja skupna akcija, organizirana za vsa društva in s sosednjo Občino Komenda ter Agroemono, bo organizirana v soboto, 19. aprila ob 8. uri na Drnovem. Začetek in razpored čistilne akcije bo pred posestvom Agroemone. Po končani čistilni akciji bo za vse udeležence čistilne akcije in udeležencev čistilnih akcij v tem letu pogostitev z golažem v Lovski koči v Mengšu. S tem sklepnim dejanjem bomo počastili tudi mednarodni dan Zemlje, za katero smo vsi odgovorni. Zato vsi iskreno povabljeni, da pokažemo, da nam odnos do narave ni tuj, predvsem pa pokažimo s tem dejanjem ostalim, da se lahko sramujejo svojih dejanj onesnaženja.
 
S skupnimi moemi poskrbimo, da bo Občina Mengeš čista in urejena – pa ne le v spomladanskem času.
  
 
 
Spomladanska čistilna akcija od 5. do 12. aprila 2008 v Mengšu

 
    
Občina Mengeš in Turistično društvo Mengeš organizirata vsakoletno spomladansko čistilno akcijo v Občini Mengeš. Za čiščenje javnih površin, ki so namenjene rekreaciji, pohodništvu ali izletništvu, bodo poskrbeli člani društev. Posebej pa pozivamo, da občani očistijo svojo okolico bivanja. Tako nam bo bivanje v naši občini prijetnejše. Člani društev in posamezniki lahko vrečke za smeti v času uradnih ur prevzamejo na sedežu Občine Mengeš, na Slovenski 30. Kontejnerji za smeti bodo postavljeni na običajnih mestih:
 
Dobeno (pri Blažu in pri »studencu),
Loka (pri prvem mostu),
Topole (pri Gasilskem domu),
Mengeš (na Pristavi, na parkirišču Zdravstvene postaje, pri Emona marketu, na Kamniški cesti, na ploščadi ŠD Partizan).
 
 
 
Odprtje "Matičkove" štirne v Mengšu

 
     
V petek, 4. aprila, je bilo slavnostno odprtje obnovljene Matičkove šterne na Liparjevi cesti v Mengšu. Obnovo šterne je ob finančni pomoči Občine Mengeš, Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda ter drugih donatorjev izpeljal Mestni Muzej Mengeš. Projekt oživljanja slovenskih krajevnih vodnjakov poteka v okviru Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, ki sta ga pred desetimi leti ustanovila podjetje Helios Domžale d.d. in Ministrstvo za okolje in prostor. Matičkova šterna je že 51. obnovljeni vodni vir v 46 slovenskih občinah.
 
 
 
 
Društvo prijateljev mladine Mengeš ter Občina Mengeš vabita na ustvarjalne delavnice.

 
Več si lahko ogledate: ustvarjalne pocitnice.doc
 
Vljudno vabljeni!
 
 
 
 
Informativni izračun razreda – za otroke vključene v vrtce

 
Obveščamo Vas, da si lahko na spletnem naslovu:
 
 
informativno izračunate v kateri plačilni razred ste uvrščeni.
 
 
 
Prostorski akti

 
Več o vsebini si lahko preberete na: Prostorki akti - novosti.doc      
 
 
 
Obrazec - Zahtevek za izplačilo letnega dodatka


Obveščamo vas, da smo objavili Zahtevek za izplačilo letnega dodatka upokojencem, ki prejemajo pokojnino iz držav nekdanje SFRJ (Obrazci).
Vse dodatne informacije lahko najdete na spletni strani www.zpiz.si ali na tel. št. 01 474 56 50 oziroma 01 474 51 00.

Občinska uprava Občine Mengeš